Sætning af løg i køkkenhaven – forud for snevejr. Nogle vil sige det er helt tosset, jorden er dog varm og sætteløg skal tidligt i jorden for at udvikles til store løg.
Dyrkning af løg i køkkenhaven
Løg skal ikke have særligt meget næring, for at trives. Faktisk er der større risiko for at dyrkning af løg slår fejl, ved for meget gødning og næring i jorden. Af samme årsag dyrker vi løg, hvor vi sidste år havde kål.
Kål er EKSTREMT sultne planter. Man kan derfor være temmelig sikker på, at jorden er meget næringsfattig, når der året tidligere har været dyrket kål.
En del kål – især vores grønkål – står dog endnu i køkkenhaven. Vi har netop ryddet palmekålen, da det var ved at være spist. Palmekål bliver desuden temmelig kedeligt her sidst på sæsonen, hvorimod grønkål fortsat er vildt lækkert.
Trods grønkålen endnu står fint i køkkenhaven, så er der rigeligt plads til et par rækker med løg. Først skal jorden dog luges, dernæst kultiveres og endeligt rives.
Kultivering er dog det mest vigtige. Når med sætter sætteløg, så er det vigtigt at jorden er løs. Jorden bør være så løs, at sætning af løg kan gøres uden kræfter – altså løget skal nemt kunne skubbes ned i jorden.
Rivning af jorden før sætning af løg sikrer at jorden er helt plan og jævn. Det gør hele arbejdet noget nemmere. Rivning af jorden får desuden fjernet de sidste rødder, sten og andet skidt i overfladen.
Sætning af løg
Vi bruger sætteløg. Det er det nemmeste. Man kan selvfølgelig vælge at så løg, men så skal man igang i efteråret – og passe løgene hele vinteren, som i foråret sættes ud i køkkenhaven. Præcis som man ville gøre med sætteløg.
Vi springer såning af løg over og køber sætteløg.
Løgene skal kun lige sættes i jorden. For at løget vil udvikle sig, så er det vigtigt at toppen af løget stikker over jorden.
Løget skal nok gro, selvom man dækker løget med jord. Problemet er blot at løget aldrig bliver et stort løg, som er værd at høste og gemme til vinter.
Med en snor udspændt fra ende til ende, henover hvor man ønsker sin række af løg, gør det meget nemmere at få løgene sat på en lige linje.
Det kan måske virke fjollet at have fokus på ligelinjer i køkkenhaven. Det er dog til stor hjælp senere på sæsonen, specielt i forhold til lugningen. Dyrkning på en ligelinje gør desuden at det er langt nemmere at få plads til flere afgrøde.
Ved siden at løg, dyrker vi sommergulerødder – en række gulerødder sås på begge sider af løgene. Fordelen herved er at løgene beskytter gulerødderne med løgenes kraftige lugt – det holder gulerodsfluen væk. Gulerødderne er desuden hevet op og spist, når løgene har brug for pladsen. Så det er win-win.
Læs om dyrkning af sommergulerødder her
Hvornår kan man sætte løg?
Nu skrev jeg i overskriften at vejrudsigten melder sne i morgen. Det gør den også. Og mange vil da mene at jeg derfor er ALT for tidligt igang med sætning af løg.
Det plejer dog at gå ganske fint. Sætteløg er ikke så sårbare overfor frost. Og det er faktisk kun en fordel med et par dage med sne – og dårligt vejr. Det skjuler sætteløgene for fuglene. Eller rettere sagt, fugtlene bliver i læ – og sætteløgene får derved et forspring, til at sætte sig fast i jorden.
Ellers kan det være nødvendigt at dække jorden med net – blade kan også gøre det – for at undgå at fuglene (specielt solsorten) hiver løgene op.
Plejer desuden altid at sætte løg i den første uge i april. Nogle år har vejret i april været helt fantastisk, det normale er dog at vi har både sne, regn og “vintervejr” i april. Trods det, så plejer vi at høste en masse fine store løg.
Ja i er godt nok lidt skøre at sætte løg lige efter snevejr, men sejt i turde gøre det. Hvordan er status på dem? Skal i indsætte andre grøntsager i år?
Kh Lone
Hej Lone
Hehe… skøre er vi nok på mange måder. Det kan vi leve med 🙂
Løgene har det super fint. Hver og et af løgene står endnu fint – flere af løgenen er da også allerede ved at vågne op og har et grønt skud i toppen. Så ja, alt godt 🙂
Hvad mener du med indsætte andre grøntsager?
vh. Rune