Efteråret er virkelig oprydningenstid – i forhold til klargøring af haven til vinter. Nu er tiden kommet til stauderne. Generelt anbefales det ellers at klip stauder ned i foråret, men nogle skal klippes i efteråret.
Klip stauder ned i foråret
For god ordensskyld, så lad det lige – hurtigt – blive anbefales at vente med at klippe stauder ned til foråret.
Frosten behøver ikke være helt overstået. At klippe stauder ned kan fint være et havejob til slut februar – hvor årets koldeste måneder er overstået.
Stauder er følsomme overfor frost og ved at lade planten beholde de visne dele, så er planten bedre beskyttet. Det er især for den hårde frost vi ofte får i januar, som er hård for stauder. Vent derfor med at klippe stauder ned indtil februar.
Endnu en årsag til at vente med at klippe stauder ned, er dyrelivet i haven. Insekter overvintrer i de visne bladdele fra stauderne.
Vil man gerne have en have med mange sommerfugle, bier og andre nyttedyr, så er den letteste hjælp for insekterne at vente med at klippe staudern ned indtil foråret.
Alle gode gange tre, så er den helt store fordel ved at vente med at klippe stauderne ned – indtil foråret – bekæmpelse af ukrudt. Her i efteråret flyver der fortsat mange ukrudtfrø rundt i luften, som leder efter en bar plet jord, at gro på. Den søgning bliver temmelig meget mere besværlig, hvis jorden er dækket af visne stauder og bladdele.
Når det er sagt, så er der stauder der skal klippes ned i efteråret.
Beskæring af lavendel
Lavendel er en af de planter, som skal klippes helt ned. Faktisk allerede i august, for at planten kan nå at skyde på ny.
Læs om beskæring af lavendel her
Klip høje stauder ned i efteråret
Havens meget høje stauder kan have glæde af at blive afkortet i efteråret. Ikke klippet helt ned, men blot klippet til halvhøjde, så efterårsvind og vintervejr ikke kan få fat og hive plantensrødder opad jorden.
Det er specielt en god ide at klippe høje stauder ned, som står tæt på en hæk eller busk. Når stauden visner ned og bliver våd, så bliver det hurtigt meget sjasket – hvilket faktisk kan være med til at kvæle en hæk, hvis stauden lægger sig tungt på hækken.
Vi har staudesolsikke bagerst i et bed, langst hækken. Disse bliver 2-3 meter høje i løbet af sommeren.
Fantastisk smukt syn, når de mange gule hoveder svajer i vinden. Højt oppe i luften.
Der er temmelig meget bladmasse på staudesolsikke, som når det visner ned vælter indover hækken. For at undgå at det totalt kvæler hækken, så klippes staudesolsikke ned til halv størrelse.
Dermed kommer bedet også straks til at se mere ordentligt ud. Efterårsvejret har fået væltet nogle af de høje planter, så det efter planten er visnet ned, ser temmelig rodet ud.
Skønt at få pyntet lidt på haven.
Specielt skønt at gå og tænke på, at et af de næste jobs i haven handler om at få plantet tulipaner. Vi har bestilt rigtigt mange tulipaner hjem til haven i år. Både til stensætningen på billedet, men også til de øvrige bede vi har fået lavet og plantet til med stauder i løbet af sæsonen.
Nu skal det hele fyldes med forårsløg – både påskeliljer, krokus, tulipaner og mange andre skønne forårsløg.
Glæder os allerede til foråret!