Tryk "Enter" for at gå til indhold

Der – næsten – forårsstemning i luften…

Sommeren er godt igang. Solen skinner og vejret er skønt, men tankerne går mod forår – Især forårsløg. Vi er nemlig igang med opgravning af hundredevis af tulipanløg, som er vigtigt for succesfuld dyrkning af tulipaner.

Stilhed på bloggen. Travlhed i haven

Der har været lidt stille på bloggen, den sidste uge. Vi har haft travlt i haven. Virkelig travlt i haven!

Den megen nedbør forrige uge – efterfulgt af meget varmen – har fået alting til at spire og blomstre helt vildt, så der har været meget der skulle klippes, bindes op og ordnes. Præcis, ligesom alle sommerblomster er blevet plantet ud i haven. Læs om plantning af sommerblomster her

Mest af alt, så har vi haft virkelig travlt med opgravning af tulipaner – et vigtigt led i succesfuld dyrkning af tulipaner.

Må vist lige indskyde. Headerfotoet er ikke fra haven, her på Nymølle. Vi er trods alt kun Rune og jeg, til at passe haven. Ikke en hær af gartnere. Billedet er fra Keukenhof Garden – tulipanparken i holland. Også i Keukenhof har de travlt med at grave havens tulipanløg op.

Okay! Det skal siges, før jeg skræmmer nogen væk fra at lægge tulipanløg i haven. Vi graver ikke alle havens tulipaner op. I havens bede har vi kun lagt sikre tulipanløg – altså tulipanløg, som med stor sandsynlighed kommer igen, år efter år.

Læs om sikre tulipanløg her

Vi har dog også mange meres specielle tulipaner. De skal graves op, da de ikke klarer et dansk efterår med alt vores nedbør. Svært nok er sommeren, som ikke altid bliver helt varm nok til at tulipanløgene klarer sommeren i Danmark.

Dyrkning af tulipaner

Dyrkning af tulipaner

Når det kommer til dyrkning af tulipaner – både de sikre, de specielle og de meget besværlige tulipaner – så handler det om varme. Eller måske mere korrekt tørring.

Efter afblomstring skal løgene visne ned i solen – endelig ikke i skyggen. Dernæst skal løgene tørres grundigt – og holdes tørre indtil vinter – hvilket en våd sommer og vådt efterår ikke altid muliggør her i Danmark. Løsning er opgravning, hvilket vi har haft gang i den sidste uges tid.

For lettere opgravning kan anbefales dyrkning af tulipaner i krukker. Det gør virkelig hele arbejdet så meget lettere. Plus tulipaner i krukker har den fordel, at krukkerne kan stilles væk – imens de visner ned.

Hvert efterår lægger vi flere hundrede tulipanløg i krukker. November 2019 blev der lagt næsten 500 tulipanløg i krukker, som vi har nydt hele foråret – været noget så fantastisk. Til november 2020 regner vi med at lægge langt flere tulipaner i krukker. Læs om tulipanløg i krukker her

Opgravning og tørring af tulipanløg

tulipaner tørring opgravning

Med dyrkning af tulipaner i krukker, så er opgravning nemt. Når tulipanerne er visnet, så vendes krukken på hovedet i en trillebør. Dernæst sorteres løgenene. Dårlige løg kasseres – løg med stilk får lov at beholde stilken, indtil den falder af helt af sig selv. Det giver mest næring til løget.

Formering dyrkning af tulipaner

Det bliver hurtigt til mange løg. Ovenstående løg viser løgene fra 2 krukker med samme type tulipan – der er i november 2019 lagt 12 løg i hver krukker. Nu er der vel 15-18 store løg, klar til at komme i krukker til efteråret – dertil kommer en stor mængde mindre løg, som først skal avles større. Dette sker i altankasser, men først skal løgene tørres og behandles, præcis ligesom de store tulipanløg.

Læs om formering af tulipanløg her

Tørring af tulipanløg

Tørring formering dyrkning af tulipaner

Efter opgravning af tulipanløg, så lægges løgene til tørring. Naturligvis med afmærkning af sort, så vi ved præcis hvilke tulipaner her er tale om.

Tørring af tulipanløg er egentlig ikke anderledes end tørring af spiseløg – hvilke mange sikkert har prøvet ved dyrkning af løg i køkkenhaven.

Vi tørrer alle vores tulipanløg på gulvet i stalden. Det er en gammel stald, så her er stampede lergulve – perfekt til at suge fugt, ligesom stalden er kalket og kølig. Bedre sted til tørring findes næppe, når det er til hobby brug. En overdækket carport og løgene udbredt på pap ville dog også være helt super. Lad dog værre at placer løgene ved et fyr eller et meget varmt lokale – tørring af løg skal gå langsomt. Tørring og udtørring er en hårfin grænse.

Få mange tulipanløg ved dyrkning af tulipaner.

Det bliver ganske hurtigt til rigtigt mange tulipanløg, når man har fokus på den rette dyrkning af tulipaner – og hele “ideen” med at tulipanløg kun er ét årige kan godt glemmes.

Det er ingen sag at få tulipanløg til at blomstre igen og igen og igen, når blot løgene visner ned, graves op, tørres. Skulle man vælge at kassere de helt små løg – de vil først blomstre om 1-2 sæsoner – så vil det alligevel hurtigt blive til MANGE tulipanløg.

Gemmes kun de store tulipanløg, så vil man allerede ved først opgravning opleve at i hvert fald have fået 10-20 % flere løg. Oftest nærmere 30 % flere løg, men det afhænger lidt af sort. Tager man de små løg med, så er antalles af løg i hvert fald fordoblet, hvis ikke nærmest firedoblet.

For os er der næsten gået sport i det. Det er fantastisk sjovt at dyrke tulipanløg. Sjovt at vide, at en pose med 7-10 tulipanløg, nu pludselig er blevet til 15-18 sunde løg – klar til at blive lagt i krukker til efteråret. Ligesom der er talrige små sideløg, som vi kan opformere.

For en kort periode, så er tanker på tulipaner, på en pause. Vi er færdige med alt opgravning af tulipanløg og løgene er lagt til tørre. Slut juli eller i løbet af august, deler og sortere vi alle løgene – så de er klar til at blive lagt i jorden til november.

Alle de mange krukker er desuden gjort rene – og venter på at blive brugt igen til november.

krukker store terracotta tulipaner

2 Kommentarer

 1. Marie í Dali
  Marie í Dali 27. maj 2023

  Hej Rune og Martin
  Dejlig vejledning og herligt at blive inspireret.
  Min mor er kommet på plejehjem og jhendes hus skal sælges. Derfor har jeg været på løg jagt i går i hendes have og løgene taget op for tidligt.
  Tror I jeg skal sætte dem i jord i potter ? Og så sætte tørringen igang i juli eller lægge dem til Tørring nu?
  Jeg sætter dem så i potter eller i jorden i haven til november ?
  Eller i jorden nu og. vente med at tage dem op til visningen er overstået til næste år?

  Venlige forårs hilsner
  Marie

  • Martin
   Martin 30. maj 2023

   Hej Marie

   Velbekom… herligt du læser med 🙂

   Og super sejt, at du har været på løgjagt – det bliver du da vildt glad for til foråret. Og det gør din mor, sikkert også, når hun kan komme på besøg og få et kig.

   Læg endelig til tørre nu. Har faktisk netop – sidste uge – skrevet om, hvordan jeg gør med løg der graves op for tidligt…

   For mig handlede det dog om plads i jordbærbedet… ikke lige en situation med plejehjem og hussalg, men pointen er den samme. Læg til tørring nu. Løgene skal nok klare det, trods det ikke er den ideelle løsning. Men at begynde at plante nu, er spildt.

   Læs indlægget her:

   https://nymolle1900.dk/blomster-dyrkning-buketter/opgravning-toerring-tulipaner-tulipanloeg/

   Skøn uge til dig.

   Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *