Tryk "Enter" for at gå til indhold

En tid uden roser…

David Austin, verdens førende avler af roser og et af mine store haveidoler, er død. Sørgeligt at tænke, at han er gået bort – også netop i en måned, uden roser.

Årets mørkeste tid

David Charles Henshaw Austin døde tirsdag d. 18. december 2018. Kun 3 dage før vintersolhverv – og dermed i årets mørkeste tid.

Vintersolhverv 2018 er 21. december og markerer årets korteste dag. Dagen bliver kun 7 timer, 1 minut og 19 sekunder lang.

Det er både passende og forfærdeligt, at David C. H. Austin skulle dø, netop i årets mørkeste tid.

  • Passende, da det kun er på sin plads at naturen henligges i stilhed og mørke – efter tabet af en mand, som virkelig har bidraget med så farvestrålende og duftende skønheder til verdens haver.
  • Forfærdeligt, da der ikke vil være en eneste blomstrende rose.

David C. H. Austin blev 92 år og efterlader sig en ubeskrivelig stor arv af roser.

David Austin – Synonym med engelske roser

Store tætfyldte roser med en vidunderlig, kraftig duft. Engelske roser er en krydsning mellem historiske roser og moderne roser, som tilsammen kombinerer de bedste egenskaber fra to verdner. Engelske roser er kendt for deres hårdførhed, lang blomstringstid og mange blomster.

Først og fremmest, så er engelske roser kendt for deres store, tætfyldte og velduftende blomster.

David C. H. Austin avlede engelske roser. Ofte omtales engelske roser, som David Austin Roser – og ikke uden grund, da han netop var kongen indenfor avlen af engelske roser.

Han er da også skaberen af intet mindre end mere end 190 forskellige roser.

Første rose kom på markedet i 1961 – Constance Spry – og fik stor anerkendelse. Firmaet “David Austin Roses” blev grundlagt i 1969 og har sidenhen været førende indenfor avlen af roser på verdensplan.

Hans død er i sandhed et stort tab for avlen af roser. Ikke blot i forhold til, at vi nu ikke længere vil opleve roser avlet af David Austin, men især i forhold til hans store viden om roser, rosendyrkning og rosenavl.

Mit forhold til David Austin

Jeg lærte om kongen af roser, for mere end 20 år siden. Jeg har været 10-11 år gammel første gang jeg læste om engelske roser og dermed stiftede bekendtskab med David C. H. Austin.

Hvilket magasin det var, husker jeg ikke. Jeg har været på besøg hos min bedstemor, så måske det har været ude og hjemme, familie journalen – eller et andet af de ugeblade eller magasiner, som hun holdt. Jeg husker tydeligt de smukke billeder af roserne.

Utroligt hvad et billede kan gøre

Jeg blev i hvert fald inspireret til at søge mere information på nettet, da jeg kom hjem.

Det var dengang, hvor internet frakoblede telefonen. Og dengang, hvor computer ikke var privat.

– Det var også før, jeg var sprunget ud, som homo.

Husker jeg blev opdaget i at søge på roser af min far

Måske netop det, at jeg blev opdaget af min far i at søge på roser og læse om David Austin gør, at jeg så godt husker hvornår jeg stiftede bekendskab med David C. H. Austin.

Ikke, at der var noget forkert i at søge på roser…

Og nu heller ikke noget, min far kommeterede, som mærkeligt – men jeg vidste selv, at det ikke var det mest normale for en dreng på 10-11 år, at søge på roser.

Sidenhen har jeg ofte google engelske roser og besøgt www.davidaustinroses.com et utal af gange.

Når jeg nu, tænker på, hvor mange gange jeg har fundet og udvalgt mine favorit roser fra www.davidaustinroses.com, så er det helt utroligt jeg ikke ejer flere roser.

Det kommer fremtiden helt sikkert til at ændre på! Jeg er allerede ved at indhente det forsømte – og har netop her i efteråret anlagt et stort rosenbed med 30 roser fra David Austin.

Læs om det engelske rosenbed her

Endnu mere utroligt…

Endnu mere utroligt er det, at jeg først lærer om duften af engelske roser langt, langt senere.

Modsat de fleste mennesker, som netop forelsker sig i den kraftige rosenduft fra engelskeroser, så kan jeg sige helt konkret at jeg forelskede mig i rosenblomster. De er så kraftige, yndefulde og perfekte i deres form.

Små kunstværker i sig selv.

Duften må dog ikke glemmest, når man hylder engelske roser – og hylder David C. H. Austin. Duften er nemlig intet mindre end fantastisk!

Glæder mig til at fylde min have med endnu flere af de mange skønne roser, som David C. H. Autin har skabt igennem sit liv.

2 Kommentarer

  1. Henriette
    Henriette 21. december 2018

    Hej Martin

    Sikke et fint indlæg om David Austin!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *