page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Store flotte pæoner

Gødning skal der til, for at sikrer sunde pæoner med mange blomster. Gødning til pæoner er IKKE bare gødning – pæoner SKAL have special gødning!

Havens nemmeste plante

Af en eller anden – temmelig mærkelig – årsag, så har pæoner fået ry for at være besværlig og vanskelige planter. Pæoner er dog ganske nemme.

Jeg vil faktisk sige, at pæoner er en af havens nemmeste blomster

Pæoner sætter ganske vist store krav til plantedybde. Pæoner skal plantes i max 2 cm dybde – ellers vil planten ikke bære blomster. Derudover kræver pæoner ingen videre pasning.

Pæoner behøver hverken beskæring, gødning og klarer sig med et minimum af vand.

Det er da nemt!

Vil man have ekstra mange blomster og ekstra flotte planter, så er pæoner glade for en let beskæring i foråret – hvor alt det gamle visne fjernes.

Flotteste pæoner fås dog med gødning til pæoner.

Gødning til pæoner

Når det kommer til gødning til pæoner, så er gødning ikke bare gødning.

Har man ikke den rette gødning, så er det bedre at lade værre at give gødning. Forkert gødning kan hurtigt resultere i langt færre blomster.

Pæoner er desuden mange blomstrende planter. Altså planter med MANGE – VIRKELIG MANGE – blomster.

Pæoner er ikke planter, som blot sætter 5-10 blomster – som vist er normalen for de fleste pæonplanter her i landet. Sætter pæoner få blomster, handler det om mangel på gødning – eller forkert gødning. Oftest forkert gødning.

Blomstringen hos pæoner kan egentlig bedst sammenligned med blomstringen hos Georginer. De fleste ved at Georginer sætter virkelig mange blomster. Det samme bør gælde for en sund og velplejet pæon.

Forkert gødning til pæoner hæmmer blomstringen. Forkert gødning til pæoner kan i værste fald dræbe pæonknolden, da pæonen bruger alt sin energi på blade – fremfor at knolden skal vokse.

Gødning til pæoner uden kvælstof

Pæoner kan ikke lide kvælstof. For meget kvælstof er direkte gift for pæoner.

Gødning sælges oftest, som NPK gødning. N står for kvælstof – eller på engelsk nitrogen. P står for fosfor – eller phosphor på engels. K står for kalium.

De fleste planter elsker kvælstof, da det netop øger bladvækst og hjælper til fotosyntesen hos de fleste blomster. Ikke for pæoner.

Pæoners vækst ligger ikke i bladene, men ligger i knolden. Det er også fra knolden, at pæoner sender blomsterskud op – og det er størrelsen på knolden, som bestemmer antallet af blomster.

Almindelig NPK-gødning dur derfor ikke til pæoner.

I hvert fald skal det være en gødning med meget lavt niveau af kvælstof, hvis man bruger almindelig NKP-gødning til pæoner – ellers risikerer man at dræbe pæonknolden.

Mest NPK-gødning indeholder dog ret høje mængder kvælstof, da de fleste planter netop elsker kvælstof. Selv georginer – der også er en knold, ligesom pæoner – er ligeledes vældig afhængig af kvælstof for at sætte store blomster.

Samme gælder det for tulipaner og andre løgplanter. Der skal kvælstof til, for at planten, knolden eller løget kan trække kraft ned i rødderne og sikre en sund plante.

Sådan er det ikke for pæoner!

PK gødning til pæoner

Pæoner skal dog have fosfor og kalium, ligesom pæoner skal have kalk.

Fosfor er vigtigste for pæoner, da det bruges til at styrke pæonknolden – og ligeledes hjælper til med at sikre væske- og næringsstoftransporten rundt i knolden, såvel som op i selve planten.

I grove træk kan man sige at P styrer dannelsen af blomsterknopper – og sikre en kraftig blomstring hos pæoner. Tilsvarende hjælper N til bladvækst, hvilket pæoner ikke har behov for, for at trives. Og K sørger for optagelsen af CO2.

PK gødning kaldes også for efterårsgødning. I efteråret gælder det nemlig, at ingen planter skal have kvælstof – i efteråret skal planter jo netop fokusere på rødder, fremfor bladvækst.

Det kan være svært at finde pæongødning – altså PK-gødning eller efterårsgødning. Ikke alle planteskoler har det.

Det er dog en god ide at lede efter, da pæoner virkelig vil trives langt bedre med PK-gødning – og dermed undgå at få tilsat kvælstof.

Alternativt må man finde en NPK-gødning, med meget lavt indhold af kvælstof (N)

Jeg havde selv svært ved at finde PK-gødning, da jeg i år var løbet tør for gødning. Min favorit planteskole havde desuden ikke PK-gødning, men var søde at hjælpe med at finde gødning til mine pæoner.

Læs om min favorit planteskole her

Pasning af pæoner

Det er altså ikke for sjov, at jeg siger at pæoner er nemme. Pæoner er vildt nemme at passe – pæoner kræver nærmest ingen pasning.

Pasning af pæoner for at få massevis af blomster gøres i 3 nemme arbejdsopgaver

 1. Beskæring af pæoner – gøres i begyndelsen af marts, når de første røde skud begynder at komme opad jorden. Samtidigt gives et drys kalk omkring planten – ikke på planten, men på jorden omkring planten.
 2. Gødning af pæoner – i april gives en håndfuld PK-gødning, som drysset på jorden omkring pæonen. Endelig ikke på selve planten.
 3. Opbinding af pæoner – fra maj og indtil blomstringen er afsluttet, så er det en god ide at opbinde pæoner. Pæoner vælter let og knækker. Det er synd.

Nemmere bliver det nærmest ikke. Vel? Følg ovenstående tre råd om pasning af pæoner, så vil du have talrige pæoner til vaser og til at nyde i haven

gødning til pæoner pæon krukke plantning
Samtidigt med at havens mange pæoner fik gødning, så fik pæonerne i planteskolen – naturligvis – også gødning. De er klar til at blive plantet ud i haven, inden længe.

Pæoner i haven

Har du fået mod på at plante pæoner i haven? Skønt, hvis min guide om gødning og pasning af pæoner har kunnet inspirere.

Læs om plantning af pæoner her

Efterlad desuden gerne en kommentar, hvis mit indlæg om pæoner har til hjælp 🙂

8 Kommentarer

 1. Birgitte Clausen
  Birgitte Clausen 8. april 2021

  Tak for svar. Jeg bor nær Grenå og er endnu ikke stødt på PK. Jeg må bare fortsætte søgningen. Mvh. Birgitte

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 9. april 2021

   Velbekom 🙂

   Du kan eventuelt prøve at spørge. Kan være, at det kan bestilles hjem til dig. Jeg fandt det heller ikke lige fremme hos mit lokale havecenter, men de havde det på en palle 🙂

   Skøn weekend.

 2. Birgitte Clausen
  Birgitte Clausen 8. april 2021

  Tak for oplysningerne. Jeg vil gerne spørge om 2 ting. Hvor købte du PKgødning? Og hvis man deler en pæonknold, kan man så ikke lade en del blive i jorden. Altså hakke den over mens den er i jorden, så en enkelt stykke stadig har rodforbindelse på stedet? Er det nødvendigt at fjerne alt?

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 8. april 2021

   Hej Birgitte

   Velbekom. Dejligt du læser med.. og lidt sjovt du spørger om gødning til pæoner netop nu. Jeg har igår aftes gødes mine pæoner 🙂

   Så ja, det er tid nu.

   PK-gødning kan du købe hos din lokale gartner. Det er dog blevet lidt umoderne at bruge, måske fordi NPK gødning er det alle bruger :-S Men pæoner skal ikke have for meget kvælstof (N). Derfor bør pæoner gødes med PK-gødning.

   Det er også en ekstra god ide med PK-gødning, hvis du har pæoner i et staudebed. Stauder skal nemlig ikke have for meget gødning heller, og slet ikke for meget kvælstof… Så trives de ikke.

   Hvor du er i landet ved jeg ikke, men min lokale gartner Hesselbækgaard i Farum plejer jeg at hente PK-gødning. Har også set det flere andre planteskoler, som jeg besøger 🙂

   I forhold til deling af pæoner, så kan du SAGTENS dele en pæon. Og lade en plump blive retur på plantestedet – præcis, som når man deler stauder 🙂 Intet problem. Eneste grund til at jeg i mit svar til lisbeht fik det til at lyde, som om vi gravede alt op – og “fjernede” var fordi pæonerne netop skulle væk. Og plantes et nyt sted. 🙂

   God fornøjelse med det.

   Skøn eftermiddag, Martin

 3. Lisbeth
  Lisbeth 6. maj 2020

  Det er et godt indlæg tak for det, så blev jeg lidt klogere på pæoner og gødning.
  Vh Lisbeth

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 8. maj 2020

   Hej Lisbeth 🙂

   Mange tak… dejligt at du kan bruge indlægget 😀 Har du selv pæoner i haven? Eller er du ny til pæoner? 🙂

   • lisbeth.brunsgaard.pedersen@gmail.com
    lisbeth.brunsgaard.pedersen@gmail.com 7. juni 2020

    Jeg har nogle gamle pæoiner som har stået samme sted i flere år men ikke blomstret de sidste par år.

    • Martin - Nymolle1900
     Martin - Nymolle1900 9. juni 2020

     Ohh… du har guld gravet ned i haven.

     Pæoner skal deles. Præcis ligesom stauder skal deles, for at sikre blomstring – rødderne kommer simpelthen til at kæmpe med hinanden om pladsen og bruger alt energi på det, fremfor at blomstre.

     Det samme sker for påskeliljer, vintergækker o.l. Her er det også nødvendigt at grave op og dele, når der pludselig står MANGE løg samme sted.

     Løsningen for dig er, at du skal grave hele knolden op. Tror du vil blive overrasket over, hvor KÆMPE stor en knold du vil have. Del den i mange mindre dele. Dermed min pointe med guld i haven, for du vil nemt få 10-15 planter af en gammel rod.

     Vi gravede en sarah Bernardt op, da vi overtog Nymølle. Den blomstrede med kun en enkelt blomst, trods massevis af blade. Roden blev til 16 planter, som nu står i et stor bed foran huset.

     Du bør ikke plante samme sted igen. Men vil du plante en del af planten samme sted, så fjern ALT jord i 20-40 cm omkring knolden og påfyld med jord og plant igen.

     Juni og juli er ikke helt de rigtige måneder at lave dette stunt på. Vent istedet til efteråret. Det vil være det helt rigtige tidspunkt at dele pæoner.

     HUSK at pæon rødder IKKE må dækkes af mere end 2 cm jord.

     OG bliv ikke skuffet, hvis du ikke oplever blomst næste juni – kan godt ske du oplever det, men sandsynlighen for at roden springer et år over er helt normalt.

     Held og lykke med det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *