Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal pæonbedet friskes op…

Havens STORE pæonbede står snart i fuld flor. Bonderoserne er blomstret af, om lidt blomster silkepæonerne. Nu skal sommerblomster plantes ud i bedet, til at sikre blomst indtil frosten.

Bed med pæoner

Jeg er meget glad for pæoner. Og trods jeg er fuldstændig uenig i den – tåbelige – opfattelse, som desværre er blomstret frem, så er pæoner ikke svære.

At pæoner skulle være besværlige handler rigtigt meget om at rødderne skal have frost og sol, for at blomstre. Plantedybde er derfor meget afgørende – rødderne må maksimalt dækkes af 2 cm jord.

Når jeg alligevel vil sige, at der kan være lidt udfordringer med pæoner, så er det at pæoner nødig skal “klemmes” i bedet – sådan gælder det i hvert fald for de fleste lidt mere specielle pæoner.

Gødning til pæoner er desuden anderledes end gødning til stauder, roser og andre planter i haven. Dette kan også være med til at gøre det lidt besværligt med pæoner i et staudebed.

Læs om gødning til pæoner her

Vælger man de nemme pæoner – f.eks. Sarah Bernhardt eller bonderoser – så er det dog intet problem at plante i et staudebed eller med roser, buske og andre sommerblomster.

Der er dog mange fantastisk smukke pæoner, som er værd at dyrke. Og dette gøres nemt ved at have pæoner i et pæonbed – hvormed jeg mener at have et bed, kun med pæoner.

pæonbed

Vi har sådanne to pæonbede – hver placeret på et stendige, som netop er skabt for at lave en østvendt skråning (=det bedste plantested for pæoner). Hvert bed er 10×2 meter og rummer hver 15 pæoner, som efterhånden er ved at være temmelig store planter.

Sommerblomster omkring pæoner

Et bed kun med pæoner bliver dog temmelig kedeligt fra juli, når alle pæonerne er blomstret af. For at sikre blomster indtil frosten sætter ind, så udplanter vi hvert år massevis af forspirede sommerblomster.

Det er netop det job, som jeg er gået i haven for at ordne idag.

Pæonbedet skal plantes til med massevis af fingerbøl og stoltkavaler – slut juni, start juli, sår jeg desuden en masse stoltkavaler frø direkte i bedet.

De forspirede stoltkavaler og forspirede fingerbøl sikrer at der blomster i bedet samtidigt med at pæonerne blomstrer af.

Tilføjes skal desuden, at bedet er tæppebombet med tulipaner, snepryd og vibeæg. Disse er alle blomstret af før pæonerne skal bruge pladsen – og er ved at visne ned i skjul af pæonernes blade.

Derved sikrer de mange sommerblomster og forårsløg, at vi har blomster i vores pæonbed hele sæsonen – snepryd blomster fra februar og de sidste stoltkavaler blomstrer af i november. Fra midt juni og indtil slut juli, så nyder vi de massevis af pæoner – som bedet netop er skabt til.

Læs om forspiring af stolt kavaler her

Læs om forspiring af fingerbøl her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *