Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det begynder at ligne noget…

Pelargonier er skønne i krukker. En pelargonie i krukker er desuden langt nemmere at overvintre, så man ikke skal købe nye planter hver år – og smide ud til efteråret.

Pelargonie i krukker

Lad mig starte med at sige: “Det har set værre ud!”

Yeps! Jeg taler om mine pelargonier i krukker, som dette bloginglæg skal handle om. Jeg er på ingen måde i tvivl om, at fotoet øverst på siden af en pelargonie i en krukke, ikke er en stor blomstrende pelargonie.

Det bliver dog bedre og bedre, dag og dag. Og inden længe – tror mig – vil krukkerne være fyldt med kæmpe store pelargonier, som blomstrer smukt indtil frosten sætter ind.

Nogle ville måske have valgt at købe nye pelargonier, og kunne nyde blomsterne hele juni. Jeg er dog virkelig ikke fan af alt denne køb og smid ud, mentalitet – slet ikke, når det kommer til blomster. Der bruges enorme resourcer på at fremavle planter til vores haver, som kasseres efter blomstring. Det er synd.

Indskyder lige. Et drivhus kunne have speeded væksten op, så mine pelargonier stod i blomst nu. Vi har dog – endnu – ikke et drivhus til at drive pelargonie tidligere i blomst. Og det går ganske fint ude.

Krukkerne har været gemt i stalden vinteren over. Her er planterne visnet ned, præcis som enhver anden staude – og er nu ved at skabe ny vækst.

Georginer overvintring

Ovenstående fotos viser, hvordan planterne så ud for 2 uger siden. Da de kom fra vinteropbevaring, så ville mange nok have troet planten var død. Der er dog masser af liv i rødderne – og væksten går stærkt nu.

Vinteropbevaring af pelargonie

Jeg har tidligere forklaret om vinteropbevaring af pelargonie i krukker, så vil undlade at komme med en lang og forkromet forklaring. Det er nu også lige til. Jeg tager blot krukkerne ind i stalden – en garage ville være ligeså fint – og her står planterne hele vinteren. Jeg hverken vander, gøder erller noget.

Planterne står desuden temmelig mørkt, hvorfor planterne visner helt ned – nærmest går i dvale.

Læs om vinteropbevaring af pelargonier her

Gamle pelargonier i krukker

Okay! Gamle er måske, lige at stramme den. Ikke desto mindre, for en pelargonie er de GAMLE!

Planterne er 3 år – købt i maj 2017, som noget af det første vi købte til haven. Købt til 10 kroner pr. plante i et supermarked. Var nogle ganske små planter, da vi købte dem.

Langt de fleste pelargonier får kun lov at overleve en sommer i haven – hos de fleste. Og det er altså synd. Måske det ikke er en dyr plante, men alligevel. Det er, som nævnt, ganske nemt at gemme pelargonier fra år til år. Hvorfor ikke gøre det? Det er da en del af havearbejde, at opleve ting overleve.

Personligt synes jeg også det er sjovt, at hver plante i haven har sin egen historie. Hostaer er en gave fra naboen. Kejserbusken en fødselsdagsgave til Rune. Lupiner hentes i Runes forældres have. Tagetes fra min bedstefar. Mamelukærme far min farfar. Og sådan kunne jeg blive ved. Måske det lyder tosset, men jeg har en historie om hver enkelt plante i haven.

Ikke forstået, at alle planter er gaver eller foræringer. Mange planter er købt. Det gælder f.eks. havens mange engelske roser. Her følger dog en helt anden historie og et mere end 20 årigt kærlighedsforhold til engelske roser. Læs historien her

Vil du læse om klargøring af pelargonier til en ny sæson, så kan du læse mere her: pelargonier i krukker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *