Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hvilken dronning venter vi på?

En gammel anbefaling skriver at roser skal klippes ned til dronningens fødselsdag – magrethes fødselsdag i april, virker sendt. Så, hvornår skal jeg beskære mine roser? Jeg kontaktede en ekspert.

Elsker engelske roser

Vi har efterhånden mange roser i haven. Alle sammen er det engelske roser. Elsker de engelske roser for deres duft og fantastiske blomster.

Læs om engelske roser her

Når man – som os – har roser i haven, så ved man også at roser virkelig kræver noget. Vel at mærke, hvis man vil have roser der er smukke – uden rust pletter på bladene. Og naturligvis have roser, som har en flot og lang blomstring.

Ingen tvivl om at roser er havens dronninger – divaer vil jeg nærmest sige. For ja, roser er uden tvivl de mest tidskrævende og de mest besværlige planter vi har i haven.

Det hele starter med korrekt beskæring af roser. Det virker måske som en lille ting, men korrekt beskæring af roser er virkelig afgørende for en flot blomstring.

Ikke mindst i forhold til at sikre pæne blade – altså få fjernet alt dødt, visnet og derved undgå at sygdomme spredes fra år til år.

Med korrekt beskæring af roser, så kan man samtidigt sikre en langt større – og flottere – blomstring. Såvel sikre langt flere blomster.

Så ja! Korrekt beskæring af roser er ikke noget at kimse af.

Få guide til beskæring af roser

Der findes flere gode guides på nettet til hvordan man beskære roser korrekt – også flere med ganske gode tegninger. Værd at kigge på dem. Det er dog ganske nemt med beskæring af roser, hvad der nok kan driller er et entydigt svar på spørgsmålet: hvornår skal jeg beskære mine roser?

Mange steder vil man læse, at beskæring af roser skal ske til foråret. Andre steder vil man se at beskæring af roser skal ske, når risikoen for frost er ovre – og hvornår er så lige det?

Hvem der bare kunne spå om vejret 😉 Nå ja. og foråret begynder 1. marts – men både i marts og april er nattefrost endnu normalt. Vi har sågar haft frost her på matriklen i maj.

Andre steder vil man læse, at roser skal beskæres efter dronninges fødselsdag. Det samme sagde man dog da Dronning Ingrid levede. Så, hvilken dronning? Og er det ikke meget sent at klippe roser i slut marts eller midt april? Det synes jeg. Til den tid er roserne allerede i fuld vækst her i haven.

Beskæring af roser kan altså skabe forvirring!

Hvornår skal jeg beskære mine roser? klip beskæring rose

Hvornår skal jeg beskære mine roser?

Endnu mere forvirret vil man blive, hvis man er vild med roser. Og ofte læser om roser på engelske website – specielt fra England. I England klippes roser nemlig ned i januar, de fleste steder. Og så stor forskel er der altså ikke på vores klima.

Som sagt. Vi er vilde med engelske roser – og har efterhåndende handlet mange gange hos David Austin, som er ophavsmanden bag de engelske roser.

Des flere roser vi fik, og fortsat med forvirring om hvornår det ideelle tidspunkt til beskæring af roser er – trods vi mere og mere begyndte at klip roser ned i slutningen af februar – så kontaktede jeg dem.

Nu måtte jeg have et endelig svar.

Det fik jeg ikke helt, men dog næsten. Og let oversat, så handlede svaret om at anbefalingen er beskæring når risikoen for en længere varende periode med hård frost er ovre.

Hård forst har vi oftest i januar. Og til midten af februar. Her i Danmark. Derfor ikke helt tosset med beskæring af roser i slutningen af februar – som vi har gjort de seneste år (dog også været milde vintre, hvorfor min forsatte “bekymring”).

Får man virkelig hård frost efter beskæring af roser – enten meget lave frosttemperaturer eller en lang periode med frost – så kan roser tage skade. Roser er dog sejlivede, så vil blot blive trykket lidt tilbage. Og ikke noget en let beskæring derefter ikke skulle kunne løse.

Dertil kommer desuden – i følge anbefalingen fra David Austin Roser – at beskæring af roser bør ske samtidigt med at roserne begynder ny vækst. Ganske enkelt for at få klippet alt det gamle væk – specielt overvintrende problemer – og få det fjernet fra haven. Førend ens roser er i vækst.

Derfor klipper jeg roser ned i februar. Omkring slutningen af februar. Og det gør en kæmpe forskel for mine roser. Jeg har virkelig fået langt sundere roser – blade uden pletter og langt færre problemer med skadedyr.

roser beskæring klip

Det er desuden skønt at få ryddet op i haven her i februar. Start februar klippes alle stauder ned. Slut februar klippes roser ned – også er vi klar til en ny sæson med roser.

Læs om pasning af roser igennem sæsonen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *