Pelargonier kan ikke overleve en dansk vinter. Vinteropbevaring af pelargonier er dog ganske nemt – det er altså ikke nødvendigt at lade planterne dø og købe nye næste år.
Tag pelargonier ind
En løsning på vinteropbevaring af pelargonier er at tage planterne indenfor. Dermed kan blomstringen også forlænges 1-2 måneder, hvis blot planterne tages ind i september.
Tages pelargonier ind slut september kan blomstringen nydes – måske i køkkenvinduerne eller på et bord i stuen – i hvert fald i oktober og november. Derefter slutter blomstring og man kan nyde den flotte grønne plante.
Grønneplanter er jo så enormt populært. Hvorfor ikke bruge det, som vi har i haven? Og dermed spare pengene på at købe nye pelargonier næste forår, til havens krukker.
Pelargonier klarer sig rigtig fint indenfor hele vinteren. Der er selvfølgelig behov for vanding pga de højere indendørs temperaturer, men planten skal nok overleve. Og vil stå flot grøn hele vinteren.
Nem vinteropbevaring af pelargonier
Løsningen med at tage pelargonier ind i stuen fungerer måske ikke så godt, hvis man har mange pelargonier i haven.
Vi har selv to store krukker med pelargonier. Det ville være lidt beværligt at skulle have dem ind stuen. Vi kasserer dog stadigvæk ikke planterne.
Vi sætter pelargonierne ind i stalden sammen med vores krydderurter og andre sarte sommerblomster.
Her står planterne hele vinteren. Der kommer lidt lys, men ikke meget. Og vanding holder vi på et absolut minimum – planterne må hellere tørre ud end få for meget vand. Pointen er netop at planterne skal gå i dvale, hvilet manglen på lys også bidrager til.
I stalden er der ikke helt frostfrist. Der kommer dog kun rigtig frost i stalden, når vi får mange dage med frost – og den smule frost planterne får her i stalden skal de nok klare.
Alternativ til en stald, så kan en garage fint bruges. Eller måske et skur i haven.
Ved vinteropbevaring af pelargonier i et uisoleret skur – eller sågar et drivhus – så kan det være en god ide at pakke potten ind i lidt bobleplast – eller dække planten med gran.
Under alle omstændigheder er det en god ide at stille potten på en flamingo kasse, som vi har gjort i stalden. Alternativt kan krukken også blot løftes fra jorden med et par træklodser eller lignende – blot så krukken ikke står direkte på jorden og køles af jorden.
Blomster i vintermånederne
Med pelargonierne taget ind for frosten – og såvel havens øvrige sommeblomster enten visnet ned eller fjernet fra haven, så kan det hurtigt blive farveløst i haven. Sådan behøver det dog ikke være.
Der er mange planter, som netop først blomstrer i vintermånederne.
Juleroser kender de fleste efterhånden. De er med til at give farve i haven, her i de kolde måneder. Læs om drivning af juleroser til blomst i november
Kejserbusken er dog ikke så kendt, men virkelig fantastisk her i vintermånederne. Blomstrer fra november og indtil foråret.
Flere dage i træk med hård frost, så pauses blomstring. Ved lidt varmere vejr, så starter blomstringen igen.
En kejserbusk er virkelig en skøn plante at have i haven, her i vintermånederne. Der kommer massevis af flotte pink blomster, som dufter ubeskriveligt fantastisk. Meget kraftig duft.
Læs om planting af kejserbusk her
Som det ses af fotoet ovenfor, så er kejserbusken netop begyndt at sætte blomster. Helt perfekt timing i forhold til, at vi netop har taget pelargonierne ind – og tidligere på ugen gravede de sidste georginer op. Havens øvrige sommerblomster er for længst stoppet blomstring.