page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Styr på årets stiklinger

Det er højsæson for at lave stiklinger. Såvel såning af 2årige sommerblomster. I år har jeg lavet ekstra mange stiklinger – både stiklinger af hortensia, pelargonier, krysantemum og mange flere…

Stiklinger af hortensia

hortensia formering dyrkning

Det bedste tidspunkt at tage stiklinger er lige før blomstring, når planterne står fulde af kraft og vækst energi. Det er dog intet problem at tage stiklinger, så længe planten har grønne blade.

Stikling formering er desuden en rigtig nem og billig måde at få flere blomster til haven. Gevinsten ved stiklinge formering er at man er helt sikker på at den nye plante bliver en kopi af moderplanten – sådan er det ikke altid med frøformering.

Planlægger at plante hortensia langt hele indkørslen, så vi får brug for rigtig mange planter. Jeg har derfor lavet en ordentligt omgang hortensia-stiklinger, som forhåbentligt vil slå rødder og kunne blive de nye planter til haven, fremfor at skulle ud og købe planter.

Læs om stiklingeformering af krysantemum

Guide til at lave stiklinger

Stiklingeformering starter med at klippe en masse sunde og pæne grene af en plante, som man ønsker at formere. Vælg altid topskud – og det er vigtigt at grenene er grønne, da det er de nyeste og mest vækstvillige grene.

stikling hortensia formering

Klip dernæst lige under og lige over et bladpar, således at bund og top har blade. Klip bladene af bunden og klip en stor del af bladene af i toppen. Smid dernæst stiklingen i vand, så den ikke udtørrer.

stikling vand fugt formering

Man kan også stikke stiklingen i jorden med det samme, men jeg synes det er langt nemmest at lægge alle stiklinger i vand – også først derefter stikke i så- og priklemuld. Jeg synes også at min erfaring er at stiklingerne er glade for at blive lagt i vand i 10-15 minutter imemns jeg laver stiklinger.

Endnu en fordel ved at lægge stiklinger i vand – fremfor at stille i vand – er at eventuelt utøj druknes og vaskes af.

Når alle stiklingerne er klar, så stikker jeg i så- og priklemuld. Lad værre at brug almindelig jord, det er alt for kompakt og dårligt til at rødderne kan dannes på de planter.

stiklinger af hortensia stikling formering

Derefter er det egentlig bare at vande og vente – såvel naturligvis sørge for at holde jorden fugtig, indtil der er dannet rødder.

Det er forreste ikke nødvendigt med en potte pr stikling. Jeg kommer flere i samme potte. Oftes 6 i hver potte. Først når der er dannet rødder i løbet af nogle uger, så potter jeg hver stikling op i hver sin potte.

Gratis nye planter

stiklinger af hortensia stikling formering

Jeg har lavet 54 stiklinger af hortensia. Regner med at skulle bruge en 30 stykker til langs indkørslen, men altid godt at have rigeligt – der er altid nogle, som ikke slår rødder.

Jeg har desuden lavet stiklinger af pelargonier, krysantemum, forsythia. Så der er fyldt i mit lille væksthus til stiklingeformering og forspiring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *