Tryk "Enter" for at gå til indhold

Succes med forspiring af chili til drivhus dyrkning

Når det kommer til forspiring af chili, så er det vigtigt med tidlig såning af chili i januar. Dernæst følger gentagne prikling, men hvornår skal man prikle chili – og hvornår er det bedste at plante chili ud i drivhus?

Såning og forspiring af chili

Et af årets første opgaver i haven i januar, var såning af chili frø. Det er nærmest blevet en tradition, at så chili fra frø, 1. januar. Det er bare en skøn start på året. Ikke mindst er det dejligt at få lidt jord under neglene, efter i december nærmest ikke at have været i haven.

Læs om såning af chili her

såning af chili chilifrø dyrkning

Forspiring af chili gør vi i vindueskarmen. Egenligt slet ikke pga lyset, men fordi vi har radiator under vinduerne i gæsteværelset – og ved at skrue helt op for radiatoren, så kan vi hurtigt sikre en høj varme. Og det er netop vigtigt med høj varme til forspiring af chilifrø, for at de vil spire.

Hvor længe er chili om at spire, afhænger rigtig meget af varmen. Der skal gerne 20-25 grader varme til. Des nærmere 25 grader varme til spiring af chilifrø, des hurtigere spirer chilifrø. Ved høj temperatur, så spirer chili frø løbet af 5-7 dage.

Straks chilifrø er spiret, så tages plastlåget væk. Og samtidigt flyttes chili planterne til køligere omgivelser. Sørg gerne for 15-18 grader. Ideelt bør temperaturen til forspiring af chili være 15 grader, for at sikre en langsom vækst. Og derved undgå ranglede planter.

For at sikre en lav temperatur, så flytter planterne ned i kælderen. Her har vi 15-16 grader i januar. Lys er dog vigtigt, så videre vækst sker med vækstlys. Et sydvendt vindue kan også fungere, hvis man blot sørger for at holde temperaturen lav – og her bør temperaturen være meget nærved 15 grader. Des højere temperatur, des større behov for lys. Og vi har ikke meget naturligt lys i januar måned.

Hvornår skal man prikle chili?

Efter såning af chili – rettere sagt succes med fremspiring af chilifrø – så er det tid til at begynde at prikle.

Såning af chili gør jeg i små 2×2 cm såpotter. Jeg kommer 2 chilifrø i hvert såpotte, kasserer den svageste. Brug gerne en dyb såpotte til såning af chili, så der er god plads til rødderne kan strække sig nedad.

Flotte chiliplanter efter tidlig forspiring af chili frø i januar

Ved at så individuelt i en såpotte, så undgår jeg at skulle prikle chili straks efter fremspiring. Det bryder chiliplanter sig nemlig ikke om – og kan sætte væksten lidt tilbage.

Så ved forspiring af chili er det vigtigt at kunne vente med at prikli chili planterne. Hvornår man sakl prikle chili afhænger dog også meget af væksten. Man bør aldrig vælge en for stor potte, da det er bedre løbende at prikle om. Der bør dog genre gå 1 måned fra fremspiring af chilifrø, førend man begynder at prikle chili planter.

Det er netop 50 dage siden jeg begyndte med såning af chilifrø. Nu er det tid til at prikle chili, så planterne kan få mere plads – og så chili planterne kan få ny næring.

Kan man plante chili dybt?

Når jeg prikler chili planter, første gang, så vælger jeg at plante chili dybt. Dette for at sikre en god forgrening helt fra bunden. Min erfaring er desuden at det bidrager til et bedre rodnet, da der hurtigt skyder rødder ud af stammen.

chili planter efter prikling og succes med forspiring siden januar

Der er dog lidt uenighed om hvorvidt man kan plante chili dybt. Der er mange, som mener man skal plante chili i samme dybde som tidligere. Det gør jeg fremadrettet, når jeg prikler chili. Altså udover første gang, som jeg har foretaget idag. Første prikling af chiliplanter planter jeg dybt.

Det har jeg bedste erfaring med. Og jeg får rettet op på eventuelle udfordringer ved forspiring af chili – altså om planterne er blevet lidt langbenede og ranglede.

Den opmærksomme vil – på ovenstående foto – se, at jeg også er godt igang med forspiring af artiskok. Artiskok og chili starter jeg op samtidigt.
Læs om dyrkning af artiskok fra frø her

Hvornår er det bedst at plante chili ud i drivhus?

Efter at have priklet chili planter om, så forsætter dyrkning af chili i kælderen. Altså fortsat med vækstlys til forspiring af chili planter. Det fungerer bare rigtig godt! Og hjælper os til sunde planter.

Når vi kommer til april, så er vi ved at have nogle vældig store chili planter. Alt for store planter til at vi kan have planterne i kælderen mere, hvorfor vi i løbet af april begynder at plante chili ud i drivhus.

I første omgang flytter vi blot såpotter med chiliplanter ud i drivhuset. Dette sker normalvis start april.

Et par år har vi allerede plantet chili ud i drivhus i slutningen af marts, så hvornår det er bedst at plante chili ud i drivhus handler rigtigt meget om vejret. Der bør være 15 grader før man begynder at plante chili ud i drivhus.

Den første tid står chiliplanterne blot i deres såbakker, dækket af fiberdug. Og ellers beskyttet af drivhuset.

Skulle vi risikere at få en periode med nattefrost, så kan vi hurtigt tage planterne ind igen. Samme, hvis vi er uheldige at få sne og frostvejr i april – det er skam sket et par gange. Chiliplanter tåler ikke frost.

Slut april plejer vi dog at være ovre vintervejret. Og planterne er bedre hærdet til at være ude. Så engang slut april, så begynder vi at plante chili i krukker. Altså de store krukker, vi bruger til dyrkning af chili i drivhus. Får vi en varm sommer, så flytter krukker med chili planter ud i haven. Ellers dyrker vi chili i drivhus.

Forspring af peberfrugt, efter forspiring af chili

En lille tilføjelse i forlængelse af, hvornår man skal prikle chili planter, er at jeg samtidigt med prikling af chili begynder forspiring af peberfrugt.

Ved godt at peberfrugt er i samme familie, som chili. Peberfrugt er jo egentligt bare en chili uden styrke. Derfor vil de fleste nok sige at forspiring af peberfrugt bør ske samtidigt med forspiring af chili. Det kan man også sagtens.

Min erfaring er dog, at peberfrugt vokser noget hurtigere og temmelig kraftigere end chili planter. Ved såning af peberfrugt i januar, samtidigt med såning af chili, så får vi alt for store planter førend vi kan begynde at plante peberfrugt ud i drivhuset. Hvilket kan ske i april, samtidigt med hvornår det er bedst at plante chili ud i drivhus.

Nå ja! Og drivhuset er allerede godt fyldt i april. Så at vi både skal finde plads til store chiliplanter, såvel endnu større peberfrugt planter – altså var vi begyndt forspiring af peberfrugt i januar – det er bare ikke muligt.

Derfor venter vi med såning af peberfrugt, til vi foretager første prikling af chili. Dermed har vi nogenlunde samme størrelse planter, at komme i drivhuset i april.

Og straks vi nærmer os maj, så kan peberfrugt kommer udenfor. Modsat vores dyrkning af chili i drivhus – medmindre sommeren bliver varm og vi så dyrker chili på friland – så dyrker vi hovedsageligt peberfrugt på friland. Det fungerer ganske fint. Vi får et fint udbytte. Og igen, peberfrugt bliver hurtigt nogle temmelig store planter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *