Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ligner starten på et vildt sankt hans bål…

Vores nye naturhegn til haven er netop leveret. Det ser ikke ud af meget, som det ligger i gårdspladen – når vi får monteret vores nye kastanjehegn, så bliver det super flot.

Naturhegn til haven

Jeg har tidligere omtalt vores beslutning om opsætning af kastanjehegn i haven – omkring frugthaven. Kastanjehegn er et vedligeholdesfrit hegn. Måske ikke 100% et naturhegn, men næsten.

Læs om kastanjehegn her

Vi har netop fået hegnet leveret. Det ser virkelig ikke ud af meget. Nuværende, som det ligger i en bunke, så ligner det mest af alt en bunke brænde. Måske begyndelsen på et stort sankt hans bål.

Det er dog vores nye kastanjehegn, som vi skal sat op omkring vores frugthave. Ellere rettere sagt 2 sider. Tredje side har vi hæk og fjerde side har vi allerede trådhegn til vores får. Dermed bliver vores frugthave fuldstændigindhegnet, så vores høns kan få lov at komme ud og nyde hele frugthaven.

Det har nu hele tiden været planen at hønsene skulle gå i hele frugthaven. Det fungerer bare ikke, uden hegn.

Vi har forsøgt af flere omgange at lade hønsene gå helt frit i haven, det fungerer også 9 ud af 10 dage. Det er dog MEGA at frustrerende at komme hjem efter en køretur og opdage at hønsene har været i prydhaven og totalt masakreret et bed. ØV!

Kastanjehegnet kommer til at skærme de to sider, som vender indimod vores prydhave. Altså der, hvor vi ikke ønsker hønsene bevæger sig ind.

naturhegn kastanjehegn vedligeholdesfrit hegn til haven

Indtil videre, så skærmer hegnet dog mest af alt for solen. Toby har allerede fundet en skyggeplads under det nye naturhegn til haven. Den hund altså…

Vild have med naturhegn

Vi ville egentlig have sat hegn op omkring frugthaven allerede sidste år. I efteråret 2020 valgte vi dog at omlægge frugthaven – altså græsplænen under frugttræern til vild have. Det brugte vi hele vinteren 2021 på og for lige at give den vilde have tid til etablering, så skubbede vi opsætning af kastanjehegn omkring frugthaven til i år.

I mellemtiden har vi haft en intermistisk indhegning til hønsene af hundehegn, så de er blevet i et afgrænset område.

Læs om etablering af vild have her

Med en vild have, så er det også kun naturligt med et naturhegn til omkring haven. Kastanjehegn er godt nok ikke et 100% naturhegn, da hegnet holdet på plads af jerntråde.

Et naturhegn er normalt lavet 100% af ting fra naturen. Ofte er et naturhegn faktisk et vildt hegn – også kaldet et læhegn, som det ses omkring mange marker.

Kastanjehegn er dog hverken imprægneret eller på anden måde behandlet, så det kaldes et naturhegn. Det er jo “bare” flækkede træstykker, som sidder på rækker af tråd. Super smart løsning. Endnu er vi ikke kommet igang med opsætning af vores kastanjehegn, men det skulle være ganske nemt.

I først omgang skal vi dog have sat et par låger op, så vi kan komme ind til frugthaven. Første etabe er derfor at få sat nogle pæle til lågerne i jorden.

opsætning af kastanjehegn naturhegn til haven opsætning af låge

Jeg har derfor været i værstedet og finde pælebordet frem – igen igen. Godt nok snart ved at have boret mange huller med det pælebord. Nu skal der bores 6 igen, til 3 låger. Dernæst bores 45 huller til pælene til kastanjehegnet.

Så ja! Der er nogle timers arbejde med pælebordet, førend vi begynder opsætning af kastanjehegn. Det kommer dog inden længe – og jeg skal nok vende retur med yderligere fotos af det nye naturhegn til haven, såvel guide til opsætning af kastanjehegn i haven.

Guide til opsætning af havelåge findes her

4 Kommentarer

 1. Marianne Thellersen
  Marianne Thellersen 2. juni 2023

  Hej Martin,

  Vi overvejer at omgive os med et kastanjehegn, men vi vil gerne se et først. Vil det være ok hvis vi kom forbi og så jeres?

  mvh
  Marianne

  • Martin
   Martin 5. juni 2023

   Hej Marianne

   Det kan vi sikkert sagtens finde ud af 🙂 Vi er altid gerne være behjælpelige.

   Kan du ikke skrive direkte til mig på martin@nymolle1900.dk – så finder vi ud af, at få arrangeret 🙂

   Vh. Martin

 2. Sallingbo.dk Anders Boel
  Sallingbo.dk Anders Boel 29. november 2022

  Hej Martin.
  Utrolig fin artikel her på din blog.
  må vi her hos Sallingbo.dk linke til din blog, så folk kan se hvordan du har sat dit hegn op?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *