Tryk "Enter" for at gå til indhold

Optimering af udbytte fra køkkenhaven

Høst af hvidløg er overstået. Nu handler det om tørring af hvidløg, men også om udnyttelse af pladsen i køkkenhaven. Efterafgrøder er en vigtig del af optimering af udbytte fra køkkenhaven, men ikke den eneste løsning…

Høst og tørring af hvidløg

Hvidløg sættes i jorden i august. I løbet af juli høstes hvidløgene, hvorefter hvidløg lægges til tørring de næste mange uger – førend hvidløgene gemmes til vinter. Sådan er det hvert eneste år. Og hvert eneste år, så bliver der pludselig plads i køkkenhaven på nogle rækker, fra hvor hvidløgene stod.

Ikke nok med at jorden ligger bar, så ukrudt kan spire frem og næringsstoffeer i jorden udtørres – altså at jorden bliver dårligere – så høstes hvidløg i juli, hvor det er dejlig varmt. Og der er fortsat længe indtil vinter. Det er jo spild af jord i køkkenhaven, at der ikke dyrkes noget andet.

Det ville være oplagt at så en efterafgrøde i rækkerne, hvor hvidløgene har været dyrket. Der er ligefrem plads til flere efterafgrøder. Kunne nemt udplantes forspiret salat i én række, sås radisser i en anden række. Der kunne faktisk også sås buskbønner, som ville give en ordentligt omgang grønt til efterårets middagsbord.

Optimering af udbyttet i køkkenhaven med efterafgrøder

Såning af efterafgrøder er en rigtig god løsning til at optimere udbyttet i køkkenhaven. Vi bruger det rigtigt meget. Har allerede sået salat, som skal udplantes i køkkenhaven efter høst af radiser. Og har flere forskellige frø, klar til at blive sået – både buskbønne, radise, rødbede, gulerod og lignende.

Vi udplanter f.eks. knoldselleri efter høst af de tidlige kartofler. Knoldselleri er en SUPER efterafgrøde til kartofler. Læs om udplantning af knoldselleri her.

Langt de fleste grøntsager har dog behov for en lang spiretid og dyrkningstid i køkkenhaven, fra såning og indtil høst. Og det er de færreste grøntsager, som vil nå at spire frem go blive til noget – hvis de sås i juli.

Har allerede nævnt nogle af de grøntsager, som nemt kan nå og blive til noget – buskbønne, radise, rødbede, salat ol. – det er dog også grøntsager, hvor udbyttet i forvejen er stor på blot få meter. Og det er ligesom begrænset, hvor mange radiser man kan nå og spise.

En af de virkelig gode efterafgrøder er vinter gulerødder. Vintergulerødder sås i juli og august, hvor der netop høstes rigtig mange grøntsager – og dermed bliver meget plads i køkkenhaven. Og gulerødder kan man næsten aldrig få for mange af.

Derfor er efterafgrøder ikke altid bare løsningen. I hvert fald ikke ud fra det perspektiv at efterafgrøder skal bidrage til spisebordet eller forrådskammeret.

Såning af efterafgrøder kan også være for at forbedre jorden i køkkenhaven. Altså at efterafgrøder fungerer som jordforbedring – også kaldet grøngødning. Her kan jeg anbefale honningurt, som er en super god grøngødning til køkkenhaven. Sås i juli- september, dækker hurtigt jorden med grønt og slås ned til foråret og vendes ned i jorden – eller der tilføjes kompost ovenpå.

Alternativ til efterafgrøder i køkkenhaven

asier dyrkning efterafgrøder optimering udbytte køkkenhave

Et godt alternativ til efterafgrøder i køkkenhaven er at så tæt, således at én afgrøde høstes førend nabo afgrøden får brug for mere plads.

Denne løsning bruger vi især i kålbedet, hvor sommergulerødder står side om side med kål.

Endnu en fordel ved dyrkning af sommergulerødder i kålbedet er, at kål skal overdækkes pga. kålsommerfuglen. Og gulerødder skal overdækkes pga. gulerodsfluen. Når det hele dækkes med insektnet, så er alt beskyttet samtidigt – og brugen af insektnet til køkkenhaven kan begrænses. Læs om dyrkning af sommer gulerødder

Vi bruger også løsning til dyrkning af hvidløg. Eller rettere sagt dyrkning af asier. Asier udplantes i køkkenhaven i juni måned. På det tidspunkt står hvidløgene og fylder en del, men asier planterne er ganske små.

I løbet af nogle uger, vokser asierne til. I første omgang binder vi asier op, trods det ikke er det normale. De små bambuspinde er desuden slet ikke nok til at holde vægten af de store asier.

Vil lige indskyde, da det måske ikke er alle der dyrker asier. Det gør vi dog, da vi elsker asier. Metoden her kan dog bruges på samme måde til dyrkning af squash eller dyrkning af græskar.

Nu, næsten to måneder senere, så er asierne vokset sig store. Og der er begyndt at komme store frugter på planterne.

asier dyrkning efterafgrøder optimering udbytte køkkenhave

Nu er hvidløgene også høstes, så der er pludselig god plads i højbedet til planterne. Vi fjerner derfor bambuspinden, og lægger asier planterne henover jorden – som er normalt for dyrkning af asier.

asier dyrkning efterafgrøder optimering udbytte køkkenhave

Fra nu og indtil høst, så får planterne lov til at overtage mere og mere af bedet. I baggrunde kan ses lidt salat, radiser og dild. Det høstes i løbet af juli og august. I løbet af august høstes også alt den persille, som er udplantet omkring planterne. Og når vi kommer til september vil størstedelen af bedet være dækket af asier – hvormed det er tid til høst af asier. Såvel syltning af asier.

Hovedafgrøden er asier. Men vi får også dyrket hvidløg, radiser, dild, persille og salat. Smart ik?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *