Tryk "Enter" for at gå til indhold

Få MANGE primula i haven ved deling

Visse planter er bare en ren guldgrube, når man først har dem i haven. Primula er en af dem, da formering af primula er nemt – og hurtigt giver VIRKELIG MANGE planter.

Årlig tredobling af primula i haven

Forrige sommer fik jeg 9 primula af sorten Veris – 6 var gule og 3 var primrose – det engelske farvenavn for sart gul. Det var fra en ven, som var ved at have fået nok primula i haven.

Personligt har jeg nu svært ved at forstå, hvordan man kan få for mange primula. Jeg elsker den skønne forårblomst, som blomstret helt fra marts og indtil slut maj.

Ved deling af primula på årlig basis, så er det også nemt med formering af primula – og det bliver hurtigt til enormt mange primula i haven. Primula er nemlig så fantastisk, at den tredobler sig hvert år.

Kan bedst sammenligne med løg, som sætter 2-4 sideløg. Formering af primula sker på nogenlunde samme måde, fra den oprindelig plante vil udspringe 2-3 sideskud. Hvert forår

Formering af primula ved deling

Formering af primula

For at få glæde af de nye sideskud, så er det dog vigtigt – virkelig vigtigt – med deling af primula. Uden deling af primula, så vil de de nye og den gamle plante kæmpe om pladsen og næringen. Resultatet bliver at den stærkeste vinder.

Hvor formering af primula altså kan være en tredobling hvert år, så kan det også ende med blot én ny plante.

Situationen er lidt den samme med vintergækker og påskeliljer. Her overlever løgene godt nok, men i løbet af et par år, så stopper blomstringen. Derfor er det også vigtigt – især for vintergækker – med årlig deling af vintergækker. Læs om deling af vintergækker her

Formering af primula gøres ganske nemt. Hver plante er en roset af blade, så det er blot at finde hver enkelt roset – og dele imellem de tætsiddende rosetter. En kniv er praktisk at have med til arbejdet, da rødder og rod oftest må skæres over – skal planten nok overleve. Primula er en stærk og hårdfør lille plante.

Formering Primula Krukker Dyrkning

Efter deling er det blot at plante hver ny plante igen. Jeg har primula i krukker, så planten kan pynte ved hoveddøren i forårsmånederne – og stilles væk, når de visner ned. Fungerer rigtig fint, så kan kun anbefales.

Efter deling af primula, så er mine 9 primula blevet til 19 planter – et par af plantene kunne deles i 4 planter. Jeg planter 3 primula i hver krukke, som er 27 cm i diameter. Vander grundigt og placerer krukker i skyggen, hvor planterne vokser til – klar til næste års forårsopsætning ved hoveddøren.

Se sidste års forårsopsætning her

Og bare lige for at uddybde den med “det bliver hurtigt til mange primula i haven“, yderligere. I år blev 9 primula forvandlet til 19 primula. 3 krukker med primula blev forvandlet til 10 krukker med primula. Jeg gentager – naturligvis delingen igen næste år – og til den tid forvandles 19 primula til i hvert fald 57 primula.

Så ja! Formering af primula ved deling, bliver hurtigt til virkelig – virkelig – mange primula i haven. Herligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *