Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ingen grund til at gøre det mere besværligt!

Vinteropbevaring af gulerødder er ganske nemt. Dyrk vintergulerødder – og lad gulerødderne blive i jorden. Gulerødder har det bedst i jorder, hvor gulerødder holdes sprøde bedst muligt. Det er altså slet ikke nødvendigt med hverken jordkule, jordkælder og helt tosset at grave gulerødder op og lægge dem i fugtigt sand…

Få sprøde gulerødder hele vinteren – med vintergulerødder

Når det kommer til dyrkning af gulerødder, så er det vigtigt at huske de to forskellige typer af gulerødder. Der er sommergulerødder og der er vintergulerødder.

Forskellen skulle næsten give sig selv. Sommergulerødder dyrkes og spises i løbet af sommeren – præcis ligesom tidlige kartofler. Vintergulerødder er de gulerødder, som spises i løbet af sommeren. Såtidspunktet for vintergulerødder er lidt senere end sommergulerødder. Passer med at så vintegulerødder, når de første rækker af de tidlige grøntsager er høstet – og der er plads i køkkenhaven i løbet af juli og august.

Vintergulerødder har en hårde skræl. Vintergulerødder bliver oftest også nogle noget kraftigere gulerødder, hvorimod sommergulerødder er mere friske og tynde. Misforstår mig ikke, vintergulerødder smager skønt – og har en virkelig lækker smag af gulerødder!

Ved dyrkning af vintergulerødder, så er man også helt udenom at tænke på vinteropbevaring af gulerødder. Blot lad gulerødderne blive i jorden, der har gulerødderne det bedst – og man undgår slatne gulerødder, men kan nyde sprøde gulerødder hele vinteren.

Vinteropbevaring af gulerødder

Jeg har allerede sagt det. Bedste metode til vinteropbevaring af gulerødder er at lade gulerødderne blive i jorden. Og det behøver hverken jordkule til gulerødder eller en speciel jordkælder til gulerødder. Og det er da helt tosset at fra alle gulerødder op i november og december, for at lægge gulerødderne i fugtigt sand – og på denne måde gemme gulerødderne til vinter.

Det er blot ekstra arbejde. Og helt unødvendigt.

Jorden bliver godt nok frossen i løbet af vinteren. Gulerødderne er ligeglade. Og jorden skal nu være MEGET frossen, for at det er umuligt at tage en spade og vippe nogle gulerødder opad jorden. Jeg har gjort det i minus 15 grader, forrige vinter, og det er ganske sjældent vi har koldere vintre.

Jeg tror faktisk min eneste argumentation – og forståelse – for at bruge tid på at grave gulerødder op, førend de skal spises, må være hvis der er tale om en dyrkning langt væk hjemmefra. Det kunne f.eks. være en kolonihave eller sådan. De fleste har dog deres køkkenhave i nærheden af huset, hvorfor det er nemt at gå ud og grave gulerødder op til aftensmaden. Derved får man de lækreste gulerødder! Altså gulerødder, som smager af hjemmedyrkede gulerødder – præcis som grøntsager fra ens egen køkkenhaven skal smage.

Det er desuden kun dejligt at komme i køkkenhaven af og til, i løbet af vinteren – for ikke at sige nærmest, dagligt for at hente grøntsager. Vi høster både grønkål, palmekål, knoldselleri, persillerod og gulerødder, løbende i køkkenhaven. Vi henter sågar frisk salat, når det ikke ligefrem er frostvejr. Frisk salat dyrker vi i køkkenhaven næsten hele året. Når der er udsigt til frost, så høster vi en stor portion og gemmer i køleskabet. Læs om dyrkning af vinterrgrøntsager

Gulerødder høster vi aldrig, for at gemme i køleskabet – gulerødder høster vi løbende.

Faktisk er det kun i perioder med snevejr, at vi undlader at hente gulerødder. Vi kunne skrabe sneen til side og grave gulerødder op, men det er nu også pænt med sneen i haven – og det er så kort en fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *