En ukrudtsfri køkkenhave findes ikke. Endnu mindre end arbejdsfri og vedligeholdsfri køkkenhave. Med forskellige tiltag, så kan man dog lette lugning af ukrudt i køkkenhave. Vigtigst er klargøring af køkkenhave jorden, før såning og plantning af køkkenhaven.
Nem køkkenhave
Det er egentlig mærkeligt at tale om en nem køkkenhave – eller en vedligeholdsfri køkkenhave, såvel en ukrudtsfri køkkenhave.
Det er ligeså uvirkeligt, som ønsket om at møde en enhjørning i skoven. Det tager tid og kræver en arbejdsindsats at have en køkkenhave. Det er bestemt ikke noget, som man kommer sovende til.
Bevars! Der findes nemmere grøntsager end andre. En række med rødbeder er nærmest noget af det nemmeste, som findes at dyrke i køkkenhaven. Radiser er det også svært at få pulsen op over, såvel ganske nemt at få succes med.
Derudover vil jeg næsten sige at dyrkning af køkkenhave er et spørgsmål om indstilling.
Nogle mener kartofler er nemme. Det er de måske også! Det kræver dog en del arbejde i forbindelse lægning af kartofler, såvel opgravning af kartofler. Kartofler kræver desuden en del vand, for virkelig at blive til noget. Dermed også en del tid med vandslangen henover sommeren, når regnen udebliver.
Mange mener kål er svær og besværlig. Det er jeg slet ikke enig i. Kål er hyggelig og virkelig udbytterig. I det tidlige forår har man fornøjelsen af at forspire kål i vindueskarmen. Sidenhen prikles kål om i individuelle potter, som senere plantes ud i køkkenhaven. Nå ja, for succes med kål bør man dække med insektnet. Det er dog hverken besværligt eller hårdt arbejde. Og fra oktober kan man høste i ståhøjde. Høsten fortsætter desuden til langt ud på næste år.
Vælger man dyrkning af grønkål. Og skulle man være så uheldig at ens plante bliver invaderet af kållarver, så er det bare at klippe blade væk – smide i skraldespanden med larver og det hele. Vente en måned, så er planten ligeså fin igen.
Til sammenligning med kartofler – Går det galt med kartofler, så er høsten færdig.
Nu lever min bedstemor ikke længere, men skulle jeg anbefale en plante til hentes køkkenhaven, så ville jeg da helt sikkert anbefale kål. Kan slet ikke forestille mig, at min gamle bedstemor skulle lægge kartofler.
Køkkenhave på den nemme måde
Nå! Det var lidt om en nem køkkenhave. Eller rettere sagt et forsøg på at sætte dyrkning af grøntsager lidt i perspektiv.
Misforstå mig endelig ikke! Jeg ønsker virkelig ikke at afskrække nogen for at komme igang med dyrkning af grøntsager. Tværtimod, det er utroligt givende – både for sind, økonomi og smagsløg.
Dyrkning af køkkenhave kræver dog også arbejde. Med forskellige tiltag kan man gøre dyrkning af grøntsager nemmere. Der er mange guides til nem køkkenhave, som man kan drage erfaring fra.
Husk dog, at ingen nogensiden har anlagt en køkkenhave for at det skal være besværligt. Enhver køkkenhave er anlagt for at det skal være nemt at kunne høste grøntsager.
Vores køkkenhave er en meget stor køkkenhave, hvor vi forsøger at være nogenlunde selvforsynende hele året. Ikke desto mindre, så er køkkenhaven anlagt for at skulle være nem. Det klinger måske mærkeligt i manges øre, men vi ønsker naturligvis ikke at det skal være mere besværligt end nødvendigt.
Vi dyrker i højbede, har automatisk vandingsanlæg med regnvand og er efterhånden ved at have indrette vores så- og plantekalender, så vi har en stort set ukrudtsfri køkkenhave.
Vi forsøger aldrig at have bar jord. Henover vinteren, hvor vi dyrker mindre, så dækkes jorden med kompost eller græsafklip. Ganske enkelt for at undgå jorden ligger bar.
Med andre ord, så er jorden dækket det meste af året. Derved kan ukrudtsfrø ikke lande og spire frem. Vi bruger derfor ikke rigtig tid på lugning, hvilket dog ikke er helt rigtigt. Førend vi begynder at så, så luger vi.
Trods alle vores tiltag for at minimere ukrudt, så finder ukrudtet altid vej. Det bedste råd til succes med køkkenhave er derfor korrekt klargøring af køkkenhave jord – og det sker med lugning, kultivering og rivning før såning.
Haveredskaber til ukrudt – til klargøring af køkkenhave
Til klargøring af vores køkkenhave har jeg tre haveredskaber til ukrudt. Jeg bruger et skuffejern, en kultivator og en rive. Sidst nævnte – altså riven – har jeg med et smalt rivehoved, da det gør det nemmere at komme imellem grøntsager.
Det er faktisk det.
Jeg bruger alle tre redskaber, førend vi går igang med såning af køkkenhave.
Lad mig desuden hurtigt slå fast, at lugning af køkkenhave ikke er noget jeg bruger mange kræfter på. Har man enormt meget ukrudt i sin køkkenhaven, så kræver det en indsats – én gang. Og jeg vil klart anbefale, at man får luget i bund én gang for alle. Og fremadrettet sørger for at luge, førend det tager overhånd.
Jeg giver køkkenhaven en ordentlig tur med ovenstående tre redskaber før såning. Det vil sige, at for nogle af vores højbede, så er det allerede i marts og andre først i maj – afhængig af, hvornår vi sår.
Sørg desuden for at sæt fokus på at dæk jorden, når der ikke er afgrøder i jorden. Det gør en KÆMPE forskel i bekæmpelse af ukrudt i køkkenhaven.
Lad desuden endelig værre med at gå og træd i jorden, hvor der skal plantes og sås. Det er netop derfor vi har højbede, for at ingen træder i jorden. Derved sikrer vi en løs og lækker jord, som er nem at luge.
I løbet af vækstsæsonen er jeg vel over køkkenhaven 2-3 gange, for at fjerne ukrudt. Nogle gange bare med skuffejernet (venstre foto) og andre gange bare med kultivatoren (midterste foto). Begge har sine fordel. Skuffejernet skærer ukrudtet over, virkelig genialt at bruge på en varm dag. Skuffejernet løsner jorden, hvilket er genialt at bruge efter regn – specielt vigtigt efter hård regn, da jorden bliver kompakt.
Klargøring af køkkenhave jord til såning
Vi fik lavet et par nye højbede i efteråret. Her har vi ikke fået lagt jorddække på, så der er spiret både mælkebøtter og alverdens anden ukrudt frem. Jorden har ligget nøgen siden september, og er nu helt dækket af ukrudt.
Derfor kun passende, at jeg viser klargøring af køkkenhave jord i det højbed. Nedenstående video viser, hvordan jeg med et skuffejern nemt får skåret alt ukrudt over.
Lad mig lige indskyde. Jeg gør det med én hånd, da jeg holder kameraet med den anden. Arbejdet går derfor noget mere besværligt end normalt. Alligevel kan det dog ses, hvor effektivt et skuffejern er til at luge ukrudt.
Gevinsten ved et skuffejern er at det kører i jordens overfalde, så alt ukrudt skæres over lige i rodhalsen. Dette bevirker at roden dør, så ukrudtet ikke vokser frem på ny. Og man slipper altså for at gå og hive ukrudt op (altså medmindre det er senegræs, som skal hives op – senegræs spreder sig ved rodskud)
Det går enormt nemt med et skuffejern!
Derefter kan jeg med riven rive alt det løse sammen. Ofte sætter jeg mig dog bare i hug og tage det med hænderne.
Efterfølgende har jeg egentlig allerede en fin og ukrudtsfri jord til såning. Mærker man efter, så vil man dog opdage jorden er meget hård og kompakt. Da skuffejernet desuden kun tager ukrudt som allerede er spiret frem, så vil der – hvis jeg såede nu – ikke gå mange dage førend jorden var dækket af ukrudt igen.
Derfor finder jeg kultivatoren frem. Både for at løsne jorden, såvel for at få alt det ukrudt der er ved at spire frem i jorden, op til overflade – hvor solen kan brænde rødderne.
Lugning af køkkenhave
Brug af kultivator er nok det hårdeste ved lugning af køkkenhave og klargøring af køkkenhave til såning. Kultivatoren skal nemlig ned i jorden. Det er ikke en rive! Tænderne på kultivatoren skal ned i jorden, så jorden løsnes i de hersens ca. 10 centimeters dybde.
Jeg kører jorden igennem med kultivator to gange. En gang én dag, efter brug af skuffejern. Og endnu engang med kultivator dagen – eller 2-3 dage efter – førend jeg bruger riven.
Derved får jeg vendt jorden to gange, så jeg virkelig får løsnet jorden godt igennem. Og smadret alle knolde, så jeg har en fin og lækker såjord til såning af mine grøntsager.
Jeg slutter af med en rive, mest af alt for at planere ud – og sikre jeg har en jævnt såbed.
Nogle vil måske mene at det er ren pynt at rive ens køkkenhave. Det er jeg slet ikke enig i. Det er vigtig med et helt plant såbed, således at vandet kan fordele sig jævnt – fremfor at ende i det ene hjørne.
Enhver der har prøvet at vande en plante på en bakke, ved hvad jeg mener.
Nu er jorden klar til såning – og jeg har gjort en ihærdig indsat for at køkkenhaven ikke ende i ukrudt.
Med vores automatisk vandinganlæg til vores køkkenhave, hvor vi vander med regnvand opsamlet fra staldbygningerne, så har vi en – så vidt muligt – nem køkkenhave, så vi kan være stort set selvforsynende med grøntsager.
Læs om vores automatisk vandingsanlæg til vores køkkenhave her