Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det kan HURTGT blive for meget!

Peberrrod er en skøn krydderurt. Den skarpe smag er skøn til smørrebrød, men også lægger til mange kødretter. Plantning af peberrod i haven kan dog hurtigt blive en besværlig ukrudt.

Peberrod i haven

Peberrod er ikke den klassiske krudderurt, hvor det er bladene der bruges i maden. Peberrod er en urt, hvor det er roden der bruges.

Peberrod har en skarp, peberagtig smag. Uundværlig på et stykke smørrebrød med roastbeef. Generelt er peberrod bare en super lækkert krydderurt til mange kødretter.

Dyrkning og plantning af peberrrod i haven er da også ganske nemt. Et lille stykke peberrod lagt i jorden, vokser sig hurtigt til en temmelig stor plante – hvorfra man kan høste rødder.

Eller som det hedder korrekt, nakke mange rødder. Peberrod skal nemlig “nakkes”, hvilket vil sige løftes fra jorden. Dermed stopper udviklingen af de mange sideskud og i efteråret kan man høste en stor tyk peberrod.

Faktisk vokser peberrod så – EKSTREMT – godt i haven, at plantning af peberrod i haven meget hurtigt kan udvikle sig til en kamp. Kort sagt dyrkning af peberrod kræver sine forholdsregler ved planting, for at peberrod ikke skal blive en hadet plante i haven.

Dyrkning og plantning af peberrod i haven

Ved planting af peberrod er det en rigtig god ide at plante i en murerbalje – eller på anden måde sikre afgrænsning for spredning af planten til hele haven.

Peberrod formerer sig meget kraftigt ved rodskud. Peberrod frøformerer sig dog også, hvorfor begrænsning af peberrods spredning i hele haven også handler om at fjerne blomsterstanden.

Jeg planter peberrod i en stor 45 liter murerbalje. Graver murerbaljen ned i jorden, så den er helt dækket af jord på alle sider. I bunden af hullet har jeg lagt en masse sten, for at sikre god dræning. Jeg har ligeledes – naturligvis – boret massevis af huller i bunden af murerbaljen.

store sten

Dernæst er murerbaljen placeret i hullet. Der er fyldt op med jord omkring, såvel jord i murerbaljen – lidt sten for dræning, blev også smidt i bunden af murerbaljen.

Og efter nedgravning, så er der ingen der sådan rigtigt bemærker murerbaljen. Den lille sorte kant fra murerbaljen er i hvert fald til at leve med, for at kunne dyrke peberrod i haven – uden at plantning af peberrod bliver et stort ukrudt problem.

Plantning af peberrod

Nu er det blot at plante min forspirede peberrod i murerbaljen. Sørg desuden for god plads omkring murerbaljen. Peberrod bliver en stor plante. Både høj og bred, med store flotte blade. Der skal i hvert fald påtænkes en kvadratmeter til plantning af en peberrod i haven.

Se krydderurtehaven plantet til med krydderurter her

2 Kommentarer

 1. Finn Colmorn
  Finn Colmorn 11. december 2021

  Jeg er blevet flyttet fra mit landbrug med får, til en “forstørret urtepotte” af en have, men nu vil jeg atter dyrke peberrod, jeg har tidligere fundet vilde “rødder”, som ferskvandsbiolog kommer man vidt omkring, men min sclerose har nu sat en grænse for de lange ture, svampene kan jeg stadig høste, de er rimeligt stationære, man skal bare komme først, og så ikke tage flere, end man skal bruge.

  • Martin
   Martin 13. december 2021

   Hej Finn

   Der kan nu også dyrkes meget godt i urtepotter. Og peberrrod er da faktisk en af de urter, som klarer sig super i en potte 🙂 Vi har jo faktisk også vores i en potte, trods en nedgravet potte . Netop for at den ikke spreder sig 🙂

   Og lyder herligt med svampe-jagt. Det er en af de ting, som vi endnu ikke har fået taget os tid til. Indtil da, så nyder vil blot at spise svampe… hehe.

   Rigtig glædelige december.

   /Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *