Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af chokoladeblomster til haven

Når først man har chokoladeblomst i haven, så er det nemt at få mange flere – overvintring af chokoladeblomst er nemlig ganske nem… Og derfra kan man nemt tage stiklinger

Chokoladeblomst

Jeg er vild med de nærmeste sorte blomster på chokoladeblomst – også kaldet chokoladekosmos. Jeg er specielt enormt vild med de mange lange stængler, som får blomsterne til at stå og virre så fint i solen.

Planten er dog en af de dyre sommerblomster. Og ja, de fleste køber chokoladeblomst som etårige sommerblomster. Det er synd, da overvintring af chokoladeblomst er ganske nemt. Det er desuden enormt nemt at lave stiklinger af chokoladeblomst i foråret, så man hurtigt kan få mange flere planter. Ganske gratis.

I år har jeg sågar forsøgt mig med såning af chokoladeblomst. Om det bliver en succes må vi vente og se.

Såning af chokoladeblomst

Frøene er høstet fra mine egne planter i efteråret, før frosten. Måske jeg er for tidligt igang, men da planten vokser meget langsomt her i foråret, så tænker jeg at være igang i ordentligt tid.

Såede frøene tilbage i starten af marts. Fremspiring er sket, men det går godt nok langsomt – har endnu ikke nået til at turde prikle om.

såning chokoladeblomst chokoladekosmos forspiring

Stiklinger af chokoladeblomst

Heldigvis går det allerede noget bedre med stiklingerne. Chokoladeblomst skyder med mange fine skud her i foråret. Jeg klipper bare nogle grene af, stikker i en potte med jord. Stiklinger stilles langs kanten i en tæt række. Og i løbet af 2-3 uger, så dannes rødder – og man kan potte de enkelte planter om til individuelle potter.

Chokoladeblomst overvintring

Nu skulle det dog ikke handle om såning af chokoladeblomst eller stiklingeformering af chokoladeblomst. Det skulle handle om, hvor nemt chokoladeblomst er at overvintre.

Det helt store dilemma er chokolade blomst er at planten ikke tåler at være våd hele vinteren. Chokoladeblomst – eller chokoladekosmos om man vil – tåler desuden ikke hård frost i længere periode.

Når det er sagt, så er det en staude. Modsat de velkendte kosmos – stoltkavaler – som er etårige sommerblomster i haven, så er chokoladeblomst en staude. Trods den minder enormt meget om stoltklavaler.

Måske derfor mange fejlagtig tror at chokoladeblomst er etårig. Det er den ikke, men tåler som sagt bare ikke at være ude om vinteren – først og fremmest fordi planten ikke tåler så meget vand, som vi får her i Danmark om vinteren.

Succes med overvintring af chokoladeblomst

Det er virkelig nemt! Jeg har mine chokoladeblomster i krukker. Af selv samme årsag. Jeg tager blot krukkerne med chokoladeblomst ind i værkstedet.

Værkstedet er ikke opvarmet, men yder da en form for isolerende beskyttelse mod den allerhårdeste kulde. Vigtigst af alt, så står krukkerne tørt og beskyttet mod regnen henovervinteren.

Når væksten begynder her i marts måned, så er det dog nødvendigt med lys. Har man et drivhus, så kan man flytte planten herud.

Vær dog opmærksom på, at når væksten begynder – tåler chokoladeblomst IKKE frost. Så længe planten er visnet ned og beskyttet af jorden, så tåler roden fint frost. Men alt over jorden gør ikke. Det vil splatte sammen – også er overvintring af chokoladeblomst mislykkedes. Så stilles planten i drivhuset, så sørg for at beskyt med fiberdug såfremt der er udsigt til nattefrost – det har vi trods alt endnu her i april. Og har haft det næste hele marts.

Jeg har placeret mine planter i kælderen, hvor vores vækslys fint giver det behov for lys chokoladeblomst har, for at trives. Og det trods planterne ikke står direkte under vækstlys, men nøjes med den smule lys der ellers kommer rundt i lokalet.

Man kan selvfølgelig også bare tage krukker med chokoladeblomst indenfor. Blot man har fokus på at sikre lys til planterne.

På denne måde, så er overvintring af chokoladeblomst super nemt.

Meget forenklet sagt, så skal chokoladeblomst egentlig bare passes præcis som man passer pelargonier – og kan tilføje at chokoladeblomst er smuk sammen med netop pelargonier.

Læs om overvintring af pelargonier her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *