Ridderspore er en af mine favorit stauder til haven. Den er lidt krævende, da planten kræver opbinding. Dog utrolig smuk! Og ved at klippe planten ned efter blomstring, så skyder den igen.
Få ridderspore til at blomstre igen
Der er flere årsager til at klippe ridderspore ned, efter afblomstring. Når planten er færdig med at blomstre, så visner den ned. Det tager et par måneder, så er der intet tilbage af planten – udover lidt nye skud. Når ridderspore visner ned, så er det dog ikke pænt. Straks planten har blomstret færdig, så får stauden gule blade. De gule blade bliver hurtigt til brune blade, hvilket bare ikke er kønt i haven henover sommeren. Minder mest af alt om efteråret.
Se bare ovenstående foto. Knap er ridderspore færdig med at blomstret – trods det synger på sidste dage – og allerede er de nederste blade helt gule og gullige.
Løsningen er at klippe ridderspore HELT ned.
Planten er ligeglad med det. Og som alle stauder, så hentes næring ikke fra bladene – efter afblomstring. Næring til rødderne hentes efter afblomstring, fra jorden. Derfor kan man også være temmelig hård ved stauder efter afblomstring. Og det pynter gevaldigt i haven at være det ved ridderspore.
Endnu en gevinst ved at klippe ridderspore hårdt ned, er at planten skyder med grønt igen – og til september kommer endnu en blomstring.
Jeg klipper desuden også akeleje , løjtnantshjerte, staudevalmue, engblomme og lupin HÅRDT ned efter afblomstring. Ingen af disse planter visner pænt ned. Og jeg giver ikke se på grimme visne planter i haven. Akeleje staudevalmue og engblomme blomstrer ikke igen, men lupin og løjtnantshjerte skyder hurtigt med grønne skud igen. Og pynter indtil frosten med deres grønne løv – begge kan forresten gå i blomst igen.
Se bare løjtnantshjerte her. Den blev klippet ned i midten af juni, efter afblomstring af løjtnanthjerte. Nu står flotte grønne planter i haven. Og sågar enkelte små pink blomster.