Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forårsklargøring af haven i februar

Forrige weekend havde vi snevejr. Seneste weekend havde vi dejligt solskin. Vejret er omskifteligt i februar, men trods vinter er der fortsat mange gøremål i haven i februar.

Hvornår kan jeg gå i haven?

Vinterferien starte med snevejr. Og en tur med kælk i skoven med Ingrid. Den slags hygge skal der altid være plads til – og med det omskiftelige vejr vi har her i februar, så er det ekstra vigtigt at kunne ændre dagens planter.

Skulle egentligt have været i haven og bygge nye højbede færdige. Såvel føre slanger til automatisk vanding. Sådan blev det dog ikke. Snevejr og frost gav anledning til en kælketur.

Mange er sikkert ikke engang begyndt at tænke på, at gå i haven. Forskellige tidsskrifter, blogindlæg og lignende har da også travlt med at anbefale at vente med såning og generelt vente med at gå i haven, indtil vejret bliver bedre.

Personligt har jeg nu hele tiden den tanke, hvornår kan jeg gå i haven. Måske mere præcis, hvornår kan jeg få tid til at gå i haven. Rettere sagt, hvordan end hvornår.

Jeg kan altid finde noget at lave i haven. Tag nu bare de højbede. Det er da et genialt vinterprojekt.

Læs om hjemmelavet byg selv højbede til køkkenhave her

Samme med alle øvrige renovering, såvel byggeprojekter. Jeg bruger hvert år vinteren på at få udvidet, bygget til, forbedret og repareret.

Trods der er meget, som kan gøres i haven i februar, så er gøremål i haven om vinteren langt fra, så mange, som henover foråret og sommeren. Derfor har jeg netop tid til disse mange projekter.

Hvad kan man lave i haven i februar?

Når vi kommer til februar, så begynder der dog at komme flere og flere ting, som er faktiske gøremål i haven i februar.

jord til kartofler kompostjord kompost hjemmelavet

Det er f.eks. i starten af februar en rigtig god ide at få vendt sin kompost – og samtidigt få kørt kompost på køkkenhaven. Især vigtigt med kompost til kartofler og til dyrkning af kål.

Når vi kommer til midt februar, nærmere slut februar, så er det tid til at få lagt plastik på jorden til dyrkning af tidlige kartofler.

Læg plastik på kartoffelbed i køkkenhaven i februar for dyrkning af tidlige kartofler

Samtidigt er det et gøremål i haven i februar at få klippet stauder ned, luget og foretaget forårsklargøring af haven.

Læs om hvornår man klipper stauder ned

Ved godt at mange vil mene at man skal vente til marts eller april med at klip stauder ned. Til den tid står forårsløg dog højst i haven – de tidlige stauder er også spiret godt frem af jorden – så det vil være med stor ødelæggelse for de fremspirede planter, at vente.

Vil man virkelig være god ved sin have, så er det efter klipning af stauder en god ide at tilføje jordforbedring. Det er desuden en god ide for en selv, hvis man vil undgå massevis af ukrudt.

Jorddække tilføre ikke blot næring til jorden, men sikrer også at nedkæmpe de små ukrudtplanter, som ellers vil spire frem i løbet af marts. Så ja, jorddække er genialt til at mindske ukrudt i haven.

Jeg nyder desuden, som et pynter at få klippet stauder ned. Dermed får jeg også bedre plads til den næste beskæring opgave i haven i slut februar – nemlig beskæring af roser.

Læs om beskæring af roser her

Forårsløg vokser frem i krukker

I februar er det også en god ide at kigge til havens krukker. Stauder i krukker klippes ned og toppes op med ny krukkemuld. Dyrker man tulipaner i krukker – eller andre forårsløg i krukker – så er det også i slutningen af februar, at man kan begynde at tage krukker med forårsløg frem.

Jeg har nogle hundrede krukker med forsløg, så det tager nogle dage at få dem alle fundet frem.

Læs om pasning af tulipaner i krukker

Hvad skal sås i februar?

Jeg vil dog anbefale at vente med såning, indtil lysere vejr. Altså medmindre man har vækstlys, som vi har det.

Har man vækstlys, så er der enormt meget man kan begynde såning af i februar. I hvert fald, når det kommer til såning af blomster til haven.

si så og priklejord for at skabe den bedste jord til forspiring af blomster til buketter

Endnu lidt tidligt at begynde med såning af grøntsager. Der er dog nogle få grøntsager, som man bør så i februar. Det gælder f.eks. knoldselleri, såvel peberfrugt.

Læs om forspiring af peberfrugt og chili her

Generelt er det dog såning af blomster til haven, som man med fordel kan begynde med i februar. Der er faktisk en række blomster, som bør sås i februar for virkelig at få succes.

Hvad der skal sås i februar af blomster til haven gælder f.eks. skabiosa, paradis blomst, Kæmpe Verbena, tobaksblomst og mamelukærme. Disse blomsterfrø bør sås her i februar, for at man kan nå og få glæde af blomsterne til sommer.

Samme gælder det med kongekommen, tandstikkerurt, vild gulerod og vild kørvel – medmindre man (som jeg vil anbefale) såede disse sommerblomster i efteråret. Læs om efterårssåning af sommerblomster her

Det er dog generelt en rigtig god ide at komme igang med såning her i februar af blomster til haven. Specielt om vi taler dyrkning af blomster til buketter – altså forspiring af blomster til udplantning i skærehaven.

Læs om forspiring af blomster til buketter her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *