Haven bugner med blomster på denne årstid. Mængden af grønt til hjemmelavede buketter er der dog ikke så meget af – medmindre det decideret dyrkes, hvilket jeg gør i skærehaven…
Hjemmelavede buketter
En ting er at hente lidt blomster i haven til en buket, som kan pynte på borden. Det er næsten altid muligt at hente blomster i haven, til en buket. Noget andet er det at ville lavede hjemmelavede buketter – altså binde en decideret buket med blomster, som kunne den købes hos blomsterhandleren.
Må hellere indskyde, at jeg ikke gør mig nogen illusion om at jeg er hverken blomsterbinder eller -dekoratør. Jeg nyder bare at sammensætte blomster og pynte med en buket på bordet. Nå ja! Og ligesom vi gerne vil dyrke en stor del af vores mad, så finder jeg det sjovt at dyrke blomster til mine hjemmelavede buketter.
Det kræver faktisk en del forberedelse og planlægning af kunne lave hjemmelavede buketter. Skal jeg forsøge at forenkle det lidt, så er udfordringen i foråret mængden af blomster. Grønt til buketter er der rigeligt af i haven i foråret. Alle træer og buske står med fine grønne skud, som er perfekt til hjemmelavede buketter.
Mængden af blomster i haven – i foråret – er dog begrænset. Begrænsningen kommer også af, at det virker helt forkert at gå i haven og klippe blomsterne væk.
Forårsblomster er jo oftest løgvækster, hvor der ikke bare lige kommer en ny blomst 3 dage senere. Når man klipper en tulipan, så er det slut med blomstringen.
Derfor fylder jeg skærehaven med massevis af løg, som netop er lagt med det ene formål at skulle klippes til buketter – buketter, som jeg binder med grønt fra havens buske og træer.
Dyrkning af grønt til buketter
Omvendt er problemet i sommeren, såvel ud på efteråret. På denne årstid bugner haven med blomster. Og mange blomster i haven leverer endnu flere blomster, des flere blomster som der klippes. Det gælder især georginer, roser, stoltkavaler, solsikke og mange andre blomster.
Naturligvis er der nogle blomster, som efter klipning til buket, ikke blomster igen. Det er igen oftest løgvækster, f.eks. gladiolus – hvorfor jeg også i skærehaven lægger ENORMT mange gladiolus løg, i jorden. Læs om dyrkning af gladiolus til buketter her
Udfordringen henover sommeren er at der mangles grønt til buketter. Et problem, som faktisk fortsætter rest af året. Derfor er det, som jeg producerer mest af i skærehaven – til hjemmelavede sommer buketter – grønt til buketter.
Når det kommer til dyrkning af grønt til buketter, så kan jeg især anbefale etårige græsser. Selv har jeg stor succes med Panicum virgatum Fantaine, som virkelig gør sig godt i en buket.
Jeg kan også anbefale hareøre (Bupleurum Grriffithii). Den gør sig også rigtig godt, som grønt i en buket. Minder på mange måder om eukalupsus, som er meget populært i buketter, men noget mere fin. Og desuden flot mørkegrøn, hvor eukaluypsus har denne lys grønne metalliske farve.
Fordelen ved både de etårige græsser og hareøre er, at de visner ned ved frosten – og dermed giver plads til nye planter i skærehaven, næste år. Hvor de fleste græsser jo netop hurtigt spreder sig og bliver meget dominerende. Nå ja! Og vigtigt, så er både hareøre og de etårige græsser flot grønne he i højsommeren, såvel LANGT ud på efteråret – hvor de fleste andre græsser og grønt står kedeligt i haven.
Skærehaven: Dyrkning af blomster til buketter
I skærehaven dyrker jeg også en del solsikke, blomsterkørvel, fresia, ranunkler og jomfru i det grønne. Ens for dem alle er, at når blomsten er klippet, så kommer der ikke flere – eneste udtagelse til reglen er fresia, som er en nødvendigt blomst i skærehaven.
Som alternativ til grønt til buketter, så kan også solsikke bruges, såvel jomfru i det grønne og blomsterkørvel. Klippes de inden de inden de springer ud i blomst – og inden de vokser sig for store, som især gælder for solsikke – så er løvet ganske pænt og rigtig fint som fylde i en buket.
Derfor sår jeg også solsikke, blomster kørvel og jomfru i det grønne enormt tæt. Altså virkelig ENORMT tæt! Også klipper jeg blot en masse, hvormed jeg får tyndet ud.
Solsikke har jeg vel nu og her 100 fremspirede solsikke på 1,5 meter. Det er temmelig meget. Nu er plantenerne blot 30-40 cm høje og endnu ikke i blomst. Førend vi kommer til september, så skal jeg nok have fået tyndet ned til at der står en 10-20 solsikke. Også har jeg brugt de overskydende, som grønt i hjemmelavede buketter.
Ovenstående foto viser, indholdet i den hvide buket fra længere oppe. Høst anemoner er klippet i haven, hvor et klip – eller 20 – ikke ses i haven. Røllike er hentet fra vores blomstereng, hvor det bestemt heller ikke ses at jeg henter til en buket.
Ellers består buketten af hareøre, fontæne græs, blomsterkørvel og jomfru i det grønne. Alt sammen hentet i skærehaven. Og med det hele, har jeg fået skabt en skøn hjemmelavet buket med alt dyrket her på matriklen.