Tryk "Enter" for at gå til indhold

Handler om at komme tidligt igang…

Dyrkning af chili handler om at komme tidligt igang. Hvornår man begynder såning af chili er lidt en smagssag – mange begynder i december, februar er også tids nok. Jeg starter året med såning af chilifrø.

Såning af chili

Vil man tidligt igang med såning, så er chili en rigtig god afgrøde. For succes med dyrkning af chili fra frø, så skal man nemlig tidligt igang. Jeg kender dem, som begynder allerede i december. Personligt starter jeg dog i januar. Helt præcis i de første dage i januar.

I år begynde jeg 1. januar – skøn måde at starte året på, ved at være i værkstedet og have fingre i priklemuld.

At man er nødt til at komme igang med såning af chilifrø allerede i starten af året – december, januar eller februar er måneder til, hvornår såning af chili bør ske – handler om at chili har en langsom fremspiring. Samtidligt har chili en langsom vækst. Rettere sagt en lang vækst førend planten begynder at sætte blomster og dermed levere friske chilier til høst.

Nå ja! Og glemmes må ikke, at vinduet for at få modne chilier er ganske kort. Forstået på den måde at ens chili planter gerne skal være klar til at sætte blomst allerede i juni. Senest juli. Eller vil ens chilier ikke kunne nå at modnes i den danske sommer. Når vi kommer til september er der for lidt dagslys til at chili vil modnes.

såning af chili chilifrø dyrkning

Såning af chilifrø gør jeg i små såbakker. Jeg sår 2 frø i hvert plantekammer, så kan jeg sidenhen fjerne én. Eller prikle om. En enkelt chiliplante leverer dog ganske mange chilier. Så man behøver ikke ret mange planter for at kunne høste rigtigt mange chilier. Det afhænger jo dog selvfølgelig af ens brug af chilier.

Nå ja! Også kan man jo variere styrke og smag, ved at så flere forskellige. Ovenståede foto viser vores absolutte favorit chili – en aleppo chili. Den er bare skøn. God styrke, uden at blive voldsom og rigtig godt udbytte.

Forspiring af chilifrø

såning af chili chilifrø dyrkning

Vi har varmemåtte, men min erfaring er at det ikke er nok til få chilifrø til at spire. Temperaturen skal gerne op på 25-26 grader. Det får jeg nemt over en radiator, som er skruet helt op.

Trods vi ellers foretager alt forspiring i kælderen – hvor vi har fået indrette et rigtig fint setup til forspiring med både varmemåtte, vækslys osv – så sker forspiring af chilifrø i vindueskarmen på 1. salen. På helt klassisk maner, med et lille plastdrivhus henover såbakkerne – og placeret over en varm radiator. Det plejer at fungere til at få chilifrø til at spire.

Senere rykker planterne ned i kælderen til vækslys. Vil dog sige at vi tidligere fint har kunnet dyrke chilier uden vækstlys – blot ved placering i et sydventvindue. Såvel sikre at potte om flere gange, hvor planterne plantes dybere hver gang. Vækstlys gør dog det hele noget nemmere, og resultatet bliver bedre – sundere og kraftigere planter.

Nu vi er igang – såning af artiskok

Endnu et frø, som er rigtig godt at komme igang med såning af tidligt er artiskok. Præcis ligesom chilifrø, så behøver artiskok en lang vækstperiode. Og med det danske sommervejr, så skal man tidligt igang med såning af artiskok frø for at kunne høste modne artiskokker.

artiskok høstklar

Vi har efterhånden dyrket artiskokker i mange år. De første frø blev sået i januar 2018. De første par vintre gjorde vi mange forsøg på at vinteropbevare artiskokker. Ganske enkelt for at få større planter næste år – og derfor end flere friske artiskokker, såvel tidligere høst af artiskokker.

Det kræver dog en del. Og et er temmelig besværligt med vinteropbevaring af artiskokker.

Ved at nogle har succes med overvintre artiskok planter i haven. Ganske enkelt ved at dække planterne med massevis af blade, halm og lignende. Vi har forsøgt, men uden held. Vi får dog også årligt temmelig lave minus grader, hvor vi bor – og har endnu ikke haft en vinter uden sne.

Såning af artiskok er dog ganske nemt. Og vi begynder mere og mere at få over til bare at dyrke artiskok, som etårige planter. Ganske enkelt fordi vinteropbevaring er besværligt, kræver plads og vi har flere og flere andre planter, som kræver vinteropbevaring – netop planter, som ikke kan sået fra frø hvert år og give en acceptable høst.

artiskok høstede hjemmedyrkede

Såning af chili og såning af artiskok begynder vi med, som det først, hver år. Det er bare en herlig tradition at starte året med såning til haven.

Læs om dyrkning af artiskok her

Godt nytår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *