Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal vi til det igen-igen…

Skulle tro vi var besatte af hæk. Nu skal der plantes hæk igen. Denne gang planting af buksbom hæk i køkkenhaven – første af flere små hække i køkkenhaven, for at skabe stemning og læ.

Buksbom hæk

Formklippede kugler eller spir af buksbom er de sidste år blevet mere og mere populært. Enhver planteskole med respekt for sig selv sælger i hvert fald et bredt udvalg af faconklippede buksbom.

Buksbom har dog været populært og moderne i flere generationer – vil sige flere hundrede år. Dog først og fremmest som hæk. Buksbom hæk kendes især fra større parker, såvel – og især – fra slotshaver.

Måske populariteten skyldes at buksbom er stedsegrøn. Buksbom er altså ens hele året rundt – modsat f.eks. en bøgehæk, som får efterårs og vinterfarver.

Buksbom har desuden den fordel, at den vokser meget langsomt – ligesom taks. Læs om planting af takshæk her

Taks vokser ekstremt langsomt. Derfor er takshæk også voldsomt dyrt at købe. Buksbom er egentlig også dyrt, men ikke i sammenligning med taks. Plus buksbom er ganske nemt at dyrke selv ved stiklinger.

Dyrkning af buksbom

planting af buksbom hæk

Da Rune og jeg tilbage i 2017 overtog Nymølle fik jeg mulighed for at få en masse afklip fra buksbom. Det blev til 140 stiklinger, som sidenhen er passet og plejet – og klippet ned et par gange, for at sikre massevis af sideskud.

Sandt skal det siges. 46 stiklinger klarede den ikke og gik til i løbet af de første årstid. De slog aldrig rødder – succesraten var derfor ikke den bedste. Trods det er nemt at lave buksbok planter – til mit forsvar, så havde vi netop overtaget Nymølle. Og der var mange andre projekter i gang, så jeg glemte at få vandet. Øv ØV!

I foråret 2018 lavede jeg igen en større mængde stiklinger af buksbom.

15-20 cm grene fra buksbom fik fjernet de nederste blade og grene. Blev stukket i en potte med jord – havde 10-15 stiklinger i samme potte. I efteråret blev stiklingeren pottet ud i hver deres pottet. Da foråret kom blev alle grene over jorden, klippet tilbage til halv længde, hvorfra flere sideskud skød frem.

Resultatet af de mange stiklinger er, at jeg nu har 190 små hækplanter til en buksbom hæk. 94 planter, som er 3 år gamle og lidt færre, som kun er 2 år gamle. Alle planter med rigtig gode rødder, som virkelig trænger til at blive plantet ud og få noget mere plads at vokse i. Og det har de fået i vores nye krydderurtehave.

Læs om vores krydderurtehave her

Plantning af buksbom hæk

Buksbom hæk

Der er ikke så meget interessant at sige om planting af buksbom hæk, udover at plantning bedst gøres i maj.

Stedegrønneplanter bør plantes i maj. Løvfældende planter – især barrods hækplanter – bør plantes, når planterne er i dvale i november.

Der plantes 6 planter pr. meter, men det afhænger naturligvis også af størrelsen på planterne. Her er tale om 15-20 cm høje planter, som vist er det mest normale for planter til en buksbom hæk — større planter bliver hurtigt voldsomt dyrt.

Planen med den nye buksbom hæk omkring vores krydderurtehave var, at hækken skulle blive en bred hæk. 50 cm bred og ligeledes 40-50 cm høj. Imens jeg plantede hækken, så fik jeg dog en ide til at få flere roser i haven – og hvem kan ikke altid bruge flere roser?

Istedet for at plantet 3 rækker buksbom, som skulle blive til en bred buksbom hæk, så er hækken plantet med 30 cm afstand imellem. Her er planen nu at få lavet et lille højbed, som den nye buksbom hæk kan skjule – i dette lange og smalle højbed kan plantes roser. Tror det kan blive rigtig godt – såvel være med til at gøre køkkenhaven og krydderurte haven endnu flottere.

2 Kommentarer

  1. Anne
    Anne 2. juni 2020

    Det ser bare rigtigt godt ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *