Tryk "Enter" for at gå til indhold

Spis lige grønt til…

De tidlige kartofler er spiret godt frem under fiberdug. Den forspirede salat har det også rigtig godt. Nu er det tid til at fjerne fiberdug og komme igang med udplantning af salat i rækkerne imellem de tidlige kartofler.

Fiberdug til tidlige kartofler

For at kunne høste ekstra tidlige kartofler, så forspirer vi kartofler i februar. Samtidigt lægges fiberdug og plastik på jorden, hvor kartoflerne skal lægges. Med fiberdug og plastik på jorden, så er jorden 8 grader allerede i midten af marts. Uden plastik og fiberdug til kartofler, så ville vi først kunne lægge kartofler en måned eller to senere. Og vi vil mægtig gerne dyrke tidlige kartofler.

I marts blev de tidlige kartofler lagt. Samtidigt blev der sået salat, som i først omgang spirede frem i vindueskarmen. Sidenhen er den fremspirede salat priklet om til individuelle potter for hver plante.

Indskyder lige: Det er en tidlig salat sort “little gem”, som tåler koldere temperaturer end andre salatsorter. Også derfor at denne vokser fint frem i værkstedet, hvor den har stået delvis beskyttet den sidste månedstid.

Nu skal fiberdug over kartofler væk, så der kan blive hyppet anden gang. Først hypning har jeg allerede foretaget for en 14 dage siden.

Læs om hypning af kartofler her

Med fjernelsen af fiberdug over kartofler og anden hypning af kartoflerne, så er det også tid til udplantning af salat i rækkerne imellem kartoflerne.

udplantning af salat tidlig dyrkning

Har tre rækker med tidlige kartofler af sorten Hamlet, som vi er mægtig glade for. Imellem rækkerne udplantes to rækker salat. Kartoflerne skulle være klar til høst i juni måned. Til den tid så er størstedelen af salaten spist. Når den forspirede salat plantes ud nu, så kommer det til at gå stærkt med væksten.

Tidlige salat fra køkkenhaven

Den udplantende salat er dog ikke årets første salat fra køkkenhaven, som er høstet og spist. Dagens udplantning af salat er godt nok de første salat, som er sået i år. Men vi har haft salat overvintret i køkkenhaven fra sidste år, som vi har spist nu her i løbet af april måned.

Læs om meget tidlig salat fra køkkenhaven her

Udplantning af salat i køkkenhaven

såning udplantning af salat tidlig dyrkning

Det er desuden ikke kun imellem rækkerne af tidlige kartofler, at vi er igang med udplantning af salat. Idag har jeg også taget fiberdug af et andet højbed, hvor vi har sået radiser, rødbeder og persillerod.

Imellem rækkerne her i højbedet, skal også udplantes salat. En lidt langsommere sort en Little Gem – nemlig Dubarek. Denne vil vokse langsommere frem, så vi kan spise den i start juni, når vi er ved at have spist alt salat imellem rækkerne af tidlige kartofler.

Takket være beskyttelse fra fiberdug, så er radiserne også allerede spiret vældig fint frem. Varer ikke mange uger førend vi kan begynde at høste radiser – måske til en omgang frisk salat fra køkkenhaven.

Rødbeder og persillerod er ikke til at se på ovenstående foto, men også disse er spiret rigtig fint frem – takket været beskyttelse fra fiberdug. Nedenstående to fotos viser et nærbillede at rækkerne med rødbede og persillerod.

Det er ikke nødvendigt med fiberdug til dyrkning af rødbeder, når blot man sår i løbet af maj. Med fiberdug kommer vi dog tidligere igang – og har dermed hurtigere friske rødbeder i køkkenhaven, hvilket vi bliver glad for til september.

Persillerod vil jeg anbefale startes op under fiberdug i april. Persillerod vokser ENORMT langsomt. Venter man med såning til maj, så når persillerod ikke at sætte nogle lange rødder – og man får kun nogle små rødder på 5-6 cm, førend væksten går i stå i efteråret.

Med udplantning af salat i køkkenhaven, så begynder køkkenhaven også igen at ligne noget. En køkkenhave er bare kedelig henover vinteren, når der kun står kål, porrer og sådan. Nu begynder bedene at være plantet til igen med løg, tidlige ærter, kartofler og salat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *