Sørg for at klip asparges ned i slutningen af december – start januar – for at bekæmpe aspargesbille og larver i asparges. Vigtigt at fjern ALT løv og afklip.
Dyrkning af asparges
En af køkkenhavens absolut nemmeste afgrøder er asparges – i hvert fald, hvis du spørg mig.
Når først man har lavet et aspargesbed, plantet asparges og ens aspargesbed er etableret så passer det stort set sig selv. Foruden at skulle binde planter op efter høst, såvel klip asparges ned engang om året.
Nå ja! Og man kan bare blive ved og ved med at høste asparges.
Læs om anlæg af aspargesbed her
Vil man være ekstra god ved sine asparges, så kan desuden – med fordel – tilføres kalk og et ny lagt sand i det tidlige forår. Det er da nemt! Virkelig nemt at dyrke asparges.
Plantning af asparges går også nemt. Kræver dog lidt tålmodighed førend man kan begynde at høste friske asparges – de første år skal ens aspargesbed lige etables og bare have ro.
Sådan er det i hvert fald når det kommer til dyrkning af grønne asparges.
Vil man gerne dyrke hvide asparges, så kræves lidt mere – nemlig blegning af de grønne asparges. Dette gøres traditionelt ved at dække de nye skud med sand. Dette gøres løbende, så der igennem sæsonen skabes en vold henover ens asparges. Denne vold fjernes efter høst. Og man høster hvide asparges ved at stikker dybt nede i volden.
Vi har dog fundet en langt nemmere metode til dyrkning af hvide asparges – blot ved at bruge en spand eller rabarberklokke til at sætte henover asparges.
Læs om dyrkning af hvide asparges her
Aspargesbille og skadedyr i asparges
Inden jeg får det til at lyde alt for nemt med dyrkning af asparges, så lad mig komme til pointen med dette blogindlæg. Det er naturligvis helt uden for sæson til dyrkning af asparges – eller anlæg af asparges bed.
Det er dog tid til at begynde bekæmpelse af aspargesbille og skadedyr i ens asparges.
Vi dyrker vores køkkenhave økologisk – naturligvis uden sprøjtemidler – og trods aspargesbille er voldsomt generende og hurtigt kan nedlægge et helt aspargesbed, så er den også nem at bekæmpe. Ved blot at sikre at klip asparges ned på det rigtige tidspunkt.
Klip asparges ned om vinteren
Aspargesbille og andre skadedyr i asparges overvintre nemlig i aspargesplanten, vinteren over. Derfor er det ENORMT vigtigt at få fjernet alt det gamle løv før ny sæson.
Hvilket ganske enkelt gøres ved at klip asparges ned før vi får hård frost. Helt præcis her i december – start januar. Normalt får vi hård frost i løbet af januar og februar, som effektiv får nedkæmpet de utøj der er “tvunget” frem fra deres vinterhi ved at rydde op i aspargesbedet.
På denne måde har vi en miljørigtig og økologisk måde at bekæmpe utøj i asparges.
Nå ja! Og asparges skal jo klippes ned alligevel, så om vi gør de i slutningen af december eller venter til foråret – det er den samme tid.
Det pynter nu også kun så fint, at få foretaget beskæring af asparges i december. Dermed er det også nemt at gå bedet igennem for ukrudt, trods der nu sjældent er meget.
Nu får bedet ro et par måneder – også får det et lag sand i februar/marts, samtidigt med en portion kalk.