Høst af hvidløg er overstået. Nu handler det om tørring af hvidløg, men også om udnyttelse af pladsen i køkkenhaven. Efterafgrøder er en vigtig del af optimering af udbytte fra køkkenhaven, men ikke den eneste løsning…
Kategori: Køkkenhaven
Køkkenhaven er gårdens forrådskammer. Til en rigtig bondegård hører naturligvis en stor køkkenhave, som kan forsyne os med masser af friske grøntsager.
Selvforsyning med grøntsager
Målet er ikke at være selvforsynende med grøntsager, men vi elsker friske grøntsager. Og vores daglige kost består rigtigt meget af grøntsager.
Derfor dyrker vi også rigtigt mange grøntsager på Nymølle. Hjemmedyrkede grøntsager smager bare langt bedre end dem man kan købe i supermarkederne. Og vi har pladsen, så selvfølgelig dyrker vi mange grøntsager! Alle vores grøntsager, krydderurter og planter dyrker vi økologisk.
Vi er især vilde med de traditionelle grøntsager såsom tomater, kartofler, gulerødder, salat, ærter og bønner. Vi dyrker dog også de mere utraditionelle grøntsager og elsker at eksperimentere med grøntsager og krydderurter.
Vi sår og dyrker også rigtigt mange krydderurter, som vi bruger til at sætte kulør og smag på vores madlavning. Persille, purløg og dild er helt uundværlige i vores have. Præcis ligesom vi dyrker store mængder ramsløg, oregano og timian.
Første række af de tidlige kartofler er spist. For at jorden ikke skal ligge tom til næste forår, så når vi en efterafgrøde efter tidlige kartofler – Juli er perfekt til udplantning af knoldselleri
Juli måned er tid til såning og udplantning af de sidste vinterafgrøder i køkkenhaven. Kålplanterne vokser allerede godt. Nu skal knoldselleri udplantes, sene ærter lægges og vintergulerødder såes…
Når det kommer til dyrkning af ærter, så er det bare med at høst massevis af ærter. Des mere der høstes, des flere ærter kommer der frem…
Der er to typer utøj i asparges, som er næste uundgåelige. Først aspargesbillen, dernæst larver. Begge SKAL bekæmpes, for at de ikke spiser det hele. Vi bekæmper skadedyr i asparges giftfri…
Krydderurter går i blomst i løbet af sommeren. Langt de fleste krydderurter kan ikke bruges derefter – og bladene bliver gule, visne og smagsløse. Derfor skal krydderurter klippes ned i juli.
Først er hvidkål sået. Sidenhen priklet. Nu er tiden kommet til udplantning af hvidkål i køkkenhaven – og det samme gælder for rødkål. Det er dog virkelig en skøn afgrøde, trods tidskrævende.
Syltet rødkål er nødvendigt til flæskesteg. Elsker generelt bare kål. Palmekål og grønkål er allerede plantet ud i køkkenhaven. Dyrkning af hvidkål og rødkål er kun lige begyndt…
Asier er en favorit her i huset. Jeg er virkelig glad for asier. Elsker syrligheden – både på smørrebrød og, som tilbehør til kød. Dyrkning af asier kan desuden gøres på friland… Så det gør vi…
Forspring af tomater er startet for længst. De sidste måneder er tomatplanterne vokset godt til. Nu er det tid til udplantning af tomater på friland i køkkenhaven.