page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

En af havens tidligste frugter – endnu tidligere

Med en rabarberklokke – eller blot en spand – så er det muligt at hjælpe rabarber til at modnes tidligere. Metoden kaldes drivning af rabarber.

Tidlige rabarber

Rabarber er havens tidligste frugt – og måske ekstra værdsat derfor. I marts måned, hvor det pludselig er længe siden det var muligt at høste frisk frugt fra haven, så er det virkelig skønt med rabarber.

Vil man have tidlige rabarber, så skal man først og fremmest vælge en tidlig rabarber sort.

Nogle rabarber kommer tidligt. Andre kommer sent og andre kommer midt imellem. En god tidlig rabarber sort er Victoria. Denne dyrker vi og er meget glade for den. Victoria har både en flot rød farve, en god sødme og syre og bedst af alt, så er det en af de bedste rabarber til drivning af rabarber

Er man vild med rabarber, så vælg dog gerne forskellige sorter. Dermed har man fornøjelsen af at kunne høste rabarber over en langt periode. Vi dyrker Victoria, som den tidlige, også dyrker vi Svendborg som den sene. Svendborg er først klar til høst i løbet af maj, men giver et meget større udbytte. De tidlige rabarber sorter giver ikke så stort udbytte, men i det tidlige forår er bare lidt frisk frugt fra haven herligt.

Drivning af rabarber

Vil man have endnu tidligere rabarber, end naturen selv kan klare, så skal man igang med drivning af rabarber.

drivning af rabarber rabarberklokke tidlige rabarber

Til drivning af rabarber er det først og fremmest nødvendigt med en tidlig sort, som allerede nævnt. Det vil være fjollet at begynde at drive en sen sort – da den blot vil modne, hvor en tidlig sort normalt vil gøre, såfremt man begynder med drivning.

I løbet af slutningen af februar – nogle år tidligere, hvis vinteren er mild – så vil man se de første skud af de tidlige rabarber. Det er det, som ses på ovenstående foto. På dette tidspunkt er de ten god ide at tilføje et godt lag kompost over ens rabarber – og dernæst placere en rabarberklokke henover. I løbet af marts vil man dermed kunne høste de første rabarber fra haven. Uden brug af rabarberklokke, så vil de tidlige rabarber være klar til høst i løbet af april – slutningen af april.

Brug af rabarberklokke kan altså sikre friske rabarber fra haven 4-6 uger tidligere. Det er da LÆKKERT!

Rabarberklokke til drivning af rabarber

drivning af rabarber rabarberklokke tidlige rabarber

Det er klart flottest med en klassiske rabarberklokke til drivning af rabarber. Det er dog slet ikke nødvendigt med så fin en foranstaltning. En spand kan løse præcis samme behov. Blot placer spande med bunde i vejret, henover de fremspirede rabarber.

Giv mig dog lige ret, det er flottest med en klassisk rabarberklokke i teracotta. Ik?

Det synes jeg i hvert fald. Og jeg er mægtig glad for de to rabarberklokker vi har. Også trods de størstedelen af året ikek rbuges til andet, end at stå og pynte i køkkenhaven. Det er trods alt kun et par måneder her i foråret, at det er tid til drivning af rabarber.

Læs om rabarberkage her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *