Sidste år forsøgte jeg mig med en skærehave. Det var en KÆMPE succes! Nøj, hvor jeg lavede mange smukke buketter. I år øger jeg fokus på skærehaven og er allerede godt igang med forspiring af blomster.
Forspiring af blomster
Der er som sådan intet nyt i, at jeg allerede i marts og april har vindueskarmen fyldt med frøbakker til forspiring af blomster – såvel forspiring af grøntsager til køkkenhaven.
Hidtil har forspiring af blomster dog været til havens bede og havens krukker. I år udgør størstedelen af de mange sående blomsterfrø planter, som skal være del af skærehaven.
En skærehave er en have – eller blot et bed – hvor blomster dyrkes med henblik på at blive plukket. Modsat blomster i haven, som dyrkes for at pynte i haven. Med andre ord, så er en skærehave til for at kunne skabe buketter til at pynte indenfor.
Sidste år var først år, hvor jeg sådan rigtigt var seriøs med skærehaven. Hidtil har jeg blot haft en række blomster eller to imellem nogle grøntsager. Nå ja! Også har jeg hidtil hentes blomster fra prydhaven, som er blevet forvandlet til buketter til spisebordet, sofabordet og til pynt rundt i huset.
Der er som sådan intet galt i at hente blomster fra prydhaven. Det gør jeg da også fortsat. Man vil jo også bare gerne, at haven er pæn. Derfor har man i prydhaven en tendens til kun at høste blomster, som er væltet eller er ved at være afblomstret. Det er jo lidt ærgerligt, når man gerne vil skabe smukke buketter.
Sidste år fik jeg lavet nogle højbede i køkkenhaven, som var dedikeret til dyrkning af blomster. Jeg fik altså udvidet køkkenhaven med en rigtig skærehave. Det var en stor succes! Faktisk så stor en succes, at jeg allerede i efteråret fik lavet et par højbede mere til dyrkning af et årige blomster til buketter. Jeg fik også skabt et højbed til dyrkning af flerårig blomster til buketter – både pæoner, liljer og ridderspore.
Med de nye højbede til dyrkning af blomster, så er jeg ekstra godt igang med forspiring af blomster til buketter i år. Løvemund, frøkenhat, kinesisk asters, stoltkavaler og blomsterkørvel er allerede igang med at blive forspiret. Idag har jeg været igang med at prikle løvemund, frøkenhat og stoltkavaler.
Dyrkning af blomster til buketter
Jeg starter med at så blomsterfrø i små frøbakker. Når frøene er spiret frem, så prikler jeg hver enkelt plante over i individuelle rum.
Afhængig af hvor hurtigt de enkelte blomster vokser, så vælges en pottestørrelse der matcher.
Løvemund vokser meget langsomt, så her priklet over i en såbakke med 3×3 cm store rum. Frøkenhat vokser noget kraftigere, hvorfor vælges 5×5 cm rum, således at der er bedre plads til rødder. Endelig prikler jeg stoltkavaler over i 7 cm runde potter – stoltkavaler vokser temmelig stærk.
Forspiring af stoltkavaler er egentlig ikke nødvendigt. Stoltkavaler – også kaldet cosmos – spirer fint i haven, når de sås i løbet af maj. Ved at forspire stoltkavaler i april, så er jeg dog tidligere igang. Og har tidligere blomster. Derfor jeg forspirer stoltkavaler, som godt nok hurtigt bliver temmelig langbenede og ranglede i vindueskarmen. Jeg prikler over i dybe potter, hvor jeg kommer størstedelen af stænglen ned i jorden. Det løser “problemet” og bidrager til større rodnet, så ren win-win.
Man behøver desuden ikke ret mange stoltkavaler, for at kunne skabe en stor buket. Stoltkavaler bliver ved og ved og ved med at sætte knopper. Faktisk får man kun flere blomster, des mere man klipper.
Sådan er det ikke med frøkenhat og løvemund. Der kommer godt nok mere end én blomst pr. frø, men der kommer ikke massevis af blomster pr. frø – hvorfor jeg også skal bruge en god mængde planter, for at kunne høste mange blomster til buketter.
Det ser derfor nok lidt voldsomt ud at jeg laver 60 potter med stoltkavaler. De forspirede stoltkavaler er da heller ikke kun til skærehaven. Jeg bruger også stoltkavaler til at plante ud i prydhaven, hvor der er plads. Stoltkavaler har et rodnet, som ikke presser andre planter, hvilket gør stoltkavaler genial i pæonbedet.
Mini drivhus til forspiring af blomster
De mange priklede planter, får nu lov at vokse videre udenfor. Først et par dage i værkstedet, for at hærde planterne til ude temperaturerne (værkstedet er ikke opvarmet, men væggene beskytter lidt ekstra). Dernæst ud i haven, i en plastkasse til at agere minidrivhus.
Nedenfor ses plastkasserne, som jeg bruger til minidrivhus – nedenstående foto er godt nok med georginer, men metoden er præcis den samme til de forspirede blomster til skærehaven
Læs om forspiring af georginer her
Med de mange priklede planter væk fra vindueskarmen, så bliver der plads til næste hold forspiring af blomster. Det omfatter specielt solsikke, som jeg forspirer og planter direkte ud på voksestedet.
I næste uge er det også tid til lægning af sommerløg i skærehaven – læs om dyrkning af gladiolus til buketter her