Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nye beboere på Nymølle

Endelig er der kommet duer i vores duerslag – i første omgang har vi vores duer i et voliere. Et midlertidigt voliere af voliernet henover dueslaget, så duerne kan lære hvor de bor. Senere skal duerne flyve frit i haven.

Duer i voliere

Idag er det vist mest normalt at de fleste forsøger at bekæmpe duer. Er man en af “tosserne”, som kan lide duer – og holder tamduer, så sker det idag oftest med duer i voliere.

Tidligere var det dog helt normalt at have duer flyvende frit i haven – og hvor ens duer boede i et dueslag.

Et dueslag kommer i mange udformninger. Bedst kendt er nok de klassiske engelske dueslag, hvor et stort fuglehus er placeret på toppen af en pæl. Ofte midt i gårdspladsen.

Vores dueslag er placeret i vores frugthave. Og trods vi – indtil duerne lærer at kende, hvor de bor – har et midlertidigt voliere, så skal vores duer flyve frit i haven. Præcis som man gjorde det førhen.

Læs om vores voliere af volierenet her

Vi er jo ganske glade for det traditionelle og den gammeldags måde at gøre tingene på. Duer i voliere har det sikkert helt fint, men det er da også noget skønnere for duerne at de kan flyve frit omkring. Det tænker jeg i hvert fald.

Decideret due avl – altså parring af rigtig farver og sådan – det er dog nemmere i et voliere til duer, hvor man kan sætte de rigtige farver sammen. Vi kommer dog ikke til at gå sådan op i decideret due avl. Vi har blot vores duer for sjov. Også er det jo kun en herlig gevinst, at kunne få nogle duer til fryseren.

Duer i haven

Søndag var jeg ude og hente vores duer. Har hentet 6 unger – om det er drenge eller piger vides ikke, da duer ikke kan kønsbestemmes endnu. Først senere.

Normalt sælges duer i par, hvilket gøres i januar og februar. Vil man have tamme duer, så er det dog en god ide at få duerne fra de er unger. Dermed ved man godt nok ikke, hvad man får – men med 6 duer, så var det mærkeligt om der ikke var én dreng og én pige, som kan føre besætningen videre.

I to transportkasser til duer, lavet at to papkasser med store huller boret i siderne, så fik jeg transporteret duerne hjem til Nymølle.

Udsætning duer voliere voliernet dueslag fritflyvende duer i haven

Sidst på eftermiddagen satte jeg duerne op i dueslaget. Med et stykke pap og lidt elefantsnot, så fik jeg lukket lejlighederne af – så jeg kunne holde duerne inde i dueslaget. Derved kunne jeg få duerne op i dueslaget, en efter en, uden at de fløj forvirrede rundt i mit midlertidige voliere til duer.

Valgte at sætte en farvet ring på hver af duerne. Ganske enkelt for at kunne notere ned, hvad der er hanner og hunner, når de senere på sæsonen begynder at vise deres køn – hanner danser rundt på jorden, så det skulle være ganske nemt og bestemme.

Endnu en gevinst ved at holde duerne inde i dueslaget lidt tid. Var at duerne faldt til ro, såvel lærte dueslaget at kende.

Jeg sat duer i deres voliere – midlertidige voliere – sidst på eftermiddagen. Da jeg fjernede pladerne af pap foran åbningerne var klokken 18, og duerne var ved at falde til ro for natten.

Udsætning duer voliere voliernet dueslag fritflyvende duer i haven

Resultatet kunne ikke være bedre. Duerne blev i dueslaget, sad bare og kiggede forsigtigt ud.

Hold af fritflyvende duer i haven

Mandag morgen var duerne allerede ude og flyve. Og havde fundet sig til rette på den pind til duerne, som jeg har lavet. Endnu en midlertidig løsning. Skal ikke have duer i voliere. Mine duer skal flyve frit i hele haven. Til den tid vil duerne selvfølgelig også bare bruge havens træer, som pind og sidde på.

Imens jeg har mine duer i midlertidigt voliere, så skal duerne dog have en pind. Det er klart, så duerne kan komme op og sidde.

Udsætning duer voliere voliernet dueslag fritflyvende duer i haven

Ovenstående foto er taget kl. 7:00 mandag morgen. Er de ikke fine, mine duer.

Nu får duerne nogle uger med net. I denne tid vil jeg sørge for virkelig at arbejde på at få gjort duerne tamme. Derefter fjernes nettet, så duerne kan flyve frit i haven.

Når jeg fjerner nettet vil jeg i først omgang lade pind og vand blive, men begge dele vil jeg fjerne gradvist. Også er det bare at krydse fingre, at duerne bliver i haven. Mon ikke de gør. Jeg er trods alt ikke den første, som holder duer frit i haven. Det var sådan, man holdt duer førhen – førend det blev normalt at holde duer i voliere.

2 Kommentarer

 1. Alice Begemann
  Alice Begemann 3. maj 2022

  Hej til jer på Nymølle.
  Ej hvor fine duer i har fået anskaffet jer. hvor lyder det hyggeligt med frit flyvende duer i haven.
  Jeg nyder at følge jeres spændende og interessante indlæg og glæder mig altid til det næste.
  Mvh Alice.

  • Martin
   Martin 3. maj 2022

   Hej Alice

   Skønt du følger med 😀 Og tak! Vi er super glade for duerne… lidt nervøse for, hvad der sker, når vi fjerner nettet – men krydser fingre 😉

   Rigtig god uge 😀 Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *