Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu skal de tidlige kartofler lægges i køkkenhaven

Lægning af tidlige kartofler skal ske i marts, for at kunne høste nye kartofler fra køkkenhaven til juni. Før lægning af tidlige kartofler er kartoflerne forspiret og jorden er klargjort med kompost, fiberdug og plastik.

Hvornår lægger man tidlige kartofler?

Det er faktisk ganske simpel matematik. Der går 100-130 dage fra lægning af tidlige kartofler, før kartoflerne er klar til at blive høstet.

Bemærk at jeg skrev tidlige kartofler. De sene kartofler er noget længere tid om at modnes. Derfor også SUPER vigtigt med valgt at en tidlig sort af kartofler, hvis man vil igang med dyrkning af kartofler. Vi dyrker annabelle og solist – sidste nævnte, som den absolut tidligste sort. Tidligere har vi dyrket Hamlet, som også kan anbefales – Modner nogenlunde samtidigt med Hamlet, men vi foretrækker Annabelle.

Samtidigt gælder det at temperaturen i jorden skal være 8 grader, før kartofler vil begynde at vokse. Temperaturer under 8 grader, så stopper væksten. Og kartofler tåler på ingen måde frost – især ikke kartoffeltoppene.

Temperaturen i jorden er først omkring 8 grader – hele døgnet – når vi kommer til slutningen af april. Får vi et koldt forår, så er vi inde i maj førend temperaturen er 8 grader i jorden. Og med 100-130 dages dyrkningstid fra lægning af tidlige kartofler, så giver det sig selv at ved lægning i maj, så er der ikke nye kartofler til juni.

Det er der dog løsninger for, som jeg vil forsøge at gennemgå her i blogindlægget. De fleste har sikkert hørt om løsningerne, eller set dem på marken i foråret – når landmanden gør klar til lægning af tidlige kartofler. Det handler nemlig om forspiring af kartofler, såvel brug af fiberdug til kartofler og plastik over kartofler. Alt sammen et forsøg på at snyde til tidligere høst af nye kartofler fra køkkenhaven.

Dyrkning af kartofler i spand for MEGET tidlige kartofler

Førend jeg kommer igang med dyrkning af tidlige kartofler, så vil jeg dog lige slå et slag for dyrkning af kartofler i spand. Rettere sagt dyrkning af meget tidlige kartofler.

Vi gør begge dele.

I køkkenhaven dyrker vi tidlige kartofler, hvor målet er høst af kartofler til grundlovsdag – altså starten af juni.

I drivhuset dyrker vi meget tidlige kartofler i spand, hvor målet er høst af kartofler i løbet af maj. Vil sige at det faktisk er noget nemmere med dyrkning af kartofler i drivhus – altså dyrkning af kartofler i spand – fremfor dyrkning af tidlige kartofler i køkkenhaven. Så er man helt ny i dyrkning af kartofler, så prøv med kartofler i spand først. Og nyd nyopgravede kartofler fra haven – godt nok drivhuset – allerede i maj måned.

Læs mere om drivhus dyrkning af kartofler i spand her

I skrivende stund, så står mine kartofler i drivhuset allerede med 10 cm grøn top. Og kalenderen skriver kun 18 marts.

Drivhus dyrkning af tidlige kartofler i spand

Guide til dyrkning af tidlige kartofler i køkkenhaven

Nå! Dyrkning af kartofler i spand var et sidespor. Det skal handle om dyrkning af tidlige kartofler i køkkenhaven.

Jeg har allerede nævnt at jorden skal være 8 grader før lægning af tidlige kartofler. Trods nattefrost de sidste par dage, så har de forskellige forberedelser til dyrkning af tidlige kartofler bevirket at vi allerde igår havde 10 grader i jorden.

Altså 2 grader mere end vi behøvede. Vil ikke sige at jeg dermed er sent ude med at få lagt kartofler i jorden. De ekstra 2 grader handler nok mere om at det var en lun søndag morgen, da jeg mål temperaturen.

For at sikre en fast temperatur over 8 grader, så har jeg målt temperaturen i jorden over de sidste 4 dage. At lægge kartofler for tidligt resultater bare i at væksten stopper, og førend væksten kommer igang igen går hurtigt længere tid end at vente nogle ekstra dage.

jordtermometer til måling af temperatur i jorden før lægning af tidlige kartofler

Man når altså ikke bare en temperatur på 10 grader, uden at gøre en del forberedelser til dyrkning af tidlige kartofler. De forskellige forberedelser er egentligt ikke svære, men kræver mere at man er ude i god tid.

Klargøring af jord til kartofler før lægning af tidlige kartofler

For at bidrage til en korrekt temperatur til lægning af tidlige kartofler, så startede jeg allerede i slutningen af januar med klargøring til af jord til kartofler.

Jeg har kørt delvist omsat kompost på jorden, hvor vi i år skal dyrke tidlige kartofler.

Dyrkning sker desuden i et højbed. Ikke et højt højbed – plantekasse, som jeg vil sige – som de fleste forbinder med et højbed. Nej et rigtigt højbed på 15 cm højde. Derved sikres nemlig at jorden hurtigere varmes op om forrået, hvilket hjælper gevaldigt til at vi kan komme tidligt igang med dyrkning i køkkenhaven.

Læs om vores hjemmelavede højbede i køkkenhaven her

Komposten fik lige lov til at sætte sig lidt, såvel blive vandet godt igennem af vejrguderne. Og midt februar fulgte dækning af jorden med fiberdug og plastik.

fiberdug til kartofler plastik på kartofler tidlige kartofler dyrkning

Fiberdug og plastik til at varme jorden i køkkenhaven er undværligt. Og i kombination med delvist omsat kompost under plastik, så bidrages virkelig til at få øget temperaturen i jorden.

Læs om brug af fiberdug og plastik i køkkenhaven

Forspiring af kartofler før lægning af tidlige kartofler

Forspiring af læggekartofler begynde vi med i slutningen af februar. Forspiring af kartofler er virkelig et nødvendigt værktøj til at sikre tidlige kartofler.

Lægning af tidlige kartofler her i marts giver os trods alt kun 85-90 dage til dyrkning af kartofler. Og det er ved ganske lave temperaturer. Og vi skal bruge 100-130 dage før tidlige kartofler er klar til høst.

Hvornår kan man lægge tidlige kartofler gødning dyrkning forspiring læggekartofler

Med forspiring af læggekartofler, så snyder vi os hurtigt til 15-30 dages forspring. Netop fordi kartofler er klar til at begynde at vokse, straks de kommer i jorden. Fremfor at kartoflerne først skal til at vækkes op og sætte spirer.

Korrekt forspirede læggekartofler bør have nogle små fede spirer, som gerne er let behårede – som fotoet ovenfor til venstre.

Fotoet til højre viser, hvordan jeg optimerer udbytte af læggekartofler. Jeg skærer de største læggekartofler over. Det gælder nemlig at store læggekartofler giver små kartofler. Og ved deling af kartofler, så behøver jeg langt færre læggekartofler. Udbyttet kilomæssigt bliver det samme i sidste ende. Blot at jeg får flere kartofler på en normal kartoffelstørrelse, fremfor massevis af små kartofler.

Lægning af tidlige kartofler i køkkenhaven

Når der er styr på forspiring, såvel korrekt temperatur i jorden til dyrkning af kartofler, så er det bare at komme igang med lægning af kartofler.

Dyrkning og lægning af tidlige kartofler i køkkenhaven

Lægning af kartofler gøres i en 20 cm dyb rende i jorden. Afstanden imellem tidlige kartofler er 20-25 cm, hvor den for sene kartofler er 30-35 cm.

I et højbed på 150 cm har jeg plads til 3 rækker med kartofler.

Graver tre render i jorden, Og stabler jorden op imellem. Derved får jeg to temmelig store volde med jord, imellem rækkerne med kartofler. Dernæst lægges kartofler i jorden. Dækkes med 10 cm jord, hvormed der fortsat er to store volde – disse bruges til at hyppe kartoflerne, som kartoflerne vokser frem.

Lad endelig værre med at fyld alt jorden på i første omgang. Det tager længere tid at varme 20 cm jord op, end det gør at varme 10 cm jord op. Og temperaturen er altså afgørende for at de mange læggekartofler begynder at vokse hurtigt.

dyrkning af kartofler i højbed og hypning af kartofler

Fiberdug til kartofler & plastik over kartofler

Nu kartoflerne kun lige er dækket af 10 cm jord, så er det vigtigt at sørge for igen at dække jorden med fiberdug til kartofler, såvel dække med plastik over tidlige kartofler. Derved hjælper fiberdug og plastik over kartofler til at sikre en højere temperatur i jorden.

fiberdug til kartofler og plastik over kartofler i højbed

Efter 1-2 uger, så fjernes plastik. Og der vandet grundigt, hvis ikke vejrguderne sørge for vanding de næste dage – efter fjernelse af plastik over kartofler.

Fiberdug fjernes først 2-3 uger senere, når vi er godt inde i april måned.

Når plastik over kartofler fjernes, så passer det formentlig med at det er tid til første hypning af kartofler. Ellers vil det være nødvendigt i løbet af en uges tid. Og når fiberdug fjernes et par uger senere, så er det tid til anden hypning af kartoflerne.

Sørg for hypning af kartofler når planterne er små og kun lige stikker 3-10 cm over jorden. Ved hypning af kartofler sikres et større udbytte, men ved dyrkning af tidlige kartofler fungerer hypning også som ekstra beskyttelse af planterne mod frost. Når vi er i april måned, så kan vi trods alt fortsat få nattefrost.

Hvornår tages plastik af kartofler?

Jeg har alleredet nævnt det tidligere, men at plastik tages af kartofler efter 1-2 uger. Det afhænger dog meget af vejret. Bedste vurdering af hvornår man kan tage plastik af kartofler handler om at løfte plastik og kigge til kartoflerne.

Når kartoflerne står flot spiret frem, så er det tid til at tage plastik og fiberdug væk. Dernæst hyppes kartoflerne. Og hvis vejret er til det, så nøjes med at læg fiberdug på igen – og tag plastik af kartofler.

plastik af tidlig kartofler i køkkenhaven

Vi fjernede plastik fra kartoflerne 10 april i år. Dernæst blev kartoflerne hyppet. Og der blev igen langt fiberdug på de tidlige kartofler. Vejret var endnu for koldt til at vi turde fjerne fiberdug også, og med lægning af tidlige kartofler, så handler det rigtig meget om at holde øje med vejret.

Vejrudsigten var dog fint, til at vi turde fjerne plastik – så kartoflene også kunne begynde at få vand.

Gødning efter lægning af tidlige kartofler

Samtidigt med at vi tog plastik af vores kartofler, såvel fik hyppet kartoflerne, så var det også tid til første omgang gødning til de tidlige kartofler.

Vil anbefale at der gødes hver 3 uge med gødning til kartofler. Dette er specielt vigtigt med de sene vinterkartofler, men også en god ide efter lægning af de tidlige kartofler. Kartofler er sultne planter og behøver løbende tilførsel af næring, for at kunne levere store lækre kartofler – og give et stort udbytte.

De sene kartofler vokser langsomt og kræver mest næring, tilført løbende. Det er ikke helt så vigtigt med de tidlige kartofler, men vi gør det. Sætter en alarm og giver gødning hver 3 uger efter lægning af tidlige kartofler – rettere sagt giver vi gødning til kartofler hver 3 uge efter 1 hypning.

Vi lægger nemlig altid kartofler i jord, som har fået tilført godt med kompost forud. Det er uanset om det er lægning af tidlige kartofler eller sene kartofler. Dermed har kartoflerne rigeligt med gørdning de første uger, indtil først hypning – hvorefter vi begynder med gødning, hver 3 uge. Giver gødning indtil kartoflerne begynder at blomstre – det plejer at passe med at vi når at give gødning til vores kartofler 3-4 gange.

Dyrkning af salat imellem tidlige kartofler

Udover gødning til kartofler er vigtigt, så vil jeg også lige komme med et smart trick til udnyttelse af rækkerne imellem kartoflerne. Nemlig at udplante salat imellem rækkerne efter lægning af tidlige kartofler.

plant salat efter lægning af tidlige kartofler

Efter 2 hypning af kartoflerne – hvor vi nu er henne i slutningen af april – og fiberdugen er fjernet. Og der er lagt et lag græsafklip henover kartoflerne, for at holde på fugten, så planter vi også forspirede slat ud imellem rækkerne af kartofler.

Salaten er høstet før kartoflerne skal graves op i juni. Og salat behøver ikke meget plads, men gør lige at vi får klemt endnu en afgrøde ind imellem rækkerne af kartfoler, som ellers hurtigt optager ganske meget plads i køkkenhaven.

Hvornår er kartofler høstklar?

Når kartofler har blomstret, så er de fleste kartofler klar til at blive høstet – i hvert fald kan man begynde at høste. Der går som oftest lidt længere tid førend kartoflerne sådan rigtigt har en optimalt størrelse til høst.

Hvornår kartofler blomstrer afhænger meget af vejret, såvel gødning til kartofler og vand til kartofler. Derudover er det blot at holde øje med ens kartofler. Når kartoflerne blomstrer, så prøv at grav ned og se om kartoflerne er klar til høst. Altså om kartoflerne har en ordentlig størrelse, såvel om der er mange eller få kartofler.

Dernæst er det blot at begynde at høste. Undlad at grav alle de tidlige kartofler op samtidigt, men høst løbende, som man ønsker at spise ens kartofler. Kartoflerne fortsætter med at vokse i jorden, så man får flere og større kartofler senere på sæsonen. Kartofler holder sig desuden bedst i jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *