Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nem og praktisk dyrkning af brombær

Dyrkning af brombær kan hurtigt blive umuligt brombærkrat. Derfor vi dyrker brombær på espalier, som desuden gør beskæring af brombær ENORMT nemt…

Dyrkning af brombær på espalier

Et espalier til brombær kan nemt laves! Og det gør virkelig dyrkning af brombær enormt nemt – og beskæring af brombær legende let.

Vores espalier til brombær er helt simpelt. Lavet af to pæle, som er sat i jorden – 5 meter afstand imellem pælene. Imellem pælene spændt 4 snore, som udgør selve espalieret. Brombær planten er plantet midt imellem de to brombær, hvilket skaber 4 snore til højre for planten og 4 snore til venstre for planten.

Det smarte ved dyrkning af brombær på espalier er at man hvert år sørger for at alle nye skud føres til den ene side af planten (det skifter år for år, hvad siden man bruger). Samtidigt er sidste års skud før til den modsatte side.

Brombær sætter KUN bær på andet årsskud. Det vil sige at de skud, som er spiret frem fra jorden i løbet af 2021 – det er de skud, som bærer bær i 2022. Og når det kommer til beskæring af brombær, så er det selvfølgelig VIGTIGT ikke at klippe disse skud væk – espalier til brombær gør at man nemt undgår dette.

Beskæring af brombær

Det er her i februar, at det er tid til beskæring af brombær. Brombær kan også fint beskæres i januar, hvis man hellere vil det – men lad værre at vente til marts. Til marts er ny vækst igang og eventuelle skadedyr og problemer overføres dermed fra det døde til det nye.

Ovenstående to fotos viser til højre, skud fra 2021 – altså de skud, som vil bære bær 2022. I januar og februar har disse endnu fine grønne blade, så man kan næsten ikke gøre beskæring af brombær forkert.

Fotoet til venstre viser skud fra 2020 – altså de skud, som bar frugt i 2021. Det er disse skud, som skal klippes væk.

Sørg ENDELIG for at kom afklip fra brombær i skraldespanden. Selvom grenen virker døde, så er der massevis af energi i grenene. Derfor må brombær afklip aldrig komme på komposten, da det ender med at man får brombær skud i hele haven. Samme gælder forresten for hindbær.

Når brombær er beskåret, så opstår der pludselig plads til de skud, som spirer frem i løbet af 2022. Virker helt vildt at én plante skal sætte 4 skud, som hver især bliver 3-4 meter lange – og som kan føres ud på espalieret. Den er dog god nok. Der kommer formentligt også flere skud, som blot klippes væk. Og skud bliver også længere end espalieret, hvilket blot klippes væk. Lad værre at lav espalieret større, da det blivt giver meget små bær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *