Dyrkning af løg tager tid, så det handler om at komme tidligt igang. Med fiberdug trodser vi nattefrosten og går igang med plantning af løg – og såning af tidlige gulerødder i køkkenhaven…
Klargøring af jord til plantning af løg
Vi har stort fokus på sædskifte i vores køkkenhave. Dyrkning af løg er ikke en af de værste afgrøder i forhold til sædskifte. Vil man, så kan man dyrke løg samme sted hver 3 år.
Til sammenligning bør man vente 8 år førend man dyrker kål samme sted.
Her i haven kører vi med et 9 årigs sædskifte. Det vil sige at samme afgrøde ikke dyrkes samme sted, førend 9 år imellem. Det gør en KÆMPE forskel for at minimere angreb af skadedyr og sygdomme, hvilket er vigtigt når man vil dyrke uden sprøjtemidler.
I køkkenhaven, hvor der i år skal stå løg og gulerødder, har sidste år været dyrket kål. Det er faktisk en rigtig god løsning. Kål spiser nemlig ALT næring i jorden. Ikke sagt at gulerødder og løg ikke har behov for næring, men ikke her i starten – først senere på sæsonen, når temperaturen er højere og væksten er godt igang. Derfor smart med løg og gulerødder i sædskifte efter kål.
Før plantning af løg i køkkenhaven – som bør ske her i april – så skal vi dog først have ryddet kålbedet. Altså høstet den sidste kål.
Normalt har vi mere eller mindre høstet og spist den sidste kål her i april, men der var lige et par kålplanter tilbage. De er nu rippet for den sidste kål – tænker jeg laver kålsuppe i aften. Stokkene har fårene fået at mæske sig på.
Måske ikke lige til at se på fotoet, men fårene er højdrægtige. Og vi venter lam inden for kort tid. Måske vi får et tidligt påskelam – det kunne være hyggeligt.
Efter høst af kål, så skal jorden kultiveres, luges og rives grundigt. Vi dyrker køkkenhaven efter no-dig princip. Det vil sige at vi ikke graver og vender jorden. Kål er dog undtagelsen. Efter kål er jorden blevet noget så kompakt. Så tager en fork og løsner jorden i en spadedybde. Ikke noget med at vende eller grave – jeg stikker bare en gravefork i jorden og løsner jorden.
Løg og – specielt – gulerødder foretrækker en meget løs jord, for at drives..
Brug desuden lige to minutter ekstra på at sikre en pænt udjævnet jord til planting af løg. Det gør dyrkning af løg nemmere.
Planteafstand ved plantning af løg
Hvor tæt man kan sætte løg er det store dilemma, når man skal sætte løg. Det er enormt nemt at komme til at lave en meget lille afstand, da løgene nu og her er temmelig små.
Vi dyrker løg fra sætteløg. Ganske enkelt da vi ikke har pladsen til dyrkning af løg fra frø. Vi forspirer dog vores sætteløg, for at sikre de er i vækst. Læs om forspiring af sætteløg her
Jeg sætter løgene med 25 cm imellem rækkerne og 20 cm imellem de enkelte løg. Det plejer at fungerer rigtig fint. Og giver nogle fine store løg.
Indskyder lige. I år leger jeg med et forsøg med plantning af løg –bare nogle rækker – med kun 10 cm planteafstand i rækken. Ganske enkelt for at se, hvor stor forskel det gør. Vi spiser nemlig mange løg. Og dyrkning af løg optager temmelig meget plads i køkkenhaven.
Mere om det forsøg på et senere tidspunkt. Nu må vi se, hvordan det går…
Næste rækker sætter jeg desuden forskudt, for at give ekstra plads til løgene.
Såning af tidlige gulerødder
Imellem rækkerne af de mange løg, sår jeg en række af tidlige gulerødder – naturligvis sommergulerødder. Løg og gulerødder er fantastiske naboplanter i køkkenhaven. Skræmmer hinandens fjerner og utøj væk.
Efter plantning af alle løg, såvel såning af flere rækker gulerødder, så er det blot at få lagt siveslangen ud på jorden – så vores automatisk vandingsanlæg kan stå for vandingen.
Læs om vores automatisk vandingsanlæg til køkkenhaven her
Løg og gulerødder kræver temmelig meget vand, for at trives.
De tidlige gulerødder er af sorten “first harvest”. I et andet højbed har jeg sået Nantes, som uden tvivl er vores favorit sommergulerod. First Harvest er dog det tidligere, så vi allerede til juni kan høste friske gulerødder – med de nyopgravede kartofler. Nantes spiser vi resten af sommeren, rettere sagt indtil frosten sætter ind. Så bliver gulerødderne slatne og kedelige. Og derefter er det så vintergulerødder vi overgår til. Vintergulerødder sår vi dog først senere, når løgene er høstet i løbet af juli måned.
Dertil kræves temmelig meget næring, for at alle disse mange planter kan trives på så lidt jord. Nogle vil måske sige for lidt jord til dyrkning af løg og gulerødder – gevinsten er dog at jorden hurtigt dækkes til, så fordampning er langt mindre. Desuden nærmest intet behov for lugning. Og gødning kan vi nemt tilføre. Tilfører 1 dl gødning til sådan et højbed, hver måned resten af sommeren.
Fiberdug på løg og gulerødder
Solen skinner og det er et fantastisk solskinsvejr idag. Vi havde dog nattefrost i nat – minus 2 grader. Og risikoen for nattefrost er langt fra ovre endnu. Derfor dækkes hele herligheden med fiberdug. De næste par uger for at beskytte planterne mod nattefrost – trods både løg og tidlige gulerødder fint tåler lidt frost.
Når gulerødderne begynder at spire, så er det dog og nødvendigt med fiberdug – for at beskytte mod gulerodsfluen, som lægger sine æg i jorden og ormene spiser gulerødder. Så fiberdug er nødvendigt, for at sikre en god og pæn høst.