Indrømmet, vi drømmer om et STORT lækkert drivhus. Men hvor stort skal et drivhus egentlig være til dyrkning af tomater, forspiring af blomster og alt det andet til haven.
Drivhus i haven
Vi drømmer om et KÆMPE stort drivhus i forlængelse af køkkenhaven. Det ville være fantastisk! Både til dyrkning af tomater, men også til forspiring af sommerblomster, såvel forspiring af afgrøder til køkkenhaven. Og tænker bestemt også at et drivhus kunne hjælpe med overvintring af mange planter i haven, som vi nuværende har liiidt udfordringer med at opbevare i stalden.
Vi er dog igang med mange andre projekter – mest af alt er vi ved at renovere huset. Drivhus i haven er derfor ikke det første på ønskelisten.
Sidste år faldt vi dog over et tilbud på et lille drivhus. Og vi havde en gammel terrasse, som vi ikke længere brugte. Perfekt sted til opsætning af et lille drivhus.
Lang historie kort. Vi har fået et lille drivhus i haven. ELSKER det!
Drivhuset er blot på 4 kvadratmeter, men utroligt hvad vi formår at have derinde. Fortiden står f.eks. 15 kapilærkasser med tomater og chilier.
Tidligere på sæsonen stod alle tomater – inklusiv de mange frilandstomater – til forspiring i drivhuset. Side om side med forspiring af sommerblomster til skærehaven, såvel grøntsager til køkkenhaven.
Indretning af drivhus
Ingen tvivl om at det er vigtigt med optimal indretning af ens drivhus. Specielt med et lille drivhus. Vi har nogle smarte reoler, som står langt den ene side af drivhuset. Her står alle forspiringsbakker. Og når forspiringssæsonen er slut, så tager vi reolerne ud – og vupti, så er der plads til tomaterne.
I baggrunden – ude på græsset – ses desuden nogle plastkasser, som bruges til forspiring af dahlia knolde og mange andre større planter. Planterne står i hver deres såpotte, stillet tæt i plastkassen – som står i drivhuset i det kolde forår, gradvis kommer ud af drivhuset (som drivhuset fyldes med andre planter).
Det geniale ved disse plastkasser, er at de kan stables. Og med låg, så får vi skabt et lille minidrivhus i haven – fungerer fint til de lidt kølige dage. Samtidigt med at kasserne nemt kan løftes ind i drivhuset og stables ovenpå hinanden, når der er udsigt til nattefrost i foråret.
Vi er faktisk ganske overrasket over, hvor ENORMT meget vi kan have i drivhuset – trods drivhuset lille størrelse på kun 4 kvadratmeter. Og ganske lavt til loftet. Dermed opstår også naturligvis tankerne på, hvor stort skal et fremtidigt drivhus være – vi har (ærligt sagt) altid tænkt at det ikke kunne blive for småt.
Nu tænker vi måske lidt omvendt, at det hurtigt kan blive for stort. Forstået på den måde, at et stort drivhus også kræver mere rengøring – større flader – og et stort drivhus også, ganske hurtigt, blot vil skabe mere spild plads. Netop fordi man ikke på samme måde tænker i højden, opstabling og praktisk.
Hvor stort skal et drivhus være?
Ovenstående foto viser drivhus tomater på hylderne, frilandstomater i kasserne og meget tidlige kartofler til højre i fotoet – og forskellige sommerblomster på reolerne til venstre.
Det hele er ganske rigtigt presset godt sammen i det lille drivhus.
Og fotoet viser ikke engang drivhuset, da der var allermest fyld i drivhuset. Faktisk er det en af de mindre belastede perioder for drivhuset, hvor fotoet er taget.
For at komme ind og vande, så skulle først plastkasser med frilandstomater ud. Det er dog hurtigt gjort, så hvor stort skal et drivhus være – det kan sagtens bare være 4 kvadratmeter, som vores.
Vi behøver ærligtalt ikke større drivhus. Og vi er ganske selvforsynende med både tomater, kartofler, sommerblomster og meget mere.
Et dobbelt så stort drivhus ville dog være lækkert, så vi ikke skal fjerne planter – tømme drivhuset – for at komme derind. Men igen, et dobbelt så stort drivhus ville blot resultere i mere gangplads. Vi ville egentligt ikke begynde at dyrke flere planter.
Des større drivhus, des sværere er det også med opvarmning – og sikre drivhuset frostfrit henover vinteren, hvis ens ønske er at overvintre frostfølsomme planter.