Tryk "Enter" for at gå til indhold

Optimering af kartoffelbedet

Første række af de tidlige kartofler er spist. For at jorden ikke skal ligge tom til næste forår, så når vi en efterafgrøde efter tidlige kartofler – Juli er perfekt til udplantning af knoldselleri

Efterafgrøde til tidlige kartofler

Kartofler fylder temmelig meget i køkkenhaven. De sene kartofler – også kaldet vinterkartofler – er først lagt i jorden i maj og høstet til september.

De tidlige kartofler, som er forspiret indenfor og lagt i jorden i marts – under plastik og fiberdug – er dog ved at være spist. Vi har i hvert fald allerede høstet første række af de tidlige kartofler, hvilket efterlader et temmelig stort og tomt område i køkkenhaven.

kartofler efterafgrøde anden afgrøde køkkenhave

For at optimere udbyttet af køkkenhaven, sår vi jorden til igen. Det hjælper også med til at undgå, at jorden vokser til i ukrudt. Når jorden er dækket af grøntsager, så spiser ukrudtet ikke frem.

Det ville desuden være temmelig ærgerlig at have et helt højbed liggende hen, indtil næste forår – hvor jordstykket her skal bruges til dyrkning af frilandstomater og asier.

Derfor sørger vi for en efterafgrøde til efter dyrkning af tidlige kartofler. En perfekt efterafgrøde er knoldselleri. Knoldselleri er langsomt til at spire frem. Frøene er sået i marts, priklet om i maj og igen pottet om i juni. Nu 1 måned senere er det perfekt tidspunkt til udpantning af knoldselleri i køkkenhaven.

Læs om såning af knoldselleri her

Se lige nogle fine planter. Og sikke nogle rødder. Helt perfekte knoldselleri til udplantning i køkkenhaven. Kunne faktisk ikke være bedre. Jeg har lige været jorden igennem med en kultivator. Dernæst er det blot at plante knoldselleri ud, hvor der tidligere har været kartofler.

Udplantning af knoldselleri

Når der priklet er det ikke så vigtigt med plantedybden. Når knoldselleri pottes om i juni skal plantedybden dog være samme, som tidligere. Vigtigst er det dog i juli, ved udplantning af knoldselleri, at plantedybden er den samme som tidligere.

udplantning af knoldselleri dyrkning forspiring køkkenhave

Det er faktisk bedre at plante lidt for højt, end for dybt. Jeg planter lidt højere end normalt, for at sikre nogle store knoldselleri.

Plantes for dybt ved udplantning af knoldselleri, så dannes ingen knold, men bare lange rødder – og det er jo ikke meningen.

Knoldselleri skal plantes med 40-50 cm imellem rum. Jeg planter med 40 cm imellem og planter i et zigzag mønster, for at få flest muligt knoldselleri i jorden. Dermed får jeg plantet alle de knoldselleri vi skal bruge, på stykket, hvor første række af tidlige kartofler er høstet.

Dyrkning af rødbede rødbeder

I løbet af den næste måned høster vi anden række af de tidlige kartofler, som vi let kan nå fra modsat side af højbedet. På modsat side er dog allerede sået rødbeder i juni. De er spiret godt frem. Og det passer med at nå vi har høstet anden række, så har rødbederne også brug for mere plads.

Helt perfekt. Derudover har vi to rækker tidlige kartofler mere – dog lagt i slut april, uden forspiring, plastik og fiberdug. Det er de kartofler vi skal spise i august, september og oktober. Førend vi begynder at spise vinterkartoflerne i november. Omkring de senere tidlige kartofler er sat en række persillerod og ellers lidt radiser og salat. Her er ikke rigtig plads til en decideret efterafgrøde, da vi er så langt hende på sæsonen førend disse kartofler høstes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *