page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Store flotte pæoner

Gødning skal der til, for at sikrer sunde pæoner med mange blomster. Gødning til pæoner er IKKE bare gødning – pæoner SKAL have special gødning!

Havens nemmeste plante

Af en eller anden – temmelig mærkelig – årsag, så har pæoner fået ry for at være besværlig og vanskelige planter. Pæoner er dog ganske nemme.

Jeg vil faktisk sige, at pæoner er en af havens nemmeste blomster

Pæoner sætter ganske vist store krav til plantedybde. Pæoner skal plantes i max 2 cm dybde – ellers vil planten ikke bære blomster. Derudover kræver pæoner ingen videre pasning.

Pæoner behøver hverken beskæring, gødning og klarer sig med et minimum af vand.

Det er da nemt!

Vil man have ekstra mange blomster og ekstra flotte planter, så er pæoner glade for en let beskæring i foråret – hvor alt det gamle visne fjernes.

Flotteste pæoner fås dog med gødning til pæoner.

Gødning til pæoner

Når det kommer til gødning til pæoner, så er gødning ikke bare gødning.

Har man ikke den rette gødning, så er det bedre at lade værre at give gødning. Forkert gødning kan hurtigt resultere i langt færre blomster.

Pæoner er desuden mange blomstrende planter. Altså planter med MANGE – VIRKELIG MANGE – blomster.

Pæoner er ikke planter, som blot sætter 5-10 blomster – som vist er normalen for de fleste pæonplanter her i landet. Sætter pæoner få blomster, handler det om mangel på gødning – eller forkert gødning. Oftest forkert gødning.

Blomstringen hos pæoner kan egentlig bedst sammenligned med blomstringen hos Georginer. De fleste ved at Georginer sætter virkelig mange blomster. Det samme bør gælde for en sund og velplejet pæon.

Forkert gødning til pæoner hæmmer blomstringen. Forkert gødning til pæoner kan i værste fald dræbe pæonknolden, da pæonen bruger alt sin energi på blade – fremfor at knolden skal vokse.

Gødning til pæoner uden kvælstof

Pæoner kan ikke lide kvælstof. For meget kvælstof er direkte gift for pæoner.

Gødning sælges oftest, som NPK gødning. N står for kvælstof – eller på engelsk nitrogen. P står for fosfor – eller phosphor på engels. K står for kalium.

De fleste planter elsker kvælstof, da det netop øger bladvækst og hjælper til fotosyntesen hos de fleste blomster. Ikke for pæoner.

Pæoners vækst ligger ikke i bladene, men ligger i knolden. Det er også fra knolden, at pæoner sender blomsterskud op – og det er størrelsen på knolden, som bestemmer antallet af blomster.

Almindelig NPK-gødning dur derfor ikke til pæoner.

I hvert fald skal det være en gødning med meget lavt niveau af kvælstof, hvis man bruger almindelig NKP-gødning til pæoner – ellers risikerer man at dræbe pæonknolden.

Mest NPK-gødning indeholder dog ret høje mængder kvælstof, da de fleste planter netop elsker kvælstof. Selv georginer – der også er en knold, ligesom pæoner – er ligeledes vældig afhængig af kvælstof for at sætte store blomster.

Samme gælder det for tulipaner og andre løgplanter. Der skal kvælstof til, for at planten, knolden eller løget kan trække kraft ned i rødderne og sikre en sund plante.

Sådan er det ikke for pæoner!

PK gødning til pæoner

Pæoner skal dog have fosfor og kalium, ligesom pæoner skal have kalk.

Fosfor er vigtigste for pæoner, da det bruges til at styrke pæonknolden – og ligeledes hjælper til med at sikre væske- og næringsstoftransporten rundt i knolden, såvel som op i selve planten.

I grove træk kan man sige at P styrer dannelsen af blomsterknopper – og sikre en kraftig blomstring hos pæoner. Tilsvarende hjælper N til bladvækst, hvilket pæoner ikke har behov for, for at trives. Og K sørger for optagelsen af CO2.

PK gødning kaldes også for efterårsgødning. I efteråret gælder det nemlig, at ingen planter skal have kvælstof – i efteråret skal planter jo netop fokusere på rødder, fremfor bladvækst.

Det kan være svært at finde pæongødning – altså PK-gødning eller efterårsgødning. Ikke alle planteskoler har det.

Det er dog en god ide at lede efter, da pæoner virkelig vil trives langt bedre med PK-gødning – og dermed undgå at få tilsat kvælstof.

Alternativt må man finde en NPK-gødning, med meget lavt indhold af kvælstof (N)

Jeg havde selv svært ved at finde PK-gødning, da jeg i år var løbet tør for gødning. Min favorit planteskole havde desuden ikke PK-gødning, men var søde at hjælpe med at finde gødning til mine pæoner.

Læs om min favorit planteskole her

Pasning af pæoner

Det er altså ikke for sjov, at jeg siger at pæoner er nemme. Pæoner er vildt nemme at passe – pæoner kræver nærmest ingen pasning.

Pasning af pæoner for at få massevis af blomster gøres i 3 nemme arbejdsopgaver

  1. Beskæring af pæoner – gøres i begyndelsen af marts, når de første røde skud begynder at komme opad jorden. Samtidigt gives et drys kalk omkring planten – ikke på planten, men på jorden omkring planten.
  2. Gødning af pæoner – i april gives en håndfuld PK-gødning, som drysset på jorden omkring pæonen. Endelig ikke på selve planten.
  3. Opbinding af pæoner – fra maj og indtil blomstringen er afsluttet, så er det en god ide at opbinde pæoner. Pæoner vælter let og knækker. Det er synd.

Nemmere bliver det nærmest ikke. Vel? Følg ovenstående tre råd om pasning af pæoner, så vil du have talrige pæoner til vaser og til at nyde i haven

gødning til pæoner pæon krukke plantning
Samtidigt med at havens mange pæoner fik gødning, så fik pæonerne i planteskolen – naturligvis – også gødning. De er klar til at blive plantet ud i haven, inden længe.

Pæoner i haven

Har du fået mod på at plante pæoner i haven? Skønt, hvis min guide om gødning og pasning af pæoner har kunnet inspirere.

Læs om plantning af pæoner her

Efterlad desuden gerne en kommentar, hvis mit indlæg om pæoner har til hjælp 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *