Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af MEGET tidlige nye kartofler fra haven

Tidlige kartofler fra haven dyrker vi på friland. De MEGET tidlige nye kartofler dyrker vi i spand i drivhuset – forspiring af læggekartofler starter uge 6 og dyrkning af kartofler i spand et par uger senere.

Meget tidlige kartofler fra haven

Vi er selvforsynende med kartofler, året rundt. Når vi kommer til februar begynder vi at drømme om nye kartofler fra haven.

Vinterkartofler – også kaldet gemme kartofler eller bare sene kartofler – er rigtig fine endnu, men slut på vinteren begynder kartofler at blive lidt kedelige. I hvert fald noget helt andet end nye opgravede kartofler

Vi har i flere år dyrket tidlige kartofler i haven ved brug af forspiring, plastik og fiberdug. En ting er dog tidlige kartofler på friland, som vi høster start juni. Noget andet er de meget tidlige kartofler, som vi høster allerede i løbet af maj.

Læg plastik på kartoffelbed i køkkenhaven i februar for dyrkning af tidlige kartofler

Dyrkning af meget tidlige kartofler gør vi i spand og drivhus. Det vender jeg lige retur til lidt længere nede i teksten. I først omgang vil jeg gerne sætte fokus på noget af det vigtigste for succes med dyrkning af tidlige kartofler. Nemlig valg af tidlige kartoffelsorter, hvilket specielt er afgørende ved dyrkning af meget tidlige kartofler.

Tidlige kartoffelsorter

Når det kommer til dyrkning af kartofler, så er det virkelig vigtigt at have fokus på de forskellige kartoffelsorter. Dette er specielt vigtigt til dyrkning af meget tidlige kartofler.

Meget enkelt inddeles kartoffelsorter i tidlige og sene kartofler.

De sene kartofler er de kartofler, som er gode at gemme til vinter. Også kaldet vinterkartofler. Lægning af de sene kartofler sker i løbet af april eller maj. Og væksten går langsomt, hvorfor sorterne først er høst klare meget sent.

Udover tidlige kartoffelsorter og sene kartofler, så er der også alle de andre imellem. Også kaldet middel tidlige eller middel sene – tænk på kartoffelsorter, som et barometer. De middel tidlige kartofler og middel sene kartofler er de kartofler, som er gode at spise henover sommeren.

På friland dyrker vi en tidlig kartoffelsort og en middeltidlig kartoffelstor, som vi spiser fra juni og indtil frosten sætter ind. Desuden dyrker vi de sene kartoffelsorter, som spises fra efteråret og frem til vi igen kan høste nyopgravede kartofler.

Læs om dyrkning af tidlige kartofler i køkkenhaven her

Af tidlige kartoffelsorter dyrker vi på friland Hamlet og Anna Belle. Begge er rigtig gode tidlige kartoffelsorter, som giver et pænt udbytte – og sikrer os en lækker spisekartoffel igennem hele sommeren.

Vi dyrker dog også en meget tidlig kartoffelsort, som hedder Solist. Ryger altid et par stykker – eller en række – i jorden. Mest fordi vi har for mange til dyrkning i drivhuset. Men hovedsageligt dyrker vi Solist, som vores meget tidlige kartofler, i drivhus i spand.

Forspiring af læggekartofler

For succes med dyrkning af meget tidlige kartofler, så er forspiring af læggekartofler endnu et vigtigt råd. Vel at mærke, når man har styr på valg af tidlige kartoffelsorter.

Forspiring af læggekartofler sker i et vindue, gerne over en radiator – i hvert fald i et varmere lokale.

En gammel regel for dyrkning af kartofler hedder at små læggekartofler giver store kartofler. Hvorimod store læggekartofler giver rigtig mange små kartofler. Derfor bør store kartofler deles. Det gør jeg med en kniv, før forspiring og lader kartoflerne ligge og tørre lidt. Allerede dagen efter vender jeg kartoflerne, så spirerne kan få maksimalt lys.

Allerede efter 3-4 dage, så begynder de fine spirer at komme frem.

Forspiring af læggekartofler, til dyrkning af meget tidlige kartofler, starter vi op med i uge 6. I løbet af nogle uger får de mange læggekartofler nogle rigtig fine og kraftig grønne øjne.

forspiring af læggekartofler til dyrkning af meget tidlige kartofler

Det tager ca 3 uger. Og derefter er det tid til at lægge kartofler i jorden. Det gjorde jeg i søndag. Næsten 3 uger efter jeg begyndte forspiring af læggekartofler.

Vigtigt at pointe at det kun er til de meget tidlige kartofler, at jeg begynder forspiring i uge 6. De tidlige kartofler på friland har jeg først lagt til forspiring nu idag, da de først skal i jorden i løbet af marts. De sene kartofler kommer til forspiring slut marts, så de er klar til lægning i løbet af april.

Ved forspiring af kartofler sikres det at kartoflerne har et forspring. Og er klar til at begynde at sætte rødder. Hvorvidt det er sandt eller ej, ved jeg ikke, men forspiring af læggekartofler skulle også sikre sundere kartofler, såvel et større udbytte.

Læs om forspiring af lægge kartofler

Dyrkning af meget tidlige kartofler i spand

Vil man igang med dyrkning af meget tidlige kartofler, så vil jeg kraftigt anbefale dyrkning af kartofler i spand. Derved kan spandene nemt tages ud af drivhuset, når vejret er til det. Man kan også starte kartoflerne op i en varm kælder, eller lignende sted, førend kartoflerne har behov for lys.

Dyrkning af kartofler i spand med smart kartoffelspand

Vi bruger en smart kartoffelspand, da det letter høsten. En almindelig spand kan dog også fint bruges til dyrkning af kartofler i spand.

Det smarte ved en kartoffelspand er at vi kan høste nye kartofler ind fra siden. Uden at grave planten op. Derved kan vi høste løbende. Endnu en fordel er, at vi kan holde øje med, hvornår kartoflerne er klar til høst – fremfor at grave en top op og prøve ad. Det er jo lidt øv, hvis kartoflerne ikke er klar, når man kun har begrænsede kartofler i spand.

Dyrkning af kartofler i drivhus kan naturligvis også gøres i jorden i drivhuset. Det er skam intet problem, hvis man har såbede i drivhuset.

Fordelen ved dyrkning af kartofler i spand er dog at vi i løbet af maj kan tage kartoflerne udenfor – og dermed får vi plads til tomatplanter i drivhuset. Nå ja, også pointen med at vi indtil kartoflerne har behov for lys kan dyrke i kælderen – altså have kartofler i spand stående i kælderen, hvor det er ekstra varm. Varm og vand er det første kartofler behøver. Og sådan fortsætter det en del uger, så ingen grund til at fylde drivhuset nu – der er heller ikke plads, da Martin har fyldt drivhuset med såbakker til forspiring af sommerblomster.

Hvordan dyrker man kartofler i en spand?

Dyrkning af kartofler i spand er virkelig nemt. Jeg fylde først ca 10 cm jord i bunde. Lægger 2-3 kartofler i spanden, og fylder et par centimeter jord henover.

Stiller i kælderen, hvor der er dejlig varmt. Og sørger for at holde jorden fugtig. Straks jeg begynder at se kartoflerne spire ovenover jorden, så fylder jeg op med 5-10 cm jord. Sådan fortsætter jeg med at fylde jord i spanden, indtil spanden er fyldt. Derefter flytter kartoffelspandene i drivhuset.

Dyrkning af meget tidlige kartofler i drivhus

Nogle vil måske mene, at det er temmelig meget arbejde at gøre ud af det, for dyrkning af meget tidlige kartofler. Det er det måske også. Og vi har da tidligere været ganske tilfreds med dyrkning af tidlige kartofler i køkkenhaven.

Når vi kommer til maj og kan begynde at høste de meget tidlige kartofler i drivhuset, så er det dog hele arbejdet værd. Og så er arbejdet nu heller ikke værre. Det er desuden kun hyggeligt at komme igang med dyrkning af køkkenhaven her i februar.

Vi har 10 spande til kartofler. Hver spand giver 750g-1500g kartofler, afhængig af hvor tidligt vi høster. Så vi ender da med ca 10 kilo nye meget tidlige kartofler i maj. Indtil vi start juni kan begynde at høste de tidlige kartofler på friland.

dyrkning af kartofler i drivhus

Hvornår kan man høste kartofler i spand? 

Sæsonen for høst af kartofler på friland er godt igang. Og derfor lidt på bagkant kommer jeg derfor med en opdatering på vores dyrkning af meget tidlige kartofler i drivhuset – altså dyrkning af kartofler i spand.

De første kartofler blev høstet 12 maj. Der var høsten, ærligt talt, ganske lille. Vi fik dog i én spand til kartofler nok kartofler til et måltid.

Vi skulle dog hen til 18 maj før de meget tidlige kartofler i drivhuset begyndet at give noget. Så vi med én enkelt spand til kartofler kunne få kartofler til nogle dage.

dyrkning af meget tidlige kartofler i spand

Til den tid var kartoflerne også af en ordentligt størrelse, så det var lidt sjovere. Fra en spand til kartofler – også kaldet en kartoffelspand – kunne vi fra 20 maj høste ca 1 kilo kartofler pr spand.

Ikke tosset, når der blot er lagt 2 lægge kartofler pr spand.

nyopgravede kartofler fra drivhuset

Nu er vi godt igang med juni måned. Og kan tilføje at vi i år begynde høst af nye kartofler fra friland d. 10 juni. Så uden de meget tidlige kartofler i drivhuset, så havde vi først kunnet høste nye kartofler fra starten af juni. Og det er først nu fra midt juni, at vi rigtigt begynder at kunne høste nogle ordentligt størrelses kartofler fra køkkenhaven.

Dermed sagt, at vil man gerne dyrke meget tidlige kartofler, så kan det kraftigt anbefales at dyrke kartofler i spand i drivhuset. Det er altså fantastisk at kunne høste nye kartofler i løbet af maj måned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *