Tryk "Enter" for at gå til indhold

Skønne og NEMME sensommerblomster til krukker

De færreste tænker sikkert på genbrug, når det kommer til sensommerblomster. Langt de fleste vil formentlig bare købe nogle nye planter år efter år, men det er nu ikke nødvendigt.

Genbrug af sensommerblomster år efter år

Jeg er vild med at lave opsætninger af krukker i haven. Det er både en skøn måde at skabe noget nyt og dermed variation, men krukker er også GENIALE til at sikre at intet visner.

Forstået på den måde, at krukkerne blot tages væk – og blomsterne skiftes ud – når blomstringen er færdig.

Krukker er især geniale til de områder i haven, hvor man færdes meget – f.eks. ved en terrasse. Samtidigt er krukker også virkelig geniale til de områder i haven, hvor man ønsker at haven altid gerne må tage sig lidt ekstra pænt ud – f.eks. ved hoveddøren. Eller ved indkørslen, hvor jeg idag er ved at opdatere opsætningen af krukker til krukker med sensommerblomster.

Og ja! Jeg har mange krukker. Virkelig mange krukker. Fordelt rundt i hele haven, men også fordi jeg har krukker med blomster, som står og visner ned bagers i haven.

Jeg kunne selvfølgelig vælge at bruge krukkerne som urtepotter. Og blot have mine planter i plastpotter, som stilles ned i krukkerne. Sådan gør jeg dog ikke, da rødderne får bedre plads i krukkerne. Det ville dog gøre behovet for krukker mindre – så dermed et gratis fif, hvis det er 😉

Et område, hvor jeg dog sparer er ved indkøb af blomster. Når jeg først har købt en blomst, så skal den blomstre igen. Medmindre det ligefrem er en etårig blomst, men dem sår jeg nu helst selv.

Og ja! Jeg frøformerer alle mine stedmoderblomster selv, såvel mamelukærme, petunia, stoltkavaler og alle de andre skønne etårige og toårige blomster, som vi har i haven.

Nogle vil måske kaldet det gensbrug, når jeg år efter år bruger samme plante igen og igen. Jeg nævner også genbrug af sensommerblomster i overskriften til dette afsnit. For mig handler det nærmere om sund fornuft. Jeg har betalt for planten. Og det er i min verden noget værre spild at kassere en flerårige plante såsom krysantemum, blot fordi den sælges i efterårsmånederne – og har de flotte brændte efterårsfarver.

Overvintring af sensommerblomster

Det gælder forresten, at langt de fleste efterårsblomster, som vi køber – krysantemum, heuchera, hebe, lyng og prydgræs – sagtens kan klare sig udenfor, henover vinteren. Og ja, de kan også fint klare vinteren i en krukke.

Udfordringen er faktisk ikke frosten. Udfordringen for blomster i krukker er mængden af nedbør – i en krukke kan vandet bare ikke trænge ordentligt væk. Især ikke, hvis vi samtidigt får frost, så bunden af krukke fryser til. Langt de fleste planter i krukker dør ikke af frost, men de drukner i krukken.

Jeg tager mine krukker ind i stalden, for at undgå planterne drukner. Alternativt kunne man bare dække krukkerne med noget pressenning, så ville problemet også være løst.

Når foråret kommer, så flyttes krukkerne ud i have. Og i løbet af kort tid, så er der pæn vækst. Faktisk er det ikke kun denne måde jeg genbruger sensommerblomster på – år efter år.

Mange sensommerblomster har flotte blade hele sommeren, førend de blomstrer til efteråret. Især krysantemum har virkelig en smuk grøn farve i løvet. Jeg bruger mine krukker med krysantemum, som grønt imellem forårs og sommerblomster.

Jeg tager desuden massevis af stiklinger af mine planter i krukker. Især krysantemum, så jeg langsomt får flere og flere skønne krysantemum til krukker. Læs om stiklinger af krysantemum her

En anden skøn sensommerblomst er Heuchera. Og det er faktisk ikke engang en sensommerblomst. Det er faktisk en sommerblomst. Blomstring er dog ikke videre fantastisk. Faktisk er Heuchera temmelig kedelig i blomstring, hvis man spørg mig. Det fantastiske ved Heuchera er bladene – og wauw nogle farver. Ofte lækre brændte og kraftige farver.

Heuchera beholder desuden bladene meget længe. Langt ud på vinteren, så heuchera er ikke bare en genial sensommerblomst til krukker, det er også en skøn vinterblomst til krukker. Eller rettere sagt bladgrønt.

Heuchera – også kaldet alunrod

Se lige nogle farver. Er de ikke skønne. Jeg har fire nuancer af rød. Og flere nuancer af grøn – jeg er især glad for den helt skrig grønne. Den er jo nærmest neon grøn i bladene. Her i sensommeren bliver krukkerne mere brugt, som hovedattraktionen i mine krukke opsætninger. Modsat i løbet af sommeren, hvor de blot bruges som fyld – medmindre krukkerne blot står gemt bagved stalden, hvor de vokser frem.

Her i september så går jeg alle mine heuchera igennem. Klipper alle blomsterstanden væk – de er oftest allerede visnede, eller ved det. Væk med dem. Og væk med alle visne blade. Dernæst får krukkerne en ordentligt omgang vand, også står de flot indtil engang efter jul.

Her i sensommeren får planterne lov til at gøre selskab med georginer –såvel solsikke, som jeg har forspiret i juli og derfor endnu ikke blomster. Når vi kommer til oktober og min krysantemum begynder at blomster – samtidigt med de sent såede solsikke – så fjernes mine georginer, som sættes til vinteropbevaring. Også får mine Heuchera selskab af massevis af farvestrålende krysantemum, såvel solsikke i blomst. Nå ja! Og naturligvis flere græsser og græskar med lys.

Efterårsblomster efterår efterårsfarver krukker

Ovenstående foto viser, hvordan det så ud sidste år ved hoveddøren. Orange og lilla nuancer. Rigtige efterårsfarver, som egentlig er de samme farver jeg kører mine sensommerblomster i. Fortiden dog mest i forhold til bladene fra Heuchera, men også – og især – i form af mine georginer i orange og georginer i bordeau.

Opsætning med sensommerblomster i krukker

Egentlig lidt kedeligt at tage et billede og vise nu og her af krukkerne med sensommerblomster ved vejen. Jeg har nemlig netop lige sat det hele op, hvormed jeg også har klippet en masse blomsterhoveder af – for at give nyt liv til mine georginer.

Men grønt over overdådigt ser det da ud. Bemærk forresten at jeg genbruger afblomstrede gladiolus i krukker, som “græs”. Blomsterne er for længst afblomstret, men bladmassen er altså bare noget så skøn. Sådan helt siv agtig.

Sensommerblomster sensommer blomster krukker

I løbet ag nogle dage, når det hele lige falder lidt mere naturligt til – og bliver viklet lidt ind i hinanden – såvel at georginerne rigtigt begynder at blomstret igen, så bliver det super flot.

Og nøj, hvor jeg glæder mig til den nyplantede hæk omkring krukkerne her ved vejen, vokser op i højden. Det kommer både til at skabe meget mere lå til krukkerne, men det kommer også til at skabe en fantastisk flot grøn baggrund for krukkerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *