Flæskesteg hører julen til – og mange vil sikkert skulle spise flæskesteg til julefrokoster her i december og juledagen. Flæskesteg er dog ikke bare flæskesteg…
Det burde sige sig selv…
Den bedste flæskesteg fås ved at have fokus på valgt af kødet.
Stegning af en flæskesteg har naturligvis også meget at sige, men jeg synes der ofte er ALT for meget fokus på selv stegningen. Det er virkelig ikke svært at stege en flæskesteg – den langtidsstegte er bedste.
Den nemme løsning, med at tilberede en flæskesteg i et ildfast fad giver dog også et ganske hæderligt resultat.
Vel at mærke…
Når man vælge den rigtige udskæring.
Flæskesteg er ikke en udskæring, men en ret. Flæskesteg kan laves af både ribbensteg, nakkekam eller kamsteg – billigst er ribbensteg.
Skal man lave en god flæskesteg, så bør fokus derfor langt hellere ligge på udskæringen af kødet, end på selv stegningen. Sandt at sige, så er det næsten umuligt at ødelægge en flæskesteg.
Ribbensteg eller flæskesteg
Det er egentligt helt forkert at sige ribbensteg eller flæskesteg – som tidligt nævnt er flæskesteg en ret. Ribbensteg, kamsteg eller nakkesteg – sidst nævnte også kaldet nakkekam – er udskæringer, som kan bruges til at lave flæskesteg.
Flæskesteg er en steg – ribbensteg, kamsteg eller nakkesteg – som er tilberedt i ovnen og har sprødt svært på toppen.
Personligt mener jeg ikke at ribbensteg er værd at bruge, til flæskesteg. Det gør mange dog, men giver en virkelig fed flæskesteg – og meget lidt kød.
Ribbensteg er dog billigt, hvilket sikkert forklarer, hvorfor det ofte bruges til flæskesteg.
Kamsteg er fint at bruge, langt bedre end ribbensteg. Kamsteg kan også fås til ganske fornuftige priser – næsten ligeså billigt, som ribbensteg. Og burde være et valg før man overvejer ribbensteg.
Aller bedst – hvis man spørg mig – er dog nakkesteg. Nakkesteg kaldes også nakkekam. Og for at gøre forviringen komplet, så sælges der også kamsteg af nakke.
Kamsteg af nakke, nakkekam og nakkesteg er en og samme udskæring – og den absolut bedste udskæring til flæskesteg.
Nakkesteg giver et flot hvidt stykke kød. Fedtet ligger på toppen, hvor det bliver til en flot sværd.
Skal man tilberede en flæskesteg, så vækg nakkesteg! Prisforskellen er ikke stor, men smagsforskelen er KÆMPE STOR. Det er desuden langt lækrere at bruge nakkesteg til pålæg, hvor ribbensteg er virkelig kedeligt at bruge til pålæg.
Pax har da fuldstændig ret?? Jeg har lige købt kamsteg til 17,95 pr. kg. Ribbensteg stod til 59,95 pr. kg.
Jeg har lige købt 12 kg, 2kg til en flæskesteg, (den kan blive ok, når den bliver sous-vide’et til 58grader og så får blæs til sværen er fin (btw. hvis sværen er smuttet, bliver den super hvis man putter den i microovnen i 30-60 sekunder, men pas på, gør det lidt efter lidt, de kan godt blive sorte indeni)
Resten bliver til koteletter, skært kød og masser af hakket svinekød (frikadeller, forloren hare, karbonader, farserede porre, osv.)
God jul.
Hej Tonny
Så har du da handlet alt for tidligt, hvis du jagter tilbud 🙂 Kamsteg kan du købe denne uge til 4,75 kr pr 500 gr. Godt nok dansk, men ikke økologisk eller frilandsgris… men da et vildt tilbud.
Nu tager jeg god ikke lige højde for tilbud. Generelt er kamsteg en dyrere udskåring. Der er ganske enkelt mindre af den udskæring på grisen, end der er ribbensteg 🙂
Men da kun herligt, at du og Tonny finder kamsteg til billige penge 😀
Rigtig god jul
“Det burde sige sig selv…”
Sikke en måde at blive modtaget på når man bare gerne vil blvie klogere 🙂
Hej Christian
Herligt du kigger med! Og lad mig da gerne beklage, modtagelsen. Du kan naturligvis have ret i formuleringen – og modtagelsen, om du vil – kunne være anderledes.
Pointen er dog ikke mindre sand. Når det handler om en god flæskesteg, så er valg af kød af stor betydning.
Uanset kød, stegning og tilbehør. Når først musikken spiller, gæsterne er ved bordet og stemningen god, så går det hele…
Rigtig glædelig december til dig.
Vh. Rune
det er noget sludder at ribbensteg er billigst, det har det ikke været siden 1900-tallet.
kamsteg kan man få smidt i nakken, til 7.95 1/2kg, ribbensteg kan nakkes til 15.95 1/2kg,
mens prisen på nakkesteg pt. kam’me helt op på 39.95 1/2kg.
kamsteg bliver hurtigt tør og kedelig, og skal serveres med rigeligt sovs!!
ribbensteg er måske ikke for de fedt-forskrækkede, men er efter min mening lang bedre, da smagen jo sidder i fedtet.
men smag er jo forskellig og man skal ikke slå alle over en kam =)
Hej Pax
Fedt du læser med – og tak for dit indspark.
Kan sagtens være, at vi handler forskellige steder… og at ribbensteg ikke altid er det billigste. Ikke lige sådan, at jeg ser priserne… men kan sagtens være, at du har ret 🙂
Og ja, du har helt sikkert også ret i forhold til nakkesteg og kamsteg. Den skal steges ordentlig, for at den kommer til at smage godt…. uden at blive tørt.
Langt nemmere at fyre op for ovnen og stege en ribbensteg på høj varme, på kort tid. Sådan dur det ikke med en nakkesteg eller kamsteg.
Og for alle gode gange tre, så har du også fuldstændigt ret i, at der er forskel på smag. Og med flere udskæringer, så er det jo herligt at der er noget for enhver smag – så hele grisen bliver spist 🙂
Rigtig god jul til dig…. Og velbekom 😀
Øhh den har du vist misforstået. Tjek igen.
Pax vel at mærke.