Tryk "Enter" for at gå til indhold

Luksus til planter. GENIALT mod ukrudt…

Vi er godt igang med at klippe stauder ned. Efter vi har klippet stauder ned, tilføjes et lagt jordforbedring med kompost. Det giver næring til planter, men virker også ukrudtshæmmende. Win-Win.

Hvornår klippes stauder ned?

Der er mange anbefalinger til, hvornår stauder skal klippes ned – og endnu flere holdninger. Nogle klipper stauder ned før vinteren. Andre klipper stauder ned i det tidlige forår. Vi klipper stauder ned her i løbet af februar.

I februar er der ikke så mange andre haveopgaver eller arbejdsopgaver i haven, så vi har tiden. Og det har fungeret for os i flere år. Stauderne er egentlig også mere eller mindre ligeglade, da planterne på denne årstid alligevel er visnet ned.

Læs om hvornår klipper man stauder ned

Den helt store årsag til at vi klipper stauder ned allerede i februar – temmelig tidligt i forhold, til hvad mange andre gør – det handler dog om havens mange forårsløg. Her i februar kan vi endnu bevæge os rundt i bedene, uden at træde på løgene. Det kan vi ikke, hvis vi venter til marts.

klip stauder ned beskæring hvornår klippes stauder ned

Der er desuden noget virkelig skønt ved at få klippet stauder ned. Det er ligesom en hovedrengøring af haven. Nyder ellers at have de visne stauder igennem vinteren. Jeg synes det pynter, men her i februar så må de gerne væk – så jeg kan nyde de mange forårsløg, som inden længe spirer frem.

Jordforbedring med kompost

jordforbedring med kompost ukrudt bekæmpelse jorddække bekæmp ukrudtet

Efter alle stauder er klippet ned og bedet er kørt igennem med en kultivator – for lige at tage det sidste hårdføre ukrudt – så kommer vi et lag kompost på hele haven.

En fordel er at kompost er genial, som jordforbedring til jorden. Jordforbedring med kompost giver god næring til jorden, som derved sikrer sundere planger. Den største årsag til vi kører kompost på er dog for at bekæmpe ukrudt.

jordforbedring med kompost ukrudt bekæmpelse ukrudtbekæmpelse undgå

På afstand kan det ikke ses, men sætter man sig i hug, så vil man opdage at ukrudt – trods frostvejr – allerede spirer gevaldigt frem. Og der er jo intet til at skærme for ukrudt og kvæle ukrudtet på denne årstid, så gør vi intet, så har vi et stort lugearbejde til foråret.

Et godt lag kompost på alle havens bede sørger for at ukrudtet holdes nede. Derved får forårsløgene et forspring, så de kan dække af i løbet af marts og april. Og når vi kommer til maj, så skal stauderne i bedet nok tage over og sikre at ukrudt hæmmes i vækst.

Så ja! Trods mange vil tænke kompost, som jordforbedring – og som gødning til haven – så bruger vi faktisk hovedsageligt kompost (altså i staudebedene) til at bekæmpe ukrudt. Og det virker! Vi bruger faktisk ikke tid på at luge haven. Vores staudebede er plantet tæt til, så stauderne skærmer for sollys ned til ukrudtet. Derved dør ukrudtet helt af sig selv – lidt på samme måde, som havde vi lagt en ukrudtsdug mod ukrudt på jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *