Tryk "Enter" for at gå til indhold

Klargøring til tidlige kartofler

En ting er forspiring af kartofler, som er vigtigt ved dyrkning af tidlige kartofler. For meget tidlige kartofler, så behøves også plastik og fiberdug til kartofler – for at opvarme jorden.

Dyrkning af tidlige kartofler

Næst efter bestilling af frø til køkkenhaven og den kommende sæson med dyrkning af grøntsager, så er kartofler det første vi begynder med. Helt præcist de tidlige kartofler.

Gemme kartofler til vinter er vi slet ikke begyndt at tænke på endnu – og gemme kartofler lægger vi heller ikke til forspiring, eller brug tid på plastik og fiberdug. Det er unødvendigt. Kun ved de tidlige kartofler, at det giver mening.

I slutningen af februar, så lægger vi de tidlige kartofler til forspiring. Allerede her i slutningen af januar, så er vi dog godt igang med forberedelserne til dyrkning af tidlige kartofler.

Læs om forspiring af kartofler her

fiberdug til kartofler plastik på kartofler tidlige kartofler dyrkning

Første etape handler om at få kørt godt med kompost på jorden. Kartofler er trods alt sultne planter – og der skal temmelig meget næring til, for at kartofler trives. Og det gælder specielt med tidlige kartofler! Der går jo knap 90 dage fra lægning til høst, modsat gemmekartofler der i hvert fald ligger i jorden 120 dage førend de er klar til høst – nok nærmere 130-140 dage.

Så ja! Der skal godt med næring til. Og intet bedre dertil, end lækker kompost – naturligvis vores egen hjemmelavede kompost. Læs om vores kompost her

Plastik og fiberdug til kartofler

Efter vi har kørt kompost på jorden, så lægges først et lag fiberdug og dernæst et lag plastik. Ved kombination med kompost, plastik og fiberdug til tidlige kartofler, så får vi i løbet af den næste 1,5 måned hævet temperaturen i jorden til 8 grader.

Og er klar til at lægge kartofler i jorden i midten af marts, hvormed vi kan høste de første nye kartofler midt juni – måske lidt tidligere, afhængig af vejret i foråret.

Man kan godt nøjes med kun at lægge fiberdug til tidlige kartofler. Fiberdug er dog temmelig sart. Ved at lægge plastik ovenpå, så beskyttes fiberdugen – og plastikken hjælper desuden med til at hæve temperaturen.

Plastikken gør desuden, at vi kan genbruge fiberdugen igen år efter år – og det er da også ganske rart. Både økonomisk, men også miljømæssigt.

Med komposten uden fiberdug og plastik, så er det dog virkelig at der sker noget. Komposten er jo endnu ved at nedbrydes, hvilket alene skaber meget varme. Og med hvid fiberdug og klar plastik, så bidrager solen yderligere udefra. Så det hele hjælper hinanden, så vi hurtigt kan få 8 grader i jorden.

Det er ikke unormalt med frostvejr i marts og vi har før lagt kartofler i frostvejr, hvilket kun kan lade sig gøre ved brug af kompost, plastik og fiberdug til kartofler – så varmen i jorden hæves.

Læs om hvornår kartofler kan lægges her

Og det er da planen, at vi lægger forspirede kartofler i jorden midt marts. Nu må vi se, om det lykkedes igen i år. Der er i hvert fald både kørt kompost på højbedet, ligesom der er lagt plastik og fiberdug.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *