Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ekstra udnyttelse af jordbærbedet

I rækkerne imellem jordbær dyrker vi tulipaner som snitblomst. Grønt til buketter henter vi i haven, her i foråret – og kan binde mange flotte buketter med tulipaner.

Skærehave til dyrkning af blomster til buketter

Vi har virkelig fået sat gang i dyrkning af blomster til buketter. Vi har dedikeret flere højbede i køkkenhaven, til netop dyrkning af blomster til buketter.

Det er virkelig en fornøjelse at kunne gå i haven og skære en masse blomster, som kan bindes til smukke buketter – så vi også indenfor kan nyde blomster.

Gevinsten ved en decideret skærehave er, at at ALT dyrkes med henblik på buketter. Vi tager blomsterne, når de er i knop – og ikke når de er ved af afblomstre, som mange gør i prydhaven. Og vi behøver ikke tænke på at det skal se pænt ud, når vi har klippet en buket – hvilket man jo vil gøre i prydhaven.

Her i foråret dyrkes også mange tulipaner som snitblomst. Det har jeg nu gjort i flere år i rækkerne imellem jordbærplanterne. Jeg kan bare ikke få mig selv til at gå i prydhaven og skære en buket tulipaner, trods vi ellers har mange tulipaner i haven.

tulipaner som snitblomst buket buketter skærehave

Det fungerer super nemt med dyrkning af tulipaner som snitblomst imellem rækkerne med jordbær. I foråret får tulipanerne dækket jorden hurtigt til, så vi slipper for at luge. Og førend vi lægger halm på jorden, så er tulipanerne høstet.

Langstilkede tulipaner som snitblomst i skærehaven

Vil nødig sige at tulipanerne i skærehaven er affalds tulipaner, for det er bestemt fine løg. Tulipanerne jeg dyrker til snit er dog overskydende løg, fra mine krukker med tulipanløg.

Det korrigerer jeg lige. Jeg bruger kun de meget langstilkede – altså de høje tulipaner – til dyrkning af tulipaner til snitblomst. Det vil sige tulipanerne her i skærehaven kun er overskud af de høje tulipaner fra mine krukker.

I krukkerne formerer løgene sig villigt, da jeg efter afblomstring lader bladmassen visne ned. Det kan jeg ikke helt på samme måde her i køkkenhaven.

Når man vil dyrke langstilkede tulipaner, så er man dog nødt til at ofre løget.

I hvert fald mere eller mindre ofre løget. I og med hele stilken klippes væk – og dermed også langt størstedelen af bladmassen – så er det kun et fåtal af løgene, som vokser videre. En stor del løg går ganske enkelt til.

Derfor kun fint at jeg årligt kan supplere med nye løg fra mine krukker. Derved sikrer jeg at jeg årligt kan lægge en god portion løg i mellem mine jordbær, som jeg kan bruge til snitblomster af tulipaner til buketter.

Læs om lægning af tulipanløg til snitblomst her

Dyrkning af grønt til buketter

Normalt har jeg stort fokus på dyrkning af grønt til buketter, som en stor del af skærehaven. For at kunne binde en flot buket, så er det bare nødvendigt med en stor mængde grønt.

Læs om dyrkning af grønt til buketter her

Grønt til buketter spirer allerede i vindueskarmen, andet sås først senere i maj – direkte i skærehaven. Her i foråret har jeg altså intet grønt til buketter i skærehaven. Det er dog heller ikke nødvendigt, da haven bugner med massevis af muligheder for høst af grønt.

grønt buketter buket dyrkning grene

Se bare busken på ovenstående billede. Der er massevis af fine grønne blade på den enormt mange nye skud. Jeg høster løs, og får dermed trimmet busken lidt.

Og det er med at bruge grene i buketter, som grønt til buketter, her i foråret. Når vi kommer længere hen på sæsonen, som bliver bladene mindre lysegrønne – og grenene bliver kraftigere, så de ikke dur til buketter. Til den tid har jeg dog massevis af grønt i skærehaven, som er dyrket frem.

Brug af grene i buketter

Ved brug af grene i buketter, så er det super vigtigt at få afbarket de nederste 10-15 cm af grene – netop for at grenen kan suge vand. Det er ærgerligt at binde en flot buket, som hænger efter 2 timer.

Et lille trick ved brug af grene i buketter, som grønt fylde, er desuden at bøje grenen ned i buketten. Derved får man ekstra fylde af grene i buketten – og man slipper for de mange tjavsede grene, som stikker op af ens buket.

Tulipaner som snitblomst til forårsbuket

tulipaner som snitblomst buket buketter skærehave tulipan

Er det ikke en flot buket?

Skabt med ene blomster fra haven, såvel grønt fra haven. Den opmærksomme vil bemærke at der også er brugt løjtnantshjerte, ellers består buketten af grene af snebær, pink og hvide tulipaner.

De hvide tulipaner er Spring Emperor og de pink tulipaner er Pink Impression. Begge er rigtig høje tulipaner på 40-60 cm, så virkelig perfekte tulipaner som snitblomst.

Godt nok ikke brugt i buketten her, men ellers kan jeg til en gul påskebuket anbefale Golden Oxford, som også bliver 40-50 cm. Virkelig en flot gul tulipan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *