Tryk "Enter" for at gå til indhold

Winter is coming…

Det måske tidligt at tale om vinter. Sommeren er ikke engang begyndt. Idag skal det dog handle om vinter – og derfor planter vi en kejserbusk…

Ingen drager, dronninger eller krige…

Trods overskriften “winter is coming”, skal det ikke handle om serien Games of Thrones – som citatet netop stammer fra.

Kender du ikke tv-serien, så frygt ikke. Der kommer ikke flere referencer til tv-serien fra HBO om de 7 kongeriger, drager, iskonger og retmæssige tronarvinger.

Det skal dog handle om vinter. Eller rettere sagt forberedelse til vinter.

Idag planter vi nemlig en kejserbusk i haven.

Måske pointen med at vi gør klar til vinter, ikke er helt tydeligt. En kejserbusk er en af de vinterblomstrende busk – fanget pointen 🙂

Blomster til vinter

Det er let at glemme vintermånederne, når man står foran sommeren. Når man anlægger sin have – og planter haven til – så er det en god ide at tænke haven, som 365 dage.

I hvert fald, hvis man gerne vil nyde sin have hele året rundt. Det vil vi! Og vi går meget op i at sikre, at der er flot i haven hele året rundt – også i de mørke vintermåneder.

Stedsegrønneplanter, skulpturer, stier, hække og lignende elementer er ikke de eneste, som er med til at kunne gøre haven interessant om vinteren. Der findes en lang række – dog ikke så kendte – planter, som netop trives om vinteren.

De fleste kender sikkert juleroser og vintergækker, såvel som dorthea liljer. Disse blomstrer i januar og februar.

Læs om drivning af juleroser til jul

Der er dog langt flere skønne planter, som netop blomstrer i vintermånederne. Kejserbusken er en af dem.

Mærkeligt nok, så er kejserbusken ikke videre kendt i Danmark. Vi er dog begge vokset op med forældre eller bedste forældre, som havde en kejserbusk i haven – og det er en fuldstændig fantastisk busk.

Kejserbusk

En kejsebusk er en løvfældende busk. Planten smider altså alle blade i efteråret. Og når vi kommer til november og alle grene står nøgne, så begynder blomstringen.

På mange måder kan en kejserbusk sammenlignes med en forsythia, som de fleste kender. Forsythia blomstrer på nøgne grene – dog i foråret – før bladene vokser frem.

Kejserbusken blomstrer fra novemer og hele vinteren igennem. Blomstringen stopper dog, hvis der kommer en længere periode med hård frost. Når frosten er ovre, så starter blomstringen igen.

Når vintere slutter, fra slutningen af februar, så stopper kejserbusken sin blomstring. Passer nogenlunde med at påskelijler overtager blomstringen.

Jo tak! En kejserbusk er virkelig en skøn vinterblomstrende busk. Og vil man gerne nyde blomster i haven hele året rundt, så bør man virkelig plante en kejserbusk

Plant en kejserbusk

Allerede da vi planlagde udformningen af haven, så var det planlagt, hvor vi ville have en kejserbusk. Nemlig udenfor vinduerne til vores spiseplads – spisestue om man vil – i huset.

Vi vil klart anbefale at plante en kejserbusk et sted i haven, så den kan ses fra huset – gerne et sted, hvor man ofte opholder sig i huset.

Alternativt kan det også anbefales at plante kejserbusken ved en hoveddør, hvor planten kan pynte hele vinteren igennem.

En kejserbusk har desuden en meget skøn – og kraftigt – duft, hvorfor busken bør plantes et sted, hvor man færdes ofte igennem vinteren.

Om sommeren står busken med flotte grønne blade. Bladene er savtakkede. Det er en ganske dekorativ grøn buske, hele sommeren – som fint passer ind i de fleste havebeplantninger.

Vi kan kun på det kraftigste anbefale at plante en kejserbusk, hvis ikke man allerede har en. Virkelig en skøn plante, hele året rundt – dog langt smukkes og skønnes igennem vinteren, hvor den blomster med lyserøde blomster og en skøøøøn duft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *