Tryk "Enter" for at gå til indhold

Rabarberklokke til drivning af rabarber

Høst endnu tidligere rabarber fra køkkenhaven – måske til en portion rabarberkompot eller rabarber crumble – ved drivning af rabarber med en rabarberklokke.

Drivning af rabarber

Mærkeligt navn “drivning”. Det er dog betegnelse for at fremskynde processen til mange ting i haven.

Det hedder f.eks. også drivning af grene, når man i januar klikker forsythia grene og stiller i en vand – og efter 2 ugers tid, så kan nyde en smuk gul buket blomstrende grene. Læs om drivning af blomstrende grene.

Drivning af rabarber gør man for at få tidligere rabarber. Altså kunne høste rabarber fra køkkenhaven endnu tidligere end man normalt kan.

Læs om dyrkning af tidlige rabarber her

Helt korrekt, så bruger man en rabarberklokke. En spand kan dog sagtens bruges, men en rabarberklokke er et flot stykke “værktøj” til køkkenhaven. Jeg har to fine rabarberklokker, som jeg bruger til at drive rabarber.

Tilbage i starten af marts, kom jeg en ordentligt portion kompost på rabarber planterne. De tidlige rabarber ved jeg hvor er gravet ned, da jeg har et par sten til at guide mig. Og præcis ovenpå, hvor en rabarber er plantet, stillede jeg i starten af marts min rabarberklokke.

Resultatet er at rabarber planten har kæmpet for at få lys, så der er kommet nogle lange fine skud. Vi har høstet løbende fra midt april. Nu skriver kalenderen 26 april, vi har høstet rabarber i ca 10 dage og nu er det tid til at fjerne rabarberklokken. Fjerner rabarberklokken for at rabarberplanten kan få lov til at vokse normalt – og sætte en masse skud, som vi kan høste de næste måneder.

Dagens sidste høst af rabarber – altså de tidlige rabarber, som har haft rabarberklokke på – blev forvandlet til en portion rabarberkompot til Rune og jeg. Lækkert!

Få opskrift på rabarberkompot her

Udover at kunne høste rabarber meget tidligt, så har drivning af rabarber også den fordel at stænglerne bliver MEGET mere søde. Det gør selvfølgelig også at kage, kompot og saft af tidlige rabarber er ekstra lækkert.

Forsøg med dyrkning af hvide asparges

Mine rabarberklokker har egentligt gjort deres job for i år. Og skal egentlig først bruges igen næste år. Jeg har dog fået en ide – inspireret af drivning af rabarber. Jeg vil forsøge at blege asparges med mine rabarberklokker.

Normalt dyrker vi kun grønne asparges, da det er nemmest.

Traditionelt dyrkes hvide asparges ved at der løbende hyppes jord (eller sand) op omkring de fremspirede asparges skud. Derved bleges de ellers grønne asparges, så de bliver hvide. Det er sollys, som gør asparges grønne. Dyrkning af hvide asparges er altså noget mere besværligt, end grønne asparges. Ikke mindst fordi efter hypning og høst, så skal alt jord graves væk – og gemmes igen til næste år, hvor det igen-igen bruges til at hyppe op og bleve asparges.

Ved ikke om det vil lykkes, men de først asparges er netop begyndt at titte opad jorden. Tiden til dyrkning af hvide asparges i stedet for grønne asparges er derfor nu. Jeg hypper dog ikke, men har blot stillet min rabarberklokke henover de fremspirede asparges. Min tanke er, at det må kunne virke ligesom drivning af rabarber.

Nu skal det i hvert fald forsøges. Det ville være super smart om det kunne fungere, for trods grønne asparges er lækkert, så er jeg også vild med hvide asparges. Jeg gider bare ikke alt arbejdet ved blegning af asparges.

2 Kommentarer

 1. Katrine
  Katrine 9. maj 2022

  Sikke en spændende ide at prøve at anvende klokken på asparges! Mon I vil give en udateret på hvordan det går?

  • Martin
   Martin 10. maj 2022

   Hej Katrine

   Herligt du læser med 🙂 Og ja ik? Nu prøver jeg – ellers står rabarberklokkerne jo bare og “pynter” til næste forår.

   Jeg skal nok vende retur med en update. De skud, som var spiret frem blev bleget lidt – så de mere var lys grøn-gule. Nu venter jeg på at nogle nye skud vælger at spire frem, som så HELT fra start vil være dækket af klokken. Jeg krydser fingre, og skal nok vende retur 🙂

   Skøn uge til dig.

   Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *