Tryk "Enter" for at gå til indhold

Et blomsterbed med blomster fra februar til oktober

Ved anlæg af et blomsterbed, så er det både muligt at lave et vedligeholdesfrit blomsterbed –såvel muligt at sikre en lang blomstring. Ganske enkelt med lidt forberedelse.

Vedligeholdesfrit blomsterbed

Okay! Det helt vedligeholdesfrie blomsterbed, det kender jeg ikke. Aldrig mødt det. Ikke engang mødt den vedligeholdesfrie have. I hvert fald ikke, hvis man også ønsker at det skal være pænt – og velholdt.

Indskyder lige. Lad værre at sig at en vild have er en vedligeholdesfrie have. En vild have tager bestemt også tid, hvis man virkelig sætter fokus på at tilgodese de mange vilde blomster – og ikke bare lader haven gro vildt, uden pasning.

Hele vores have er dog anlagt til at være forholdsvis ned at vedligeholde. Vi har en kæmpe stor have, så hvis vi ugentligt skulle ud og luge for ukrudt, så blev vi aldrig færdige.

Her i haven luger vi for ukrudt 3 gange årligt. Første gang i december, som blot er en ganske let lugning. Når alting begynder at visne ned, så går vi bedet igennem og fjerner alt synlig ukrudt.

Anden lugning sker i februar, når vi klipper stauder ned. På dette tidspunkt får hele haven også en omgang topdressing, som hjælper med til at give pleje til planterne. Vigtigst af alt, så gør topdressing, at det forhindre ukrudt i at spire frem.

Tredje og sidste lugning, som jeg netop har foretaget, sker her i maj. Samtidigt med at jeg får klippet tulipaner ned, så går jeg vores blomsterbed igennem og får luget alt ukrudt væk.

Med disse tre lugninger, så er vores have stort set ukrudtsfri. Det er da til at overkomme. Det skal dog tilføjes, at vi kun kan nøjes med disse 3 – to og en halv lugning – ved korrekt anlæg af blomsterbed. Dette vil sige, at vi sørger for at jorden er dækket af blomster og grønt fra slutningen af februar og indtil december.

Læs om nem ukrudt bekæmpelse her

Anlæg af blomsterbed

Den store fejltagelse, som mange gør ved anlæg af et blomsterbed er at tage på planteskolen. Det er nu ellers også et dejligt sted! Jeg nyder at tage på planteskole – og shoppe blomster, eller bare kigge og få inspiration.

Ved anlæg af et blomsterbed, så bør man dog starte med at beslutte hvad man ønsker. Og endnu vigtigt kigge på, hvor ens bed ligger.

Det er fjollet at købe blomster til sol, hvis bedet ligger i skyggen. Samtidigt er det også fjollet at købe blomster, som blomster i juli, hvis man er bortrejst på sommerferie hele juli måned.

Start med at kig på, hvilke forhold der gør sig gældende for bedet. Dernæst beslut, hvad man ønsker af bedet.

blomsterbed indkørsel stendige

Bedet her er på et stendige, som gør langs vores indkørsel. Faktisk består bedet af to symmetriske bede, som følger indkørslen – på den ene side. Bedet ligger i fuld sol og da bedet følger indkørslen – og dermed er det første alle ser, så ønsker vi at bedet skal stå flot hele året.

Vi er vilde med blomster, så her skal altid være et flot blomsterflor.

Mere præcist, så er bedet anlagt til at opbevare min samling af specille pæoner. Pæoner gror bedst på en skråning og da vi havde mange sten, så blev der anlagt et stendige. Stene vender mod indkørslen, så det skaber en mur om haven. Stendiget er dog ikke højere, end at alle blomster på stendiget kan ses – og nydes fra indkørslen.

Her på stendiget står altså først og fremmest mange – virkelig mange – pæoner, som hele juni skaber et fantastisk flot blomsterflor.

Pæoner kan ikke lide at blive klemt eller skulle slås om pladsen i jorden, med andre rødder. Derfor har bedet her lidt ekstra specielle krav til plantning, men det giver sig selv at vi ikke vil have et blomsterbed kun med blomster i juni, når pæoner blomstrer – og totalt overtager hele bedet.

Løsningen er en kombination af forskellige blomster sået fra frø, forårsløg og lidt stauder.

Blomsterbed med blomstring fra februar til oktober

Blomstringen starter i slutningen af februar, hvor først vintergækker og skilla dækker bedet totalt af. Sidenhen følger vibeæg og dernæst tulipaner. Sidste nævnte har jeg netop været igang med at klippe alle blomsterhoveder af – ganske enkelt for at sikre næste års blomstring.

blomsterbed tulipaner pasning beskæring dyrkning vedligeholdelsesfrit anlæg haven

Det gør at vi her i slutningen af maj har en lille pause i blomstringen på en uges tid, førend vores blomsterbed står dækket af massevis af forskellige pæoner. De første pæoner er dog sprunget ud, så helt blomsterfrit er bedet ikke. Trods bedet her i slutningen af maj hovedsageligt er grønt.

pæon pæoner silkepæoner blomsterbed tulipaner pasning beskæring dyrkning vedligeholdelsesfrit anlæg haven

Grønt er dog nu også flot. Og de mange grønne blade sørger for at dække af for de mange forårsløg, som er ved at visne ned.

Zoomes der lidt ind – eller rettere sagt, dykkes der ned i bedet – så vil man hurtigt se at her er mange forskellige blomster på vej. Til at tage over for pæoner, så er her fingerbøl

fingerbøl digitalis blomsterbed tulipaner pasning beskæring dyrkning vedligeholdelsesfrit anlæg haven

Fingerbøl passer godt sammen med pæoner. De høje spir fra fingerbøl er super flot sammen med pæoners store fyldte blomster. Fingerbøl blomstrer fra midt juni og indtil slut juli. Derefter tager i først omgang floks over og sikrer en blomstring fra august.

violfrøstjerne

Fra slutningen af august følger violfrøstjerne og stoltkavaler. Violfrøstjerne står flot fra slut august og indtil slut september, men stoltkavaler blomster helt indtil frosten sætter ind.

Med dette beskedne udvalg af blomster, så har vi et blomsterbed med blomster fra februar og indtil oktober – ofte indtil december, men oktober kan vi i hvert fald roligt sige.

Forspiring af blomster

For at styre fingerbøl og stoltkavaler, så det hele ikke gror vildt, vælger jeg at forspire frøene. Når jeg her i maj luger bedet for tredje gang, samtidigt med at jeg klipper tulipan hovederne af, så udplanter jeg de mange forspirede stoltkavaler.

Man kan helt sikkert også bare smide frø i haven her i maj. Det vil også fint fungere. Ved at forspire stoltkavaler, så kan jeg dog lidt bedre styre hvor jeg har planterne.

Fingerbøl vælger jeg også at forspire. Sår frøene i slutningen af maj, prikler om i juni og planter ud i bedet i løbet af december, når jeg klipper stoltkavaler ned. En ting er at jeg ved såning af fingerbøl undgår at planten spreder sig uhæmmet i haven, så får jeg også dækket jorden af – når jeg altså planter ud.

Fingerbøl står desuden flot grøn hele vinteren, så stendiget er godt nok ikke dækket af blomster i december og januar, men dækket af de flotte grønne bladrosetter fra fingerbøl.

Læs om plantning af fingerbøl her

Chelsea chop – også kaldet sommerbeskæring af stauder

Endnu et lille trick, som jeg gør her i maj, for at sikre en lang blomstring er at jeg udfører det såkaldte Chelsea Chop.

I alt sin enkelthed, så handler det om at jeg klipper mine floks tilbage til halv størrelse.

Gevinsten er først og fremmest, at jeg forsinker blomstringen. Fremfor at mine floks blomster i juli, hvor bedet i forvejen er dækket af fingerbøl – såvel de sidste, sene, pæoner – så udskyder jeg blomstringen indtil engang i august.

Endnu en fordel er at jeg undgår at skulle opbinde og give støtte til floks. Floks har en tendens til at vælte i løbet af sommeren. Problemet er både, hvis planten udtørrer eller hvis planten får for meget vand. Begge ting kan ske henover sommeren, hvormed planten vælter.

Ved at klippe floks tilbage med 50%, så bliver planten kraftigere i stilken – førend den bliver rigtig høj. Samtidigt sker der det, at for hvert klip laves to nye grene. Og resultatet er en meget større blomstring, trods lidt senere blomstring.

Smart ik?

Læs om chelsea chop her

Nemt blomsterbed til haven

Måske ikke alle, som vil sige, at dette er et nemt blomsterbed. Jeg bruger trods alt tid på både forspiring, lugning, udplantning og beskæring.

I min verden, så er dette dog et super nemt blomsterbed. Arbejdsindsatsen er ganske lille, i forhold til det fantastiske blomsterflor vi nyder hvert eneste år.

Arbejdsindsatsen er desuden koncentreret til tre tidspunkter om året

  1. Februar: Klip pæoner og stauder ned, lugning af bedet og tilførsel af topdressing.
  2. Maj: Klip blomsterhoveder af tulipaner, let lugning af bedet, chelsea chop og udplantning af stoltkavaler.
  3. December: Fjernelse af afblomstrede stoltkavaler, let lugning af bedet og udplantning af fingerbøl.

Foruden de tre nævnte punkter, så skal også tilføjes at jeg i slutningen af marts giver alle pæoner lidt gødning. I starten af april forspirer jeg stoltkavaler, prikler i slutningen af april. Og i slutningen af maj forspirer fingerbøl, som prikles om i løbet af juni.

Det er da et nemt blomsterbed. Det er det i hvert fald i min verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *