Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kønt er det ikke – slet ikke!!!

Overvintring af blomster i krukker og vinteropbevaring af starte planter er altid et sats. Og ser sjældent godt ud, når man kommer til foråret – det er dog helt rigtigt, som det er gået i år. Trods det ser farligt ud.

Vinteropbevaring og overvintring af sarte blomster i krukker

Har mange blomster i krukker, som pynter rundt i haven hele sommeren. I krukker har jeg specielt mange sarte blomster, som kræver vinteropbevaring og beskyttet overvintring for at overleve. Dette gælder blandt andet mine temmelig mange krysantemum, såvel pelargonier, liljer, cannaer og mange andre skønne blomster.

Jeg har også en del stauder i krukker, som fint klarer vinter i haven – men som i krukker bare vil drukne. Disse tages også ind samme med de andre mange krukker til overvintring af blomster, for at planterne klarer vinteren.

Og det er bare aldrig kønt at komme retur i foråret og se til krukkerne med overvintrede blomster. Det ser altid herrens ud.

Når man zoomer ind, så vil man dog hurtigt opdage at der er god vækst i blomsterne. Og det er det vigtige.

Efter en tur med saksen, hvor planten klippes ned – præcis ligesom det gøres med stauder i haven – så ser det hele pludselig noget bedre ud. Og efter at have været alle krukkerne igennem, så kan jeg, igen i år, konkludere at hver og en af mine blomster i krukker til vinteropbevaring er overlevet. Herligt!

Læs om vinteropbevaring af krysantemum her

Stauder i krukker

overvintring af blomster krukker stauder flerårig vinteropbevaring overvintre

Godt ser det også ud for alle stauder i krukker – der er allerede FANTASTISK god vækst.

Bemærk at det er lupin, akeleje og ridderspore. Ingen af nævnte planer er vokset frem i haven endnu, så der er altså flere gode fordele ved overvintring af stauder i krukker – de er hurtigere i vækst og dermed hurtigere i blomst.

Nu skal alle krukker med blomster til overvintring – både de frostfølsomme og sarte blomser, såvel stauder i krukker – lige have et par dage, hvor de sunder dig (efter jeg har klippet ned). Dernæst skal krukkerne flyttes ud i haven. I første omgang på en sydvendtvæk, hvor planterne skal stå i læ og passes med vand førend krukkerne skal placeres rundt i haven.

Overvintring af stiklinger

overvintring af stiklinger forspiring stiklingeformering

De mange stiklinger jeg lavede i løbet af sidste år, har det også super. Her er vældig god vækst. Ovenstående foto er af en masse stiklinger af hortensia. Disse skal plantes ud i haven i løbet af sommeren, når væksten virkelig er igang – også kan de klare sig selv i haven fremover. En herlig måde at få gratis planter til haven.

Læs om stiklingeformering her

2 Kommentarer

 1. Trine
  Trine 10. maj 2022

  Hej,

  Tak for en god blog. Vander I planter der står til overvintring i løbet af vinteren?

  VH Trine

  • Martin
   Martin 10. maj 2022

   TAK 😀 Fedt du kigger med 😀

   Det gør vi ikke… planterne er i dvale, så vand skaber bare risiko for råd…

   Planterne kom ud i haven midt april, hvor de fik en ordentlig omgang vand. Ofte vander vi slet ikke, når planterne kommer ud – men tager krukkerne ud forud for regnvejr, det trives planterne bedst med.

   Men i år har det dog været meget tørt, så planterne fik en omgang vand 🙂 Og har da været nødsaget til at vande nogle gange siden… krydser fingre for regn senere idag 🙂

   Skøn sommer i haven.

   Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *