Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal der prikles blomster til haven

Jeg er allerede godt igang med dyrkning af grøntsager og blomster til haven – noget af det tidligste er forspiring af lupiner, som nu er klar til prikling.

Forspiring af lupiner

Såning af lupiner startede jeg op med tilbage midten af januar. Lupiner vokser langsomt. Derfor er lupiner de allerførste blomster til haven, som jeg begynder at så. Nu er frøene spiret godt frem. Det er dermed tid til at få priklet de enkelte planter videre.

Læs om såning af lupiner her

Når blot man kommer tidligt igang med såning af lupiner, så er det intet problem med forspiring af lupiner. Altså dyrkning af lupiner til haven. Og der er mange penge at spare. Modsat at købe planter.

Det er også ganske nemt at høste frø fra ens lupiner i haven. Der kan dog være problemer med at farver krydsbestøver – så vil man være sikker på farverne, så vil jeg anbefale at købe lupinfrø.

I år har jeg købt frø, ganske enkelt for at udvide sortimentet af farver i haven. Ellers har jeg blot høstet frø fra haven – hidtil kun haft pink og gul, så har været ret sikker på farverne.

Jeg har købt frø for en 80 kr. Ganske billigt. Dertil kom fragt, men skulle også handle andre sommerblomster – og grøntsagsfrø. Så det løb hurtigt op, og fragten på 49 kr var til at tage med.

stiklinger forspiring formering blomster dyrkning

Se lige nogle fine rødder på de små stiklinger. Nu pottes planterne videre i hver deres plantekammer, hvor de kan vokse videre og blive større. Bruger fortsat så- og priklemuld. Lupiner kræver ingen næring, så undlad endelig at brug god jord. Og slet ikke kompost!

Efter at have fået priklet alle de fremspirede planter videre, så har jeg for ca. 80 kr (plus fragt) fået ikke mindre end 50 nye planter til haven. Og det er faktisk kun halvdelen af frøene, som jeg har sået – gemmer resten til næste år.

forspiring dyrkning såning lupin lupiner lupinfrø

Til sammenligning betales hurtigt 40-80 kr for en lupin på planteskolen til foråret. Så har andre selvfølgelig gjort arbejdet for en med såning, pasning, forspiring og dyrkning. Det er dog netop det sjove, så den del tager jeg mægtig gerne med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *