Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu begynder køkkenhaven at ligne noget…

Det må gerne se pænt ud, trods køkkenhaven “bare” er til produktion af grøntsager. Vi har været mange idéer til indretning af køkkenhave igennem. Endt med højbede og stier i køkkenhaven med træflis, som belægning i køkkenhaven.

Køkkenhave idéer

Martin og jeg har besøgt mange haver på vores rejser rundt i verden. Herunder også rigtig mange køkkenhaven. Og der er stor forskel på indretning af køkkenhaver, fra land til land.

De store forskell på køkkenhaver handler først og fremmest om de forskellige vejrforhold, hvor man altid har forsøgt at optimere planteforholdene – for at kunne sikre en bedre høst, større udbytte og beskytte ens grøntsager.

Ingen tvivl om at de forskellige køkkenhave idéer – design af køkkenhaver, om man vil – også afhænger rigtigt meget af det enkelte land, deres traditioner og levevilkår.

Polen har f.eks. køkkenhaver, som vi havde det i Danmark for 60-100 år siden. Her er produktion for øje. Lange rækker med samme afgrøde. Oftest rækker på 25-100 meter af samme afgrøde. Og næste afgrøde en ny afgrøde, hvilket derved også skaber en – set med i dags øje – en god biodiversitet.

Frankring har meget landlige køkkenhaver, hvor der ofte blandes både grøntsager, blomster, urter, buske og stauder. Potager, som det fint hedder. Og gerne meget afslappet anlagt, men samtidigt helt ordentligt.

England har meget fint anlagte køkkenhaver. En engelsk køkkenhave er hvad jeg vil kalde en slotskøkkenhave. Der er nøje afgrænsede bede til de enkelte grøntsager og køkkenhaven er meget ordentlig med lige linjer og sådan.

Ovenstående er naturligvis meget generaliserende. Det er naturligvis ikke sådan alle steder. Og vil da også tilføje, at vores besøg i køkkenhaver oftest har været i slotshaver, såvel større gårde – altså steder, hvor dertil også er en stor park. Altså gartnere til at holde haven, såvel køkkenhaven.

Vores egen køkkenhave er anlagt med produktion af grøntsager for øje. Vi har valgt højbede, for hurtigere at kunne komme igang i foråret. Alle bede er ens, hvilket letter sædskifte rotation. Faktisk startede vi med at lave sædskiftet og planlægge naboplanter, førend vi indrettede køkkenhaven.

Anlægge køkkenhave med stier i køkkenhaven

Nå ja! Og vores køkkenhave er anlagt for at det skal være nemt i en hverdag med arbejde og meget andet. Trods vi elsker at være i haven, så har vi ikke alt tid til rådighed. Og har ikke gartnere ansat til at hjælpe.

Da vi skulle anlægge vores ny køkkenhaven var det derfor vigtigt for os at indtænke, at det skal være nemt. Derfor har vi også fået installeres automatisk vanding af køkkenhaven, ligesom vi har skruet ned for ideerne med hæk i køkkenhaven, såvel for mange “pynte” elementer.

Vi lader køkkenhaven være pynt i sig selv. Og lader de elementer vi bruger i køkkenhaven være med til at bidrage til at køkkenhaven er pæn, smuk og charmerende. Hertil er vores to bistader en af de mange elementer – og jo, der bor skam bier i bistaderne, som hjælper med bestøvning og forsyner os med kilovis af honning.

Læs om vores bier her

Den hvide havelåge til køkkenhaven bidrager ligeledes til at skabe landstemningen, som vi ønsker, for vores køkkenhave. Havelågen til køkkenhaven har dog også en funktion. Den holder køkkenhaven lukket.

Der er mange måder at indrettet ens køkkenhaven på. Tror det bedste råd til indretning af køkkenhaven må være, at starte med at finde ud af hvad man ønsker af ens køkkenhave – hvad skal køkkenhave bidrage med. Også derfra planlægge ens køkkenhave.

Stier i køkkenhaven med træflis

Med vores brug af højbede i køkkenhaven, så har vi også fået skabt nogle naturlig stier i vores køkkenhaven – naturligvis hjulpet på vej af placeringen af højbede.

Og ja! Mange vil ikke kalde vores 15 cm høje bede for højbede. Det ER det dog. Det er rigtige højbede, som er en speciel dyrkningsteknik – der sikrer vi hurtigere kan komme i jorden i foråret.

Det de fleste tænker på, når de tænker højbede, er store plantekummer. Har intet med højbede at gøre, trods navnes oftest bruges derom. Intet galt med de høje højbede – plantekummer, som jeg vil kalde dem – hvis man ønske det. De har deres smarte funktion, at få alting op i højden – så alting kan gøres uden at bukke sig.

På vores stier i køkkenhaven havde vi først græs. Det var nu aldrig meningen. Højbede kom blot først, at praktiske årsager – så vi kunne komme igang med dyrkning i køkkenhaven. Sidenhen er alt græsset gravet væk. Der er monteret vandingsanlæg, hvilket også var planlagt. Og nu er tiden kommet til at få kørt træflis på køkkenhavens stier.

køkkenhave idder træflis belægning stier køkkenhave køkkenhaven højbede

Jeg har læst et eller andet sted, at havefolk holder fri om vinteren – og arbejder i haven forår, sommer og efterår. Ved ikke hvem der har sagt det, skrevet det eller tænkt det. Det er i hvert fald ikke sandt, trods det måske er opfattelsen af havearbejde kun sker i godt vejr.

Vinteren bruger vi på alt muligt praktisk, som f.eks. at køre flis på køkkenhaven. Det er blevet til mange trillebørfulde allerede. Endnu ikke færdig, men godt ser det allerede ud. Og hvilken fryd det er at tænke på, at vi undgår at klippe græs imellem højbedene. Igen, køkkenhaven skal være nem at holde – så vi kan bruge tiden på at dyrke grøntsager, fremfor vedligeholdelse.

Belægning i køkkenhaven med træflis

Valget af træflis, som belægning i køkkenhaven er naturligvis også et punkt vi har drøftet – temmelig – meget. Vi har grus på vores stier i haven, imellem vores staudebede.

Vi havde meget i overvejelserne at køre slotsgrus på stierne i køkkenhaven.

Slotsgrus er dette hersens meget fine grus med ler i, så det bliver helt hårdt. Meget vedligeholdelsesvenligt, hvorfor det også bruges netop i mange slotsparker – og parker generelt.

Vi endte dog med træflis, for at bibeholde det lidt mere landlige udtryk. Træflis er desuden ganske billigt, hvilket da også har sin berettigelse. Træflis bidrager desuden til at holde på fugten i jorden i køkkenhaven. Godt nok i stierne omkring køkkenhaven, men alligevel…

Endeligt tillader træflis at vi nemt kan skrabe det til side – og etablere endnu et højbed, hvis det behov opstår. Eller vi får lyst til at plante en busk eller noget.

Vi er i hvert fald rigtig godt tilfredse med resultatet. Med træflis kørt på, så står højbedene også meget tydeligere frem – og det er pludselig langt nemmere at se de stier i køkkenhaven, som vi har planlagt. Præcis som at belægningen i køkkenhaven bidrager med til at styrke de linjer vi har forsøgt at skabe i køkkenhaven. Enhver kan se, at vi er glade for de lige linjer og det kvadratiske.

Nu glæder vi os til at komme igang med endnu en sæson i køkkenhaven. Første sæson med træflis, som belægning i køkkenhaven – og først sæson med vores automatiske vanding af køkkenhaven. Det bliver så fedt!

7 Kommentarer

 1. Anne Lise Juncker
  Anne Lise Juncker 5. januar 2022

  Hej naboer hvor er det blevet flot,ros til jer.

  • Rune
   Rune 7. januar 2022

   Mange tak, Anne Lise. Nu begynder det virkelig at ligne noget.

   Må indrømme at jeg var noget så frusteret, da Martin begyndte at grave græsset af køkkenhaven…hehe…vidste det skulle af, men alligvel. Vi har jo haft jord på stierne hele vinteren 🙁 Super godt er det ved at blive.

   God fredag til jer

   /Rune

 2. Christian
  Christian 4. januar 2022

  Jeg må sige at jeg er helt vild med udtrykket i jeres køkkenhave, den hvide havelåge er spot on! og de firkantede bede giver et vildt lækker grafisk udtryk som er meget behageligt for øjet. Stor inspiration til os der på nuværende tidspunkt kun drømmer om en køkkenhave. Tak for det.

  // Christian

  • Rune
   Rune 7. januar 2022

   Mange tak, Christian . Virkelig pænt af dig at skrive 🙂

   Æren for designet må tilfalde Martin. Vent en 5-6 måneder, så kan du se mit bidrag… hehe… jeg kan tage æren for at “pynte” køkkenhaven med afgrøder. Dog ikke meget afgrøder at se på denne årstid 🙁

   Rigtig god weekend.

   vh. Rune

   • Christian
    Christian 10. januar 2022

    Tak
    Jeg ser frem til at se billeder fra køkkenhaven, når den bugner med lækre afgrøder 🙂

    • Rune
     Rune 11. januar 2022

     Den tid, hvor vi kan tage den slags fotos, glæder vi os virkelig også til. Og skal nok dele fotos. Skøn uge til dig.

     • Christian
      Christian 12. januar 2022

      Tak og il lige måde 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *