Tryk "Enter" for at gå til indhold

Optimal opbinding og støtte til tomater på friland

Med flere års erfaring med dyrkning af frilandstomater, så tager jeg ingen chancer med støtte til tomater på friland. Tomaterplanter behøver korrekt opbinding og frilandstomater ekstra meget, da også vind og vejr spilder ind.

Dyrkning af tomater på friland

På den ene side, så er dyrkning af tomater til drivhuset og frilandstomater præcis det samme. Også alligevel ikke. Frilandstomater er lidt mere krævende – besværlige om man vil – og her taler jeg ikke om at sikre at vælge sorter til dyrkning af tomater på friland.

Jeg tænker på at frilandstomater langt mere udsættes for vejr, end tomater i drivhus. Ved dyrkning af frilandstomater er det derfor ekstra nødvendigt at sætte fokus på kraftige tomatplanter.

Det gør vi ved at stresse vores planter igennem væksten. Dertil er vind specielt effektivt – vi har vindblæser stående til at skabe vind ved forspiring, flere gange om dagen. Derved får planterne kraftigere stænger – for at kunne så oprejst i vinden.

Vi bruger desuden ingen plantestøtte i forspiringen. Netop af samme årsag, at planterne skal kunne stå selv – kan de ikke det, så bliver de kasseret. Og sorten udgår af vores sortiment af frilandstomater.

Dyrkning af frilandstomater

Se blot ovenstående pragteksemplar af en frilandstomat. Sådan står alle vores tomatplanter flot. 50-60 cm høje flotte kraftige tomatplanter, helt uden støtte til tomater eller opbinding af tomater på nogen måde.

Sådan skal planterne se ud, før udplantning af tomater på friland.

Støtte til tomater

Når vores tomatplanter plantes på friland, så får de støtte.

Normalt sker udplantning på friland i juni. I år har vi dog haft en ekstra varm maj måned, så nu er det tid til plantning af tomatplanter på friland. Afhærdning er sket over de sidste 10 dage, hvor de første 6 dage har planterne været inden om natten – og ude om dagen. De sidste 4 dage har planterne stået ude hele dagen og hele natten, men beskyttet af en plastkasse med høje sider.

Nu skal planterne dog ud og klare sig selv.

I aftes var jeg derfor i køkkenhaven og lave støtte til vores tomater. Herligt aftensprojekt, med aftensolen i ryggen. Og alt summen i køkkenhaven fra bier og insekter.

stativ til tomater på friland med støtte til tomater af bambuspinde

Ved dyrkning af tomater i drivhuset, så er tomatplanter ganske beskyttet af drivhuset. Opbinding af tomater i drivhus handler altså blot om at sikre støtte til ens tomatplanter.

I drivhus gøres opbinding af tomater nemmest med en snor i plantehullet, viklet omkring planten og bundet op til taget på drivhuset. Denne snor er ganske rigeligt til at give støtte til ens tomatplanter i drivhuset og holde planten oprejst.

Med frilandstomater er det noget anderledes. På friland handler støtte til tomater ikke kun om at sikre opbinding af tomater, men også om at sikre beskyttelse mod vind. Altså sikre at tomatplanterne ikke væltes af vinden.

Derfor er det nødvendigt med et solidt stativ til opbinding af tomatplanter på friland.

Overdriv hellere, når man laver sit stativ til tomater. Jeg taler af bitter erfaring, når jeg siger at hvad der virker solidt til små 40-60 cm planter, det er det ikke i august og september – når planterne er kæmpe store, tunge at tomater og efterårsvinden raser.

Jeg laver et stativ af bambuspinde til vores frilandstomater. Hver tomat får sin egen høje bambuspind, som er samlet og afstivet i toppen – og det hele er afstivet med flere tværstivere. Derved står vores stativ til tomater helt solidt.

plantning af frilandstomater med støtte til tomater af bambuspinde

Idag var tid til plantning af tomater på friland. Starter med at stille alle planterne ud, hvor de skal stå. Dernæst begynder jeg fra en ende og planter tomaterne.

I et højbed på 1,5×3,5 meter har vi 32 tomatplanter. Der er udlagt siveslange for at gøre vanding nemt.

Opbinding af tomater

Efter plantning af alle de mange tomatplanter, så bindes hver enkelt tomatplante til en bambuspind.

Opbinding af tomater for korrekt støtte til tomater

Binder blot en løs lække omkring tomatplanterne. Opbinding af tomatplanter handler ikke om at fiksere planterne, som mange fejlagtigt gør forkert. Planten skal kunne stå og bevæge sig. Ellers stopper planten med at bruge energi på at lave kraftige stænger. Og trods et solidt stativ til støtte til vores tomater, så skal tomatplanterne også gerne selv hjælpe til – ikke mindst, når vi kommer til efteråret og efterårsvind tager fat i tomatplanterne.

For at udbytte alt pladsen i højbedet, så plantes basilikum ud under tomatplanterne. Basilikum foretrækker skygge – som den får af tomaterne. Og der skal bruges meget basilikum til tomatsuppe senere på sæsonen, så herligt med massevis af basilikum.

Tagetes også er ved at blive forspiret, til at blive plantet rundt langs kanten. Det både pynter, men hjælper også mod skadedyr – og giver gødning til tomatplanterne.

Basilikum plantes normalt ud samtidigt med plantning af tomater, men nu planter vi tomatplanter på friland ekstra tidligt i år, så venter lige 1-2 uger med udplantning af basilikum under tomater.

Når alt er plantet, så dækkes jorden med græsafklip. Dette for at mindske fordampning fra jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *