Tryk "Enter" for at gå til indhold

Store flotte pæoner

Gødning skal der til, for at sikrer sunde pæoner med mange blomster. Gødning til pæoner er IKKE bare gødning – pæoner SKAL have special gødning!

Havens nemmeste plante

Af en eller anden – temmelig mærkelig – årsag, så har pæoner fået ry for at være besværlig og vanskelige planter. Pæoner er dog ganske nemme.

Jeg vil faktisk sige, at pæoner er en af havens nemmeste blomster

Pæoner sætter ganske vist store krav til plantedybde. Pæoner skal plantes i max 2 cm dybde – ellers vil planten ikke bære blomster. Derudover kræver pæoner ingen videre pasning.

Pæoner behøver hverken beskæring, gødning og klarer sig med et minimum af vand.

Det er da nemt!

Vil man have ekstra mange blomster og ekstra flotte planter, så er pæoner glade for en let beskæring i foråret – hvor alt det gamle visne fjernes.

Flotteste pæoner fås dog med gødning til pæoner.

Gødning til pæoner

Når det kommer til gødning til pæoner, så er gødning ikke bare gødning.

Har man ikke den rette gødning, så er det bedre at lade værre at give gødning. Forkert gødning kan hurtigt resultere i langt færre blomster.

Pæoner er desuden mange blomstrende planter. Altså planter med MANGE – VIRKELIG MANGE – blomster.

Pæoner er ikke planter, som blot sætter 5-10 blomster – som vist er normalen for de fleste pæonplanter her i landet. Sætter pæoner få blomster, handler det om mangel på gødning – eller forkert gødning. Oftest forkert gødning.

Blomstringen hos pæoner kan egentlig bedst sammenligned med blomstringen hos Georginer. De fleste ved at Georginer sætter virkelig mange blomster. Det samme bør gælde for en sund og velplejet pæon.

Forkert gødning til pæoner hæmmer blomstringen. Forkert gødning til pæoner kan i værste fald dræbe pæonknolden, da pæonen bruger alt sin energi på blade – fremfor at knolden skal vokse.

Gødning til pæoner uden kvælstof

Pæoner kan ikke lide kvælstof. For meget kvælstof er direkte gift for pæoner.

Gødning sælges oftest, som NPK gødning. N står for kvælstof – eller på engelsk nitrogen. P står for fosfor – eller phosphor på engels. K står for kalium.

De fleste planter elsker kvælstof, da det netop øger bladvækst og hjælper til fotosyntesen hos de fleste blomster. Ikke for pæoner.

Pæoners vækst ligger ikke i bladene, men ligger i knolden. Det er også fra knolden, at pæoner sender blomsterskud op – og det er størrelsen på knolden, som bestemmer antallet af blomster.

Almindelig NPK-gødning dur derfor ikke til pæoner.

I hvert fald skal det være en gødning med meget lavt niveau af kvælstof, hvis man bruger almindelig NKP-gødning til pæoner – ellers risikerer man at dræbe pæonknolden.

Mest NPK-gødning indeholder dog ret høje mængder kvælstof, da de fleste planter netop elsker kvælstof. Selv georginer – der også er en knold, ligesom pæoner – er ligeledes vældig afhængig af kvælstof for at sætte store blomster.

Samme gælder det for tulipaner og andre løgplanter. Der skal kvælstof til, for at planten, knolden eller løget kan trække kraft ned i rødderne og sikre en sund plante.

Sådan er det ikke for pæoner!

PK gødning til pæoner

Pæoner skal dog have fosfor og kalium, ligesom pæoner skal have kalk.

Fosfor er vigtigste for pæoner, da det bruges til at styrke pæonknolden – og ligeledes hjælper til med at sikre væske- og næringsstoftransporten rundt i knolden, såvel som op i selve planten.

I grove træk kan man sige at P styrer dannelsen af blomsterknopper – og sikre en kraftig blomstring hos pæoner. Tilsvarende hjælper N til bladvækst, hvilket pæoner ikke har behov for, for at trives. Og K sørger for optagelsen af CO2.

PK gødning kaldes også for efterårsgødning. I efteråret gælder det nemlig, at ingen planter skal have kvælstof – i efteråret skal planter jo netop fokusere på rødder, fremfor bladvækst.

Det kan være svært at finde pæongødning – altså PK-gødning eller efterårsgødning. Ikke alle planteskoler har det.

Det er dog en god ide at lede efter, da pæoner virkelig vil trives langt bedre med PK-gødning – og dermed undgå at få tilsat kvælstof.

Alternativt må man finde en NPK-gødning, med meget lavt indhold af kvælstof (N)

Jeg havde selv svært ved at finde PK-gødning, da jeg i år var løbet tør for gødning. Min favorit planteskole havde desuden ikke PK-gødning, men var søde at hjælpe med at finde gødning til mine pæoner.

Læs om min favorit planteskole her

Pasning af pæoner

Det er altså ikke for sjov, at jeg siger at pæoner er nemme. Pæoner er vildt nemme at passe – pæoner kræver nærmest ingen pasning.

Pasning af pæoner for at få massevis af blomster gøres i 3 nemme arbejdsopgaver

  1. Beskæring af pæoner – gøres i begyndelsen af marts, når de første røde skud begynder at komme opad jorden. Samtidigt gives et drys kalk omkring planten – ikke på planten, men på jorden omkring planten.
  2. Gødning af pæoner – i april gives en håndfuld PK-gødning, som drysset på jorden omkring pæonen. Endelig ikke på selve planten.
  3. Opbinding af pæoner – fra maj og indtil blomstringen er afsluttet, så er det en god ide at opbinde pæoner. Pæoner vælter let og knækker. Det er synd.

Nemmere bliver det nærmest ikke. Vel? Følg ovenstående tre råd om pasning af pæoner, så vil du have talrige pæoner til vaser og til at nyde i haven

gødning til pæoner pæon krukke plantning
Samtidigt med at havens mange pæoner fik gødning, så fik pæonerne i planteskolen – naturligvis – også gødning. De er klar til at blive plantet ud i haven, inden længe.

Pæoner i haven

Har du fået mod på at plante pæoner i haven? Skønt, hvis min guide om gødning og pasning af pæoner har kunnet inspirere.

Læs om plantning af pæoner her

Efterlad desuden gerne en kommentar, hvis mit indlæg om pæoner har til hjælp 🙂

28 Kommentarer

  1. Lone lydal
    Lone lydal 7. august 2023

    Hej Martin.
    Du skriver at frø fra planten ikke blivet til noget.. hvorfor det? Jeg havde ellers i år prøvet at lade hovederne blive, og i går høstede jeg nogle frø… men det kan jeg måske bare glemme 😉
    Men ellers mange tak for dine gode svar ang gødning.
    Mvh lone

    • Martin
      Martin 7. august 2023

      Hej Lone

      Herligt du læser med 🙂

      Det er spildt for planten at bruge energi på frøene. Vi har slet ikke vejrforhold herhjemme til at de vil spire. Og risikoen for at de vil nå at modnes på planten er temmelig lille, da vores sommer er for kort og våd.

      Nå ja! Og skulle du – mod forventning – være heldig at et frø spirer, så vil der gå temmelig mange år førend du ser blomst.

      Vil du formere pæoner, så er det SUPER nemt via deling af knolden.

      Læs om deling af pæoner her:

      https://nymolle1900.dk/blomster-stauder-prydhave/deling-paeoner-formering-dyrkning-paeon/

      Det er ved at være tid om et par måneder. Også kan du håbe på blomstring allerede næste forår – ellers i hvert fald året efter.

      Vh. Martin

  2. Tina
    Tina 16. juni 2023

    Hej 🙂

    Fantastisk at finde en blog hvor der skrives om netop gødning til pæoner. Jeg har ledt overalt efterhånden og først nu (!?) finder jeg svar.

    Til gengæld synes jeg ikke det er til at opdrive omtalte gødning nogle steder. Men nu var jeg lige heldig og falde over en svensk side. Må se om de vil sende til Danmark, ellers må jeg en tur til Sverige 😊

    TAK for en dejlig blog og tak for hjælpen.

    Vh. Tina Poulsen.

    https://skanefro.se/shop/alla/gronyta/hostgodsel-pk-11-21-2/

    • Martin
      Martin 19. juni 2023

      Hej Tina

      Herligt, at du læser med 🙂 Skønt at du kan bruge informationen.

      Du har helt ret. Det bliver mere og mere besværligt at skaffe PK-gødning. Det må handle om udbud og efterspørgsel. Det bruges dog fortsat – dog mest professionelt.

      Min lokale planteskole bestiller dog gerne hjem til mig – så er du ikke heldig fra det svenske site, så prøv at spørg på planteskolen. Des flere vi er, som efterspørger… des flere steder vil vi kunne købe det 🙂

      Vh. Martin

      • Janne Hansen
        Janne Hansen 5. februar 2024

        Hej.
        Tak for et godt indslag. Jeg har et enkelt spørgsmål omkring gødningsproduktet som tilsyneladende er svær at fremskaffe. Jeg har læst et sted, at brugte tebreve er ‘turbo gødning’ i haven. Ville det også være brugbart og gavnligt for pæonerne?
        Pft
        Vh Janne Hansen

        • Martin
          Martin 5. februar 2024

          Hej Janne

          Herligt du læser med. Må dog sige at jeg ikke ved, hvorvidt tebreve kan bruges som gødning… umiddelbart tvivler jeg på det. Kan næppe være ret meget krudt i… rettere sagt, hvis det virkelig var sandt… så ville mange nok allerede gøre det og anbefale det. Og aldrig før hørt om det :-S

          vh. Martin

  3. Karin
    Karin 13. juni 2022

    Tak for indlægget, dejligt at blive klogere
    Har selv plantet pæoner i år, og nogle er ved at blomstre nu

    Mit spørgsmål går på blomsterne- hvordan får man mest muligt blomster ud af dem? (Udover beskæring og gødning, som du beskriver)

    Fjerner de afblomstrede, eller? Og er det godt at klippe nogle af til fx buketter?

    Vh Karin

    • Martin
      Martin 13. juni 2022

      Hej Karin

      Herligt du læser med 🙂

      Det er altid en god ide at deadheade –altså klippe afblomstrede blomster af, for at planten ikke bruger energi på at skabe frø (frø bliver aldrig til noget alligevel, når det handler om pæoner)

      Du får dog ikke flere blomster i år, ved at klippe – ej heller, om du klipper blomster til buketter.

      Det arbejde du gør i år, det hjælper blomstring NÆSTE år..

      Gødning du giver tilbage i det tidligee forår, er faktisk det eneste der bidrager til blomstringe i år… Alt andet , du gør i år, handler om blomstring til næste år 🙂

      Vh. Martin

  4. Annemari Øllgaard
    Annemari Øllgaard 8. juni 2022

    Vi har endnu ikke fået pæoner i vores have. Men jeg har planer om det. Hvilken PK-gødning bruger du? Hvilket forhold mellem fosfor og kalium er bedst?

    • Martin
      Martin 9. juni 2022

      Hej AnneMari

      Det må I have 🙂 Pæoner er FANTASTISKE…

      Jeg bruger Weibulls efterårsgødning – efterårsgødning er PK gødning.

      Weibulls har 11/21 – altså 11P og 21K – fungerer super fint 🙂

      Held og lykke med det – i først omgang god planteslyst 😉

      Vh. Martin

      • Annemari Øllgaard
        Annemari Øllgaard 9. juni 2022

        Hej Martin.

        Ja, jeg elsker pæoner. Så det er en staude, der med garanti skal være i vores staudebed. Tak for oplysning om gødning.

        Vh. Annemari

        • Martin
          Martin 9. juni 2022

          Velbekom 🙂

          Dejligt at kunne hjælpe… Skøn uge til dig.

      • Mia
        Mia 25. juni 2022

        Hej Martin

        Jeg har søgt nettet rundt efter den gødning du nævner, dog uden held – hvor køber du dit?

        • Martin
          Martin 27. juni 2022

          Hej Mia

          Køber blot hos det lokale havecenter… Har dog også før set det hos Bauhaus, men det er godt nok et par år siden…

          Prøv at spørg på dit lokale havecenter, så kan de sikkert hjælpe 🙂

          • Mia
            Mia 24. januar 2023

            Hej Martin

            Nu er jeg på sagen igen – i sensommeren og efteråret måtte jeg opgive at finde PK-gødning, men jeg opgiver ikke så let

            Jeg kan læse i tidligere svar på kommentarer, at du selv bruger en 11/21 fordeling.
            Jeg har store udfordringer med at finde dette, men er dog stødt på en fordeling på 4-21. Er dette helt tosset i mangel på bedre?

            Bh
            Mia

          • Martin
            Martin 24. januar 2023

            Hej Mia

            4-21 kan du sagtens bruge. Intet problem i det. Du får mere ud af 11-21 PK gødning, men egentlig blot vigtigt at pæoner får en tilførsel af fosfos (P), da det er netop dette der giver store blomster og styrker knolden.

            Så 4-21 er helt fint i mangel af andet 🙂

          • Martin
            Martin 25. januar 2023

            Velbekom 🙂

            Den ville jeg ikke være urolig for at bruge. Blot husk også at giv kalk 🙂

            Opgade lige at du også havde sendt endnu et forslag – som dog var endt i spam. jeg ville gå med den 13/14 PK gødning 🙂

            vh. Martin

  5. Birgitte Clausen
    Birgitte Clausen 8. april 2021

    Tak for svar. Jeg bor nær Grenå og er endnu ikke stødt på PK. Jeg må bare fortsætte søgningen. Mvh. Birgitte

    • Martin - Nymolle1900
      Martin - Nymolle1900 9. april 2021

      Velbekom 🙂

      Du kan eventuelt prøve at spørge. Kan være, at det kan bestilles hjem til dig. Jeg fandt det heller ikke lige fremme hos mit lokale havecenter, men de havde det på en palle 🙂

      Skøn weekend.

  6. Birgitte Clausen
    Birgitte Clausen 8. april 2021

    Tak for oplysningerne. Jeg vil gerne spørge om 2 ting. Hvor købte du PKgødning? Og hvis man deler en pæonknold, kan man så ikke lade en del blive i jorden. Altså hakke den over mens den er i jorden, så en enkelt stykke stadig har rodforbindelse på stedet? Er det nødvendigt at fjerne alt?

    • Martin - Nymolle1900
      Martin - Nymolle1900 8. april 2021

      Hej Birgitte

      Velbekom. Dejligt du læser med.. og lidt sjovt du spørger om gødning til pæoner netop nu. Jeg har igår aftes gødes mine pæoner 🙂

      Så ja, det er tid nu.

      PK-gødning kan du købe hos din lokale gartner. Det er dog blevet lidt umoderne at bruge, måske fordi NPK gødning er det alle bruger :-S Men pæoner skal ikke have for meget kvælstof (N). Derfor bør pæoner gødes med PK-gødning.

      Det er også en ekstra god ide med PK-gødning, hvis du har pæoner i et staudebed. Stauder skal nemlig ikke have for meget gødning heller, og slet ikke for meget kvælstof… Så trives de ikke.

      Hvor du er i landet ved jeg ikke, men min lokale gartner Hesselbækgaard i Farum plejer jeg at hente PK-gødning. Har også set det flere andre planteskoler, som jeg besøger 🙂

      I forhold til deling af pæoner, så kan du SAGTENS dele en pæon. Og lade en plump blive retur på plantestedet – præcis, som når man deler stauder 🙂 Intet problem. Eneste grund til at jeg i mit svar til lisbeht fik det til at lyde, som om vi gravede alt op – og “fjernede” var fordi pæonerne netop skulle væk. Og plantes et nyt sted. 🙂

      God fornøjelse med det.

      Skøn eftermiddag, Martin

  7. Lisbeth
    Lisbeth 6. maj 2020

    Det er et godt indlæg tak for det, så blev jeg lidt klogere på pæoner og gødning.
    Vh Lisbeth

    • Martin - Nymolle1900
      Martin - Nymolle1900 8. maj 2020

      Hej Lisbeth 🙂

      Mange tak… dejligt at du kan bruge indlægget 😀 Har du selv pæoner i haven? Eller er du ny til pæoner? 🙂

      • lisbeth.brunsgaard.pedersen@gmail.com
        lisbeth.brunsgaard.pedersen@gmail.com 7. juni 2020

        Jeg har nogle gamle pæoiner som har stået samme sted i flere år men ikke blomstret de sidste par år.

        • Martin - Nymolle1900
          Martin - Nymolle1900 9. juni 2020

          Ohh… du har guld gravet ned i haven.

          Pæoner skal deles. Præcis ligesom stauder skal deles, for at sikre blomstring – rødderne kommer simpelthen til at kæmpe med hinanden om pladsen og bruger alt energi på det, fremfor at blomstre.

          Det samme sker for påskeliljer, vintergækker o.l. Her er det også nødvendigt at grave op og dele, når der pludselig står MANGE løg samme sted.

          Løsningen for dig er, at du skal grave hele knolden op. Tror du vil blive overrasket over, hvor KÆMPE stor en knold du vil have. Del den i mange mindre dele. Dermed min pointe med guld i haven, for du vil nemt få 10-15 planter af en gammel rod.

          Vi gravede en sarah Bernardt op, da vi overtog Nymølle. Den blomstrede med kun en enkelt blomst, trods massevis af blade. Roden blev til 16 planter, som nu står i et stor bed foran huset.

          Du bør ikke plante samme sted igen. Men vil du plante en del af planten samme sted, så fjern ALT jord i 20-40 cm omkring knolden og påfyld med jord og plant igen.

          Juni og juli er ikke helt de rigtige måneder at lave dette stunt på. Vent istedet til efteråret. Det vil være det helt rigtige tidspunkt at dele pæoner.

          HUSK at pæon rødder IKKE må dækkes af mere end 2 cm jord.

          OG bliv ikke skuffet, hvis du ikke oplever blomst næste juni – kan godt ske du oplever det, men sandsynlighen for at roden springer et år over er helt normalt.

          Held og lykke med det 🙂

      • Ingrid Lykke Baastrup
        Ingrid Lykke Baastrup 15. februar 2023

        Hej Martin.
        Jeg holder også meget af Pæoner. Jeg gemmer og tørrer æggeskaller. Til foråret knuser jeg i en plastikpose med kagerullen og drysser de knuste skaller omkring pæonerne.
        Det kan de godt lide.🤚
        Rigtig god aften.
        Ingrid ♥️

        • Martin
          Martin 16. februar 2023

          Hej Ingrid

          Pæoner er også fantastiske!

          Helt super med æggeskaller – æggeskaller består hovedsageligt af kalk, som pæoner har brug for. Jeg giver dog bare en smule kalk, men æggeskaller er da en god måde at genbruge 🙂

          Rigtig skøn pæon-sæson.

          Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *