Det er ikke vintersalat. Det er bare en vinterhårdfør salat – udplantet i oktober, overvintret på friland og vokser først i foråret. Resultatet er meget tidlig salat direkte fra køkkenhaven…
Meget tidlig salat
Jeg har tidligt omtalt den overvintrede salat, som allerede i marts stod flot i køkkenhaven – og var i fin vækst, takket være det fine vejr i marts. Nu er gået nogle flere uger. Kalenderen skriver 12 april og jeg har netop høstet den første skål frisk salat fra køkkenhaven.
Det må siges at være meget tidlig salat fra friland. Og her er hverken brugt drivhus, overdække eller anden form for beskyttelse.
Læs om dyrkning af tidlig salat på friland
Helt enkelt, så er frøene sået i slutningen af august – indenfor i skyggen i værkstedet, for at sikre lav nok temperatur i august til at frøene vil spire. Sidenhen priklet, dernæst plantet ud i oktober. I december høstede vi den første salat – sluttede til nytår, da væksten gik i stå pga lavere temperatur.
Sidenhen har vi blot ventet. I marts tog væksten igen fart og nu har vi høstet den første meget tidlig salat fra køkkenhaven. Herligt og nemt.
Blandet i salaten er syltede gulerødder – naturligvis af egen avl fra i sommer. Og for at give lidt sødme, så har salaten fået et drys af mango. Mango kan vi endnu ikke dyrke, så den er købt…
Herlig salat til aftensmaden.
Opskrift på syltede gulerødder
Dyrkning af tidlig salat
Den meget tidlige salat kommer vi til at kunne spise her i løbet af april. Derefter, når det får varme, så går det hurtigt i stok. Overvintret salat går hurtigt i stok, når det får varme, da det har været mest vandt til meget kulde. Henover vinteren.
Det kan derfor ikke betale sig at have store mængder overvintret salat, da det skal spises i løbet af 2-3 uger her i april.
Jeg har dog allerede salat klar til maj. Det blev sået i marts, priklet om slut marts og har vokset sig godt til i løbet af den sidste månedstid. Tænker det skal plantes ud i køkkenhaven i løbet af påsken – og fra maj skulle det være klar til høst.
Frisk salat fra køkkenhaven
Dyrkning af salat handler om konstant at så, prikle og plante ud. Derfor har jeg også netop været i værktedet og så endnu mere salat. Det salat jeg nu har sået bliver dog nærmere sommersalat – førend det er priklet, vokset til og plantet ud i køkkenhaven er vi nok i maj. Og salaten vil dermed være klar til høst engang i juni. Altså sommersalat.
Salaten vi spiser i april er sorten All year round. Salaten vi spiser i maj er little gem. Salaten vi spiser i juni – og resten af sommeren – er straks mere interessant. Her har jeg sået forskelige sorter af pluksalat og hovedsalat – og flere forskellige farver. Det er bare super lækkert at kunne hente massevis af frisk salat fra køkkenhaven. Og det må gerne være i massevis af varianter.
Salatfrø kan desuden fint gemmes fra år til år. Det gør jeg, hvormed jeg også tillader at købe mange forskelige sorter – og sår bare ganske lidt af hver sort. Der er nemt til MEGET salat i en pose salatfrø, så det kan virkelig ikke betale sig at så det hele på en omgang. Det når man aldrig at spise. Det er desuden langt bedre at så salat igen og igen og igen i løbet af sæson, for konstant at sikre en kontinuerlig forsyning af frisk salat.