Tryk "Enter" for at gå til indhold

SUPER NEM dyrkning af hvide asparges

Normalt er det faktisk temmelig besværligt at dyrke hvide asparges, da der skal lavet en vold af sand i ens aspargesbed. Jeg har dog fundet en SMART løsning til dyrkning af hvide asparges…

Hvide eller grønne asparges

Lad mig lige starte med at pointere, at det er PRÆCIS samme plante til dyrkning af grønne asparges og dyrkning af hvide asparges.

Og dyrkning af asparges handler om at dyrke – eller rettere sagt høste – topskud af en 150-200 cm høj staude.

Med andre ord: Asparges er friske fremspirede skud.

Grønne asparges er ganske nemme at dyre. Her tager man bare en kniv og skærer skuddet af 1-3 cm nede i jorden. Altså når højden på skuddet er 20-30 cm over jorden. Og dermed har man høstet én grøn asparges. NEMT!

Dyrkning af hvide asparges er noget mere besværligt, da man først er nødt til at blege skuddet. Dette gøres – traditionelt – ved at man hypper ens asparges, som planten vokser frem. Når man har en 30-40 cm høj vold henover ens aspargesplante, så tager man en aspargesspade og stikker dybt ned i volden – og dermed høster man asparges. Volden sørger for at blege asparges, så man kan høste hvide asparges.

Det besværlige ligger i at nøjes med at høste de lange asparges, og ikke hugge toppen af de asparges der kun er 5, 10 eller 15 cm lange. Der er altså et stort spild. Samtidigt skal man kontant opbygge volden – for efterfølgende at fjerne volden, igen til efteråret, for at kunne gentage processen igen næste år. Besværligt!

Derfor har vi hidtil kun dyrket grønne asparges, men jeg har fundet en smart løsning til dyrkning af hvide asparges. Og det virker!

Rabarberklokke til blegning af asparges

Inspirationen kom fra dyrkning af tidlige rabarber. Hertil bruger vi en rabarberklokke til at drive rabarber frem, så de bliver friske langt tidligere.

I alt sin enkelthed, så har jeg blot placeret en rabarberklokke ovenpå mine asparges. En rabarberklokke er flottes, men en spand kan sikkert også fungere – blot sørg for en spand med god dybde.

Startede forsøget op d. 26 april, hvor jeg også lavede et lille blogindlæg herom.

Læs blogindlægget her

I første omgang virkede det ikke – eller ikke optimalt.

asparges dyrkning grønne hvide aspargesbed

Da jeg placerede rabarberklokken i mit aspargesbed, så var toppen af asparges allerede vokset lidt frem. Skuddene hvad dermed allerede fået lys, hvorfor – som man kan se på ovenstående foto – fik vi hvide asparges, men med lilla nuancer. Ikke helt optimalt.

Dyrkning af hvide asparges

blegning asparges grønne hvide

Løsningen fungerer dog HELT perfekt! Det er blot vigtigt at rabarberklokken er sat over tidligt. Jeg placerede først klokken, da skuddet var 2-3 cm over jorden. Det dur ikke. Straks der er vækst, så skal klokken over. Og se lige en flot, fed, hvid asparges.

Om man bedst kan lide grønne eller hvide asparges er en smagssag. Jeg synes begge smager dejligt, men hvide asparges er noget mere intense og forfinede i smagen. Det kan helt sikkert noget!

asparges dyrkning grønne hvide aspargesbed

Og med denne løsning, så er dyrkning af hvide asparges pludselig ganske nem. Høst sker desuden uden spil, da jeg blot løfter rabarberklokken og høster, ligesom jeg ville gøre med grønne asparges.

Virkelig nemt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *