Tryk "Enter" for at gå til indhold

Styr på årets stiklinger

Det er højsæson for at lave stiklinger. Såvel såning af 2årige sommerblomster. I år har jeg lavet ekstra mange stiklinger – både stiklinger af hortensia, pelargonier, krysantemum og mange flere…

Stiklinger af hortensia

hortensia formering dyrkning

Det bedste tidspunkt at tage stiklinger er lige før blomstring, når planterne står fulde af kraft og vækst energi. Det er dog intet problem at tage stiklinger, så længe planten har grønne blade.

Stiklingfeormering er desuden en rigtig nem og billig måde at få flere blomster til haven. Gevinsten ved stiklingeformering er at man er helt sikker på at den nye plante bliver en kopi af moderplanten – sådan er det ikke altid med frøformering.

Planlægger at plante hortensia langt hele indkørslen, så vi får brug for rigtig mange planter. Jeg har derfor lavet en ordentligt omgang hortensia-stiklinger, som forhåbentligt vil slå rødder og kunne blive de nye planter til haven, fremfor at skulle ud og købe planter.

Læs om stiklingeformering af krysantemum

Guide til at lave stiklinger

Stiklingeformering starter med at klippe en masse sunde og pæne grene af en plante, som man ønsker at formere. Vælg altid topskud – og det er vigtigt at grenene er grønne, da det er de nyeste og mest vækstvillige grene.

stikling hortensia formering

Klip dernæst lige under og lige over et bladpar, således at bund og top har blade. Klip bladene af bunden og klip en stor del af bladene af i toppen. Smid dernæst stiklingen i vand, så den ikke udtørrer.

stikling vand fugt formering

Man kan også stikke stiklingen i jorden med det samme, men jeg synes det er langt nemmest at lægge alle stiklinger i vand – også først derefter stikke i så- og priklemuld. Jeg synes også at min erfaring er at stiklingerne er glade for at blive lagt i vand i 10-15 minutter før plantning.

Endnu en fordel ved at lægge stiklinger i vand – fremfor at stille i vand – er at eventuelt utøj druknes og vaskes af.

Når alle stiklingerne er klar, så stikker jeg i så- og priklemuld. Lad værre at brug almindelig jord, det er alt for kompakt og dårligt til at rødderne kan dannes på de planter.

stiklinger af hortensia stikling formering

Derefter er det egentlig bare at vande og vente – såvel naturligvis sørge for at holde jorden fugtig, indtil der er dannet rødder.

Det er forreste ikke nødvendigt med en potte pr stikling. Jeg kommer flere i samme potte. Oftes 6 i hver potte. Først når der er dannet rødder i løbet af nogle uger, så potter jeg hver stikling op i hver sin potte.

Gratis nye planter

stiklinger af hortensia stikling formering

Jeg har lavet 54 stiklinger af hortensia. Regner med at skulle bruge en 30 stykker til langs indkørslen, men altid godt at have rigeligt – der er altid nogle, som ikke slår rødder.

Jeg har desuden lavet stiklinger af pelargonier, krysantemum, forsythia. Så der er fyldt i mit lille væksthus til stiklingeformering og forspiring.

6 Kommentarer

 1. Anja
  Anja 1. august 2023

  Hej Martin
  Jeg har prøvet at lave stiklinger af min hortensia i år. Stiklingerne er sat i så og priklemuld med pose over i drivhuset. Mit problem er, at alle stiklingerne er rådnet. Mit spørgsmål er om det har været for fugtigt og varmt i pose og i drivhus. Burde jeg blot have sat i drivhuset ?

  mvh Anja

  • Martin
   Martin 1. august 2023

   Hej Anja

   Du skulle nok ikke have sat på over, når du sætter i drivhus…

   Men du kan nå endnu, at lave en ny omgang…

   Vand jorden grundigt, lige når du har stukket stiklinger i jorden – og stil i drivhuset.

   Og pas så ellers på med vanding. Skal ikke ret meget vand yderelige til, førend der opstår råd fremfor rødder… men sørg selvfølgelig for at jorden ikke tørre ud. Men jorden må nærmest hellre tørre lidt ud, end at stiklinger står i vand.

   Held og lykke med det.

   Vh. Martin

 2. Sonja Søndergaard
  Sonja Søndergaard 21. juni 2022

  Hej
  Hvornår regner du med, at stiklingerne vil blomstre – vel ikke den første sommer?

  vh
  Sonja

  • Martin
   Martin 22. juni 2022

   Hej Sonja

   Herligt du læser med…

   Lavede stiklingerne sidste år – juli 2021.

   I år er det rigtig fine planter. Ikke KÆMPE planter, som du køber på planteskolen – nok en halv størrelse heraf.

   Men blomstre, det skal de nu nok allerede i år. Har massevis af bladmasse, som skyder voldsomt fra roden – præcis som en plante du havde købt på planteskole.

   Og der er skam allerede blomsterknop på vej, flere steder… så blomstre, det skal de nok i år. Trods det først er næste år, at planterne rigtigt får plads i haven.

   Men det er en billig måde at få mange planter til haven 🙂

   vh. Martin

 3. Lisbeth Schrøder
  Lisbeth Schrøder 28. april 2022

  Hej.
  Jeg har også lavet stiklinger af hortensia. De har stået plantet i potter, med plastpose omk potten og på varmepude her vinteren over. Nu har jeg lige pottet om og sat dem på gulvet inde foran et vindue, der går til gulvet. De får nu både varme og sollys.
  Mit spørgsmål går på, hvordan jeg skal behandle dem videre frem og hvornår de kan overleve, at blive plantet ud i haven?

  Jeg vil helt klart prøve igen, også med andre planter. Tak for inspiration.
  Venlig hilsen
  Lisbeth

  • Martin
   Martin 28. april 2022

   Hej Lisbeth

   Fedt at du læser med – og super fedt at du også er igang med stiklingeformering.

   Nu har du din stiklinger inde, så de skal lige hærdes før de kommer ud – det gør du ved at tage planterne ud nogle timer hver dag, når vejret er godt.

   Øg med et par timer hver 2-3 dag… og når de står ude fast, så kan du plante ud i haven.

   Kan tilføje, at mine stiklinger blot har overvintret i stalden – uopvarmet, men blot for at planterne ikke druknede i nedbør 🙂

   Min stiklinger flyttede ud i haven i starten af april. De står godt nok forsat i deres potter, da jeg har MANGE og lige skal have ryddet et bed, hvor de skal være. Men ellers havde jeg bare plantet ud nu.

   I forhold til videre pasning, så skal du blot sørge for rigeligt med vand de næste par år – så planterne ikke tørre ud. Dette gælder især henover sommeren.

   Hortensiaer er tørstige planter – og samtidigt langsomme til at få etableret et ordentligt rodnet, så derfor nødvendigt med vanding de første par år.

   Rigtig meget held og lykke med det 🙂

   vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *