Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af tulipaner til buketter

Imellem rækkerne af jordbær lægges i efteråret tulipanløg. Alle tulipaner er høstet til buketter. Nu er det tid til opgravning af tulipaner – altså opgravning og dernæst tørring af tulipanløg – så de kan genbruge sigen til efteråret. Og så der kan blive plads til jordbærplanterne.

Opgravning af tulipaner

I princippet så er det bedst at grave tulipanløg op, når bladene er visnet helt ned – det plejer at være engang midt juni. Og man bør grave tulipanløg op, hvis man vil være helt sikker på at ens løg kommer igen næste år – altså efter opgravning, tørring og sidenhen lægning i efteråret.

Må dog sige, at vi ikke graver alle havens mange tusinde løg op. Det ville være alt for stort arbejde.

I havens bede har vi kun de sikre tulipaner. Ganske enkelt fordi det er alt for besværlige at grave tulipanløg op og tørre dem, såvel lægge dem på ny.

Køb af nye løg til alle havens bede, hvert år, såvel efterfølgende lægning ville være et helt uoverskueligt projekt – både økonomisk og arbejdsmæssigt. Vi er trods alt kun Rune og jeg til at passe haven. Og kun som hobby.

Læs om sikre tulipaner her

Anderledes er det med havens mange krukker med tulipanløg – har vist efterhånden 200 krukker med løg – her tømmes krukkerne. Og løgene tørres, for til efteråret at lægges på ny.

Opgravning af tulipanløg fra krukker gør jeg i løbet af juni, når tulipanerne er visnet helt ned.

opgravning tulipaner tørring tulipanløg tulipan skærehave langstilkede buket buketter tulipanbuket

Opgravning af tulipanløg til buketter – altså mine tulipanløg lagt imellem rækkerne af jordbær i køkkenhaven – sker her i midt maj. Ganske enkelt fordi der skal halm på jordbærplanterne, for at beskytte jordbærrene. Og det er for besværligt at grave løgene op, når først jordbærplanterne står med massevis af lækre jordbær.

Nogle vil måske sige, at det er ALT for tidligt at grave tulipanløg op – når bladene endnu er grønne. Det vil jeg på sin vis også sige. Vil i hvert fald fraråde det, hvis man kan undgå. Jeg har dog gjort det nu i flere år – og aldrig haft problemer med dårlige løg.

Faktisk er det netop mine løg i køkkenhaven, som har det allerbedst af alle mine tulipanløg.

opgravning tulipaner tørring tulipanløg tulipan skærehave langstilkede buket buketter tulipanbuket

Se bare lige nogle kæmpe store tulipanløg. En hel håndfuld. Og sådan ser nærmest alle tulipanløg fra skærehaven ud – altså fra rækkerne imellem jordbærplanterne.

Dyrkning af store tulipanløg

Det handler på ingen måde om sorterne, at mine tulipanløg i køkkenhaven bliver så kæmpe store. Det handler om at jeg i køkkenhaven langt nemmere kan styre vanding og gødning. Nå ja, også det faktum at løgene har massevis af plads til at udvikle sig optimalt. Modsat mine tulipanløg i krukker.

Mine tulipanløg i krukker klarer sig nu også ganske godt. De er dog lagt meget tæt, for at sikre en ekstra flot blomstring i krukken. Det gør at jeg får lidt mindre løg, når jeg høster løg i juni.

I efteråret, efter lægning af tulipanløg imellem jordbær, så lægger jeg desuden et jorddække af græsafklip. Dette for at minimere at ukrudt overtager jordbærbedet inden foråret. Det sikrer desuden en konstant fugtighed i jorden, som tulipanløgene elsker.

Halm på jordbær

Med de mange tulipanløg gravet op, så fik jeg lagt halm omkring jordbærplanterne.

halm på jordbær

Sidenhen følger net på jordbær, for at sikre vi har de mange jordbær for os selv. Så fuglene ikke spiser alle jordbær.

De mange tulipanløg for nu nogle uger, til at tørre. Dernæst deles løgene, lægges i løgposer og gemmes til efteråret.

Også kan det hele starte forfra med lægning af tulipanløg, så jeg igen til foråret kan høste massevis af tulipaner til buketter.

tulipaner som snitblomst buket buketter skærehave tulipan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *